Jaké faktory ovlivňují chuťový profil vín Pinot Noir?

Pinot Noir často nevydrží tak dlouho jako některá jiná červená vína, například Cabernet Sauvignon a Nebbiolo. Přesto však může úspěšně stárnout, pokud je skladováno za správných podmínek. Proces stárnutí přispívá k přeměně typického vína Pinot Noir z nápoje připraveného k pití na komplexnější a zajímavější nápoj, který rozvíjí další vrstvy složitosti a nuance. Se stářím se mnohé primární ovocné chutě mění na pikantní, třísloviny se zjemňují a integrují do samotného vína, čímž vytvářejí hladší texturu. Je pravda, že ne všechna vína Pinot Noir jsou vhodná ke zrání, proto je velmi důležité vybírat vína vyráběná prostřednictvím renomovaných výrobců a viničních tratí známých svou schopností zrání. Kromě toho jsou stejně důležitými faktory, které je třeba dodržovat, aby se projevila skutečná chuť vína Pinot Noir, vhodné podmínky skladování, včetně stálé teploty a vlhkosti.