Úvod do odrůdy Pinot Noir
Pinot Noir, samozřejmě "hrozen zlomeného srdce", je nespornou "hlavou státu" mezi celou rodinou pinotů, kterou miluje tolik znalců vína z celého světa. Malá velikost, choulostivá vnější slupka a jeho náchylnost k chorobám, to vše jsou problémy, se kterými se pěstitelé či šlechtitelé setkávají v každodenním životě, ale ti, kterým se podaří tyto obtíže překonat, si vyslouží lepší výsledky.
Co je Pinot Noir?"
Pinot Noir je červená odrůda révy vinné, která je přímo spojena se svým původem v Burgundsku ve Francii, kde se začalo s jejím pěstováním v prvním století. Kromě toho je dobře známo, že hlavním rysem pinot noir je výroba mimořádně bohatých a rafinovaných vín s tak silným charismatem, že si získají srdce každého. "Pinot Noir", který se z francouzského názvu překládá také jako "černá borovice", vypovídá o obrazu hroznu, který naplňuje kuželovitou borovicovou šišku.
Odrůda révy vinné Pinot Noir
Vlastnosti odrůdy Pinot Noir
Samotné označení Pinot Noir naznačuje jeho specifickou chuť a vůni, i když se mu říká také podle charakteristické průsvitné rubínové barvy, středního těla a živé kyselosti. Díky pobytu v dubových sudech by víno mělo mít větší hloubku a strukturu chuti. Zatímco jiní tvrdí, že pokud se do vína nic nepřidává, pak se může projevit skutečná čistota a originalita vinařského řemesla.
Klima a terroir pro odrůdu Pinot Noir
Pinot noir se cítí nejlépe v chladnějším podnebí, kde potřebuje čas na zrání a v průběhu tohoto procesu se hromadí rovnováha tří prvků, kyselin, cukru a fenolových sloučenin. Čestné uznání patří oblastem Burgundska ve Francii, Willamette Valley v Oregonu, kalifornskému Sonoma Coast a části Nového Zélandu, které jsou proslulé výrobou vynikajících vín Pinot noir.
Hroznu se daří ve svažitých oblastech, které dobře odvádějí vodu, a v půdě bohaté na vápenec. Ta dodává vínu minerální a elegantní nádech a zvyšuje jeho komplexnost. Kromě toho mají vinice Pinot Noir štěstí na mírné sluneční světlo, které pomáhá hroznům pomalu dozrávat a cítit se dobře bez rizika přehřátí.
Významné sub-odrůdy a klony odrůdy Pinot Noir
Rulandské modré by se dalo nazvat pozoruhodným, i kdyby se drželo průměru. Je tomu tak proto, že má velké množství dílčích odrůd a klonů, z nichž všechny přinášejí do výsledné chuti zvláštní aroma. Odrůdy Pinot Noir v Burundi, které se oduševňují, jsou zvláštní a odlišují se od ostatních klonů některými svými jedinečnými vlastnostmi; například klony Dijon (115, 667, 777) a také klony Pommard.
"Uvnitř Burgundska" je místo, odkud klony pocházejí a kde se udržovaly s časem, přičemž byly také přizpůsobeny místním podmínkám a technikám obhospodařování révy. V současné době však můžeme tyto klony najít i mimo tuto oblast, například v Kalifornii. Jejich použitím se indikují typy odrůd vína v regionu jako obohacená intenzita barvy a aromatičnost nebo odolnost vůči virům. Vinař tak získává větší schopnost plánovat a nacházet vlastnosti révy, které přidávají detaily konkrétnímu druhu vína z určité lokality.
Historie Rulandského modrého a nejlepší oblasti
Jako jedna z nejtvrdších a nejjemnějších odrůd je Pinot Noir velmi komplikovaný a zároveň skromný. Její historie sahá až do starověku, kdy se pěstovala na vinicích, stejně dlouho jako tuto oblíbenou odrůdu zbožňují vinaři po celém světě. Od počátků její historie v burgundském regionu Francie až po její dnešní mezinárodní přítomnost jsou to právě autentičnost a rozporuplnost, které jsou středobodem její přitažlivosti.
Původ Pinot Noir, který se stal nejstarším a prvním druhem vína pěstovaným mnichy v Burgundsku ještě před 5. stoletím našeho letopočtu, sahá až do římských dob. Předpokládá se, že Pinot Noir vzniklo podle slova označujícího ve francouzštině šišku nebo se vztahovalo k hroznu. "Noir" je odvozeno od francouzského slova "noir", což doslova znamená černý; taková je totiž charakteristická barva slupek hroznů.
- Burgundsko, známé chladným podnebím, půdou bohatou na vápenec a zkušenostmi s vítězstvím odrůdy Pinot Noir šířenými po staletí, je stále duchovním místem této odrůdy. Vinná réva zde těží z malé směsi mikroklimat a terroirů a každý z nich vytváří specifické styly vína vyráběného na tomto území. Od proslulých vinic Côte de Nuits, které produkují kouzelné modře zbarvené víno rosé, až po bohaté kopce Côte de Beaune tvořené převážně vápencem, Burgundsko stále vede jako nejlepší oblast pro Pinot Noir.
Výjimečnost odrůdy Pinot Noir se nicméně neomezuje pouze na tento region. Během věků jeho rozptýlení do různých zemí na zemi objevování skrytých schopností rozšíření hroznů vinaři spolu se snahou reflektovat specifický terroir a proměnit jej v umělecké dílo nebralo konce. V současné době pocházejí některá z nejuznávanějších vín odrůdy Pinot Noir z oblastí, jako jsou:
- Sonoma Coast, Kalifornie: Sonoma Coast je regionálně proslulé a ve vinařství velmi úspěšné; tato rozsáhlá oblast nabízí mnoho mikroklimatických podmínek a půdních typů, které pomáhají pěstovat Pinot Noir. Oblast Sonoma Coast AVA je uznávaná díky klimatu ovlivněnému oceánem a chladným podmínkám, které způsobují, že vína mají krásnou kyselost, intenzivní ovocnou chuť a špetku zemitých tónů. Mezi špičková vína patří Sonoma Coast Vineyards SCV Freestone Hills Pinot Noir 2019, Duckhorn Migration Sonoma Coast Pinot Noir 2021 a, Martin Ray Sonoma Coast Pinot Noir 2021 a tak dále.
- Marlborough a Central Otago, Nový Zéland: Pinot Noir pochází z jižních oblastí Marlborough a Central Otago, které se nacházejí na novozélandském Jižním ostrově. Marlborough je proslulé svými víny s převahou červeného ovoce, která jsou strukturovaná s třešněmi, malinami a kořeněnými tóny; Central Otago naproti tomu produkuje strukturovanější a vrstevnatá vína s minerálním nádechem. K pozoruhodnému počtu neuvěřitelných vinařů patří Cloudy Bay a Greywacke Pinot Noir 2021.
- Oblast Mendoza: Vystavené město Mendoza, které se nachází na úpatí pohoří And, je argentinskou NVDA a slibným hráčem na světovém trhu s odrůdou Pinot Noir. Noční chlad a sluneční teplo, typické pro kontinentální podnebí Mendozy, mohou způsobit, že hrozny Pinot Noir dozrávají pomalu, protože rozvíjejí maximální intenzitu hroznů. Zároveň si však nadále zachovávají křupavou kyselinku. Půdy hrají v této oblasti zásadní roli, protože nabízejí komplexnost vín, písčité a aluviální půdy navíc podporují charakteristické minerální tóny a elegantní strukturu. Z oblasti Mendoza vám doporučujeme ochutnat Domaine Nico Grande Pere Pinot Noir 2022 a Michel Rolland Mariflor Pinot Noir 2014.
Techniky výroby vína Pinot Noir
Vyrobit víno Pinot Noir je obtížné, protože je k tomu zapotřebí detailů a odborných znalostí o tom, jak jsou tyto jemné hrozny trochu citlivé.
- Správa vinice: Rulandské modré se nejlépe pěstuje za mírného počasí a ty, které mají systém odvodnění. Aby závislost aromatických prvků v hroznech kvetla zdravě a přirozeně, je zásadní profesionální správa vinice.
- Sklízení: Při sklizni hroznů odrůdy Pinot Noir je rozhodující časové hledisko - vinaři by měli sledovat hromadění hladiny cukru a kyselosti hroznů, protože směs těchto dvou prvků zajistí nejlepší kvalitu.
- Výroba vína: Opatrně oddělte bobule, poté stopky a rozdrťte je. Později pokračujte v drcení a kvašení v odšťavňovači do nerezových nádrží nebo dubových sudů. Regulace teploty a proces prodlužování, který slouží k získání hlubšího odstínu a extrakci tříslovin.
- Zrání a stáčení: U Rulandského modrého nastává kritický okamžik v okamžiku, kdy hrozny svým způsobem plíživě ovlivňují proměnu během zrání v dubových sudech. Až do poslední minuty lahvování pokračuje ve svém životě a nadále má svůj vlastní charakter a rozvíjí se do podoby, vyjadřující jeho připravenost.
Degustace a analýza odrůdy Pinot Noir
Techniky degustace:
- Začněte pozorováním vzhledu vína a věnujte pozornost jeho barvě a neprůhlednosti. Rulandské modré vykazuje průsvitný rubínový nádech, což naznačuje jeho jemnou povahu a lehkost, přičemž má plné tělo.
- Následující klouzání vína ve sklenici, jemné míchání, které uvolňuje vůně vína. Na chvíli se soustřeďte na hluboké dýchání a zároveň si všímejte složité směsi vůní čerstvého červeného ovoce, sladkých květinových tónů a zemitých podtónů, které jsou originálními znaky tohoto vína.
- Chutnost vína je do značné míry definována jeho strukturou, kyselostí a různými druhy tříslovin. Z hlediska struktury může být Rulandské modré obohaceno o hedvábně sametové okraje a správně vyváženou kyselost, které dodávají jas jeho ovocnému charakteru. Pružné třísloviny mají tak ostrý charakter, že víno podpoří, aniž by třísloviny zvedly do té míry, že by zastínily chuť vína.
Srdce Rulandského modrého
Rulandské modré je známé a odedávna obdivované pro svou nádhernou a komplexní chuť, která obvykle zahrnuje zralé lesní plody (třešně, jahody, maliny) a také tóny květin, země a koření. Slupky hroznů jsou poměrně tenké a třísloviny odpovídajícím způsobem jemné, což dává vzniknout zvláštnímu pocitu z vína, v nejlepším případě jakési grácii.
Průvodce Rulandským modrým v gastronomii a vinařství
Pinot Noir lze díky jeho lahodnosti a mnohostrannosti považovat za ideální volbu pro širokou škálu pokrmů. Zde je několik doporučených párování:
- Maso: Rulandské modré se se světlými i tmavými druhy masa dobře osvědčilo, proto je tento výběr univerzálním Rulandským modrým pro grilované kuře a vepřovou panenku a také lososa s jehněčími kotletami. K masu si můžete vybrat perfektní varianty pinot noir, například Bread & Butter Pinot Noir 2022 a Chateau Purcari Limited Edition Pinot Noir 2020.
- Mořské plody: Osvěžující kyselost a chuť červeného ovoce odrůdy Pinot Noir zjemňují piruety delikátnosti, které jsou charakteristické pro pokrmy, jako je grilovaný losos, tuňák a rizoto s mořskými plody. Proč nenajít dokonalý soulad v Whitehaven Pinot Noir 2021, který vaše hosty skutečně ohromí. Nabídněte jim Jean Bouchard Gevrey-Chambertin 2018 také, a pomůže tak k nezapomenutelnému zážitku.
- Sýr: Jemné aroma a hladká textura Rulandského modrého se bude dobře hodit k výběru jakýchkoli mléčných výrobků - od čerstvého brie, jejich bohaté chuti a mírné štiplavosti až po intenzivní chuť zrajícího čedaru. Kombinujte Chateau Purcari Limited Edition Pinot Noir 2020 nebo Tensley Fundamental Pinot Noir 2021 a lahodné sýrové prkénko.
- Zelenina: Lehká kyselost a půdní zemitost odrůdy Pinot Noir jsou dokonalým doplňkem při sladění chutí pečené zeleniny, lesních hub nebo zdravých salátů. Vyzkoušejte pokrmy s Belle Glos Clark & Telephone Pinot Noir 2021 nebo Blank Canvas Escaroth Pinot Noir 2020 pro zvýraznění zeleninových jídel.
- Ovoce: Díky svému ovocnému profilu je Rulandské modré úžasným doplňkem dezertů z tropického ovoce, moučníků s krémem a pokrmů z bobulovitého ovoce. Využijte jeho doplnění s Duckhorn Decoy Pinot Noir 2019 nebo Duckhorn Migration Sonoma Coast Pinot Noir 2021 pro božský dezertní zážitek.
Časová osa zrání odrůdy Pinot Noir
Níže jsou uvedeny některé obecné zásady pro zrání odrůdy Pinot Noir:
- Krátkodobé zrání (0-3 roky): Vína Pinot Noir by mohla být obecně docela dobře pitelná již po svém uvedení na trh, bez ohledu na ročník. Taková vína obvykle vykazují vlastnosti, jako je bohatá ovocnost, svěží kyselinka a měkká struktura. Nejlépe se hodí k lehkým jídlům a jsou příznivá pro krátké třídění vína.
- Střednědobé zrání (3-7 let): Některým vínům Pinot Noir nižší a vyšší třídy může prospět středně dlouhá doba zrání, která se většinou pohybuje mezi třemi až sedmi lety po sklizni. Na druhou stranu mají tato odrůdová vína obrovský potenciál získat s přibývajícím časem komplexnější a sekundární vlastnosti, jako jsou zemité chutě, kořenitost nebo hedvábnost. Přesto má velký význam čas od času sledovat růst vína, protože ne všechna vína Pinot Noir mohou zrát roky.
- Dlouhodobé zrání (7 a více let): Během dobrých ročníků může Pinot Noir zrát i více než deset let a nejlepší vína na vynikajících viničních tratích jsou pozoruhodná. Během procesu dalšího ležení ve sklepě pak mohou vína dozrát do těch nejpůvabnějších komplexních projevů sama o sobě a jako terciární příchutě se mohou objevit plody, jako je lesní půda, kůže a sušené ovoce. Zachování stabilní teploty, vlhkosti a naprosté tmy jako podmínek pro zrání vína Pinot Noir po delší dobu je předpokladem úspěšného zrání vín Pinot Noir v dlouhodobém horizontu.
Top 5 levnějších Rulandských modrých, které stojí za to vyzkoušet
1. Bread & Butter Pinot Noir 2022
2. Chateau Purcari Limited Edition Pinot Noir 2020
4. Martin Ray Sonoma Coast Pinot Noir 2021
Návod k nákupu odrůdy Pinot Noir
- Appletace: Pinot Rinot je odrůda, která se vyrábí na základě odrůdových známek, které jsou uvedeny v příloze: Pinot Noir, "slzavý hrozen", se přednostně pěstuje ve světových chladných zónách. Vyhledávejte velké a vyhlášené oblasti, jako je Burgundsko, Oregon, Central Otago a Tasmánie, abyste získali neomezené množství výrazů diverzifikovaných podle terroir.
- Ročník: Ročník ovlivňuje Rulandské modré. Chladné roční období produkuje, jak říkáme, citrusová, kyselá vína; a teplé roční období produkuje tmavší vína s příchutí ovoce. Zjistěte původní podmínky, které byly považovány za optimální.
- Výrobce: Doporučujeme vám, abyste si vybírali výrobce vína, kteří za své produkty poskytují záruku. Hledejte odbornost, ekologický provoz a stálost. Mikrovinaři mohou nabízet ten či onen vzácný klenot spolu s plně uznávanými značkami.
- Obsah alkoholu: Obsah alkoholu v odrůdě Pinot Noir se obvykle pohybuje od 12 % do 14 %. Vína s nízkým obsahem alkoholu jsou právem považována za elegantní; na druhou stranu vína s vyšším obsahem alkoholu poskytující bohatost mají k tomu dokonalý důvod. Vezměte v úvahu, co vás láká, a nebudete zklamáni!
Rulandské modré vs. Merlot a Cabernet Sauvignon
Obliba červeného vína se rozprostírá mezi odrůdami Pinot Noir, Merlot a Cabernet Sauvignon, ačkoli každý typ má jedinečnou vlastnost, která jej odlišuje od ostatních odrůd. Pinot Noir je oblíbený pro svou bobulovou a jemnou ovocnou chuť, hedvábnou strukturu a živou kyselost, naproti tomu Merlot zjemňuje sladkou a čokoládovou chuť švestek, černých třešní a ovoce. V případě Cabernetu Sauvignon je nabitý příchutěmi, jako je černý rybíz, cassis a cedr, a má určité vlastnosti, které jsou více tříslovinové, plné a vážně strukturované.
Závěrečné myšlenky
Pinot Noir je v konečném důsledku elegantní, komplexní a všestranné víno. Jeho cesta z Burgundska k celosvětově oblíbenému vínu byla skutečně pozoruhodná.
Good and interesting selection