Burgundsko vs. Rulandské modré z Nového světa

Není mnoho odrůd révy vinné, které by dosáhly úrovně mystiky Rulandského modrého. Je to citlivá a temperamentní odrůda, kterou nejlépe vystihuje proslulý monolog Paula Giamattiho z filmu Bokovka: "Pinot potřebuje neustálou péči a pozornost, víte? A vlastně může růst jen v těchto opravdu specifických, malých, zastrčených koutech světa."

Výjimečné Rulandské modré pochází z několika specifických míst na světě - nejznámější je bezpochyby Burgundsko v srdci Francie, ale existuje několik zvláštních lokalit v Novém světě, které prokázaly svůj potenciál pro pěstování Rulandského modrého. V tomto článku se zaměříme na rozdíly mezi klasickým domácím Pinotem Noir a živoucími odrůdami z Nového světa, které se objevily v těchto zastrčených koutech. Samozřejmě vám cestou doporučíme několik vín.

Jaké jsou rozdíly mezi Pinot Noir ze starého a nového světa?

Pinot Noir má pověst řemeslné odrůdy - je pro ty, kteří se věnují vinohradům a nebojí se ušpinit si ruce. Podnebí a vlastní styl vinaře zanechávají na tomto delikátním víně znatelnou stopu. Pochází z francouzské oblasti Burgundsko, a proto se názvy "Rulandské modré" a "burgundské" staly téměř zaměnitelnými.

Pěstuje se i v jiných částech "starého světa". V Německu je Pinot Noir známý jako Spätburgunder - pěstuje se také v Alsasku, v údolí Loiry a v teplejších oblastech z jižní Evropy, jako je Toskánsko v Itálii nebo Katalánsko ve Španělsku, kde se někdy přidává do šumivých vín Cava.

Obecně platí, že starosvětské Rulandské modré je známé pro svou jemnost, zemitost a vysokou kyselost. Stejně jako u většiny ostatních odrůd jsou jeho starosvětské protějšky známější pro svou jemnost, zatímco novosvětské verze jsou známější pro svůj zralý, ovocný charakter.

Tato pravidla však již dávno neplatí. Například Pinot Noir z andských vinic v Argentině je ještě kyselejší než jeho protějšky ze Starého světa. Ve skutečnosti by bylo spravedlivější charakterizovat novosvětské Rulandské modré podle jeho experimentální povahy - vinaři z Nového světa mají tendenci využívat extrémnější terroiry, experimentální směsi a neobvyklé techniky, zatímco ve Starém světě se vinaři drží spíše tradice.

Liší se kvalita Rulandského modrého ze Starého a Nového světa? Všichni jsme slyšeli o pařížském soudu - přelomovém okamžiku pro americké víno, kdy byl kalifornský Cabernet Sauvignon slepě ochutnán proti vínu z Bordeaux a k překvapení mnoha vinařských elitářů byl ohodnocen lépe.

V dokumentárním filmu "Somm 3" bylo Rulandské modré podrobeno vlastní verzi tohoto soudu. Při slepé degustaci, které se zúčastnilo sedm nejlepších degustátorů v New Yorku, se vína z Nového světa opět osvědčila. Kalifornský Bloom's Field Pinot Noir se umístil na prvním místě společně s tradičním Volnay z Burgundska.

Pokud chcete ochutnat skutečně prvotřídní Pinot z Nového světa, je to právě on. Bloom's Field je k dispozici na našich webových stránkách.

    • 2020
    • 750ml
    • Červené
    • 13.5%
    • Pinot Noir
    • Pinot Noir
    • Domaine de la Cote
    • Kalifornie
    • Spojené státy americké
    Vintage
    2020
    Velikost
    750ml
    Typ
    Červené
    Alkohol
    13.5%
    Odrůda
    Pinot Noir
    Hrozny
    Pinot Noir
    Vinařství
    Domaine de la Cote
    Region
    Kalifornie
    Země
    Spojené státy americké
    • Sběratelské
    • Butikové

Jak však brzy zjistíme, Pinot Noir z Nového světa není jen o Kalifornii...

Kde se Pinot Noir v Novém světě pěstuje?

PINOT NOIR Z NOVÉHO SVĚTA

Kde jsou tedy tyto malé kouty světa, kde se Pinot Noir pěstuje nejlépe? Začněme slunnými, solí postříkanými terroiry v oblasti Nového Zélandu si získaly pověst vysoce kvalitního odrůdy Pinot Noir. Je to druhá nejpěstovanější odrůda po Sauvignonu Blanc a podobně jako bílé hrozny je i zdejší Pinot Noir známý svou precizností, aromatičností a vysokou strnulostí. Marlborough a Central Otago jsou dvě největší oblasti, na které je třeba dávat pozor.

Další lokalitou, kde se objevuje experimentální vysokohorské Rulandské modré, je Argentina. Tato země je domovem jedněch z nejextrémnějších terroirů na světě a vinaři této skutečnosti plně využívají. Údolí Uco dalo vzniknout několika opravdu výjimečným vínům a jižněji v Uco Patagoniise nachází nepřeberné množství vinic, které se stále ještě zkoumají.

Austrálie, ačkoli je známá spíše pro svá odvážná červená vína, jako je Shiraz a Cabernet Sauvignon, je také domovem odvážných vinařů, kteří již po desetiletí experimentují s odrůdou Pinot Noir. Adelaide Hills je vedoucí oblastí, ale zajímavé odrůdy tohoto hroznu najdete také na větrném ostrově Aide Hills. Tasmánienebo z dalších oblastí s chladnějším podnebím na kontinentu, jako je např. Yarra Valley.

Rulandské modré se samozřejmě stalo mimořádně populárním mezi Kaliforňany v roce. USA. Pěstuje se v mlhavých, oceánem ovlivněných oblastech, kde se nachází Russian River Valley AVA, kde má pověst odrůdy s poněkud plnějším tělem a ovocnou chutí, stejně tak jako v oblasti Sonoma Coast AVA, kde se vyznačuje svěží kyselostí a zvýrazněnou chutí.

Zatímco Kalifornie je obecně proslulá svými ovocnými odrůdami Pinot Noir, na severozápadě Tichého oceánu našel Pinot Noir nový domov, který se svou jemností vyrovná Burgundsku. Tato tenkostěnná odrůda je chloubou a potěšením Washingtonu a Oregonu. V Oregonu, Willamette Valley získalo pověst zemitého, jemného Pinot Noir a ve Willament Valley se nachází Columbia Valley a Walla Walla Valley ve Washingtonu se vyrábí v různých stylech, od funky, zemitého a výrazného až po jemnější styl ovlivněný starým světem.

Pinot Noir se v Jihoafrické republice nikdy příliš neprosadil, ale přesto můžete na pultech obchodů najít Pinot z Capelandu. K dalším neobvyklým lokalitám, které lze stále považovat za "Nový svět", přestože jsou blíže Evropě, patří Velká Británie a Moldavsko, kde se tato odrůda v posledních letech prosazuje.

Jaký je rozdíl mezi burgundským a novosvětským Rulandským modrým?

Původ a terroir

Burgundsko

Pokud jde o Pinot Noir, všechny cesty a směry výzkumu vedou do Burgundska. Jeho přesný původ se ztratil v čase, ale Burgundsko je zcela jistě rodištěm tohoto hroznu.

Čím je Burgundsko tak výjimečné? Zhruba před 200 miliony let byla oblast ve střední Francii pokryta prapůvodním mořem. To dalo vzniknout půdě bohaté na vápenec, která zdejším vínům propůjčuje jemnou mineralitu. Jako endemický druh je réva vinná také neodvolatelně spjata s půdou. Teplá léta, chladné noci a dlouhé a stálé podzimy propůjčují plodům pomalé dozrávání, které dodává hroznům komplexní a jemný charakter, což je z velké části důvod, proč je Burgundsko tak proslulé.

Mezi jednotlivými regiony existují jemné rozdíly. Například Gevrey Chambertin je proslulé svým mužným, plným a mírně drsným charakterem, který je dán poněkud hlubšími jílovitými půdami v této části Burgundska. Tato láhev z Domaine Denis Mortet je toho dokonalým příkladem, plná černého ovoce a vůně živočišného pižma.

    • 2020
    • 750ml
    • Červené
    • 13%
    • Pinot Noir
    • Pinot Noir
    • Domaine Denis Mortet
    • Burgundsko
    • Francie
    Vintage
    2020
    Velikost
    750ml
    Typ
    Červené
    Alkohol
    13%
    Odrůda
    Pinot Noir
    Hrozny
    Pinot Noir
    Vinařství
    Domaine Denis Mortet
    Region
    Burgundsko
    Země
    Francie
    • Sběratelské

Pokud se však přesunete o něco jižněji do Morey Saint Denis, vína mají sice stejný rustikální charakter jako Gevrey Chambertin, ale jsou považována za vína s vyššími tóny a silnou minerální žílou, která je dána půdou bohatší na vápenec. Pro příklad se podívejte na toto víno od Albert Bichot, které vykazuje vynikající rovnováhu mezi ovocem a zeminou a fantastickou strukturu.

    • 2018
    • 750ml
    • Červené
    • 14%
    • Pinot Noir
    • Pinot Noir
    • Albert Bichot
    • Burgundsko
    • Francie
    Vintage
    2018
    Velikost
    750ml
    Typ
    Červené
    Alkohol
    14%
    Odrůda
    Pinot Noir
    Hrozny
    Pinot Noir
    Vinařství
    Albert Bichot
    Region
    Burgundsko
    Země
    Francie

Nový svět

Na rozdíl od chladného kontinentálního klimatu Burgundska je většina lokalit Nového světa definována horkým a slunečným počasím. Například efekt zrání hroznů pod spalujícím kalifornským sluncem má v podstatě stejný účinek, jaký byste očekávali - hrozny dozrávají rychleji a často jsou nakonec ovocnější a odvážnější než Pinot Noir z chladného vnitrozemí Francie.

Je však obtížné zařadit všechna novosvětská pinotová vína pod jeden pojem. Vliv oceánu, který pozorujeme například na Novém Zélandu, dodává vínu velkorysý, výrazný charakter. Vliv vysoké nadmořské výšky a chudých půd na horských vinicích v Argentině dodává vínu komplexní ovocnou chuť a kýble kyselin. V lokalitách, jako je Washington a Oregon, má Pinot Noir úspěch na chráněných místech mimo pouštní vedra, kde je půda bohatá na vápenec, podobně jako v Burgundsku.

Vinařské techniky

Burgundsko

Přestože mezi vinaři v oblasti Burgundska panuje nekonečná rozmanitost, jedno je jistě pravda - panuje zde velká úcta k tradici a půdě. Vinaři většinou používají metody s minimálními zásahy, které umožňují vyniknout povaze místa. Kouzelná burgundská půda zkrátka dělá mnoho práce za ně.

Metody, které přímo ovlivňují charakter vína, jako je zrání v dubových sudech, se používají střídmě. Kvašení na celých hroznech (kvašení hroznů včetně stopek) je v Burgundsku běžnější, i když někteří vinaři se rozhodli používat menší procento stopek a někteří se rozhodli stopky zcela odstranit.

Například, toto víno z Domaine Jessiaume je před zahájením spontánního kvašení zcela zbaveno stopek a namočeno za studena. Vinaři se rozhodli víno před uvedením na trh nechat 14 měsíců zrát v dubovém sudu, což mu po odstranění stonků vrací mírně tříslovinový nádech. Použité postupy závisí na tom, co vyžaduje daná oblast nebo dokonce vinice.

    • 2021
    • 750ml
    • Červené
    • 13.5%
    • Pinot Noir
    • Pinot Noir
    • Domaine Jessiaume
    • Burgundsko
    • Francie
    Vintage
    2021
    Velikost
    750ml
    Typ
    Červené
    Alkohol
    13.5%
    Odrůda
    Pinot Noir
    Hrozny
    Pinot Noir
    Vinařství
    Domaine Jessiaume
    Region
    Burgundsko
    Země
    Francie

Jedním z významných rozdílů v rámci Burgundska, který nelze jinde jednoduše zopakovat, je používání divokých kvasinek. Rulandské modré pochází z Burgundska, takže na mikroskopické úrovni jsou burgundské hrozny jedinečné - vinaři jen zřídka přidávají kultivované kvasinky, jako jejich kolegové z Nového světa, což přináší burgundskému Rulandskému modrému určité "je ne sais quoi".

Nový svět

Na druhou stranu, vzhledem k tomu, jak je tento hrozen nestálý a temperamentní, může Pinot Noir pěstovaný v oblastech Nového světa vyžadovat mnohem více práce a každé místo vyžaduje jiný přístup k dosažení čistoty ovoce.

Někteří vinaři používají techniku namáčení za studena, kdy se celé hrozny před kvašením několik dní namáčejí, aby se ze slupek získala barva a chuť. V jiných případech se hrozny macerují v nádrži s oxidem uhličitým, aby se zabránilo kontaktu s kyslíkem (karbonická macerace).

Jedním z příkladů technických rozdílů mezi vinaři v Novém světě je údolí Willamette, kde klimatické změny umožnily důslednější dozrávání hroznů a otevřely prostor pro experimenty. Výše zmíněné kvašení na celých hroznech je stále běžnější, protože vinaři se snaží dodat svým vínům tříslovinnou strukturu, komplexní chuť a určitou zralost.

Chuťové profily

Burgundsko

Přestože v tomto článku bylo dosud Burgundsko popisováno jako "jemné" a "zemité", mezi jednotlivými burgundskými vinicemi existuje mnoho rozdílů. Každá podoblast má takříkajíc archetypální víno, známé také jako "burgundský typ".

Například Marsannay na severu země je známé svou intenzivní červenou barvou a plnou chutí. Tento vynikající příklad z Domaine Charles Audoin by se dal považovat za klasické Marsannay, komplexní, kritikou oceňované víno s velkou strukturou a dlouhou životností.

    • 2021
    • 750ml
    • Červené
    • 13%
    • Pinot Noir
    • Pinot Noir
    • Domaine Charles Audoin
    • Burgundsko
    • Francie
    Vintage
    2021
    Velikost
    750ml
    Typ
    Červené
    Alkohol
    13%
    Odrůda
    Pinot Noir
    Hrozny
    Pinot Noir
    Vinařství
    Domaine Charles Audoin
    Region
    Burgundsko
    Země
    Francie
    • Sběratelské
    • Butikové

Pokud se však vydáte na jih do Vosne-Romanée, můžete objevit vinice, které jsou proslulé dokonalou rovnováhou mezi hmotností a elegancí. Jedním slovem, Burgundsko je vyvážené. Na region lze pohlížet jako na celek - z hlediska chuti si představte trpké červené ovoce, mineralitu a zemité houbové tóny - ale každá konkrétní vinice zdůrazňuje jiné aspekty tohoto klasického profilu.

Nový svět

Mezi víny Nového světa jsou rozdíly přehnanější než mezi burgundskými regiony. Například zralý, odvážný výraz z Russian River Valley se bude zdát téměř jako jiný hrozen ve srovnání se svěžím, aromatickým Marlborough z Nového Zélandu.

Vína Pinot Noir z Nového světa, která doporučujeme vyzkoušet

klasická vína Pinot Noir z Nového světa k vyzkoušení

V této části se budeme věnovat některým klasickým příkladům novosvětského Pinot Noir, do kterých se můžete pořádně zakousnout a objevit tuto odrůdu na vlastní kůži. Každé z nich je archetypálním příkladem stylu dané země nebo oblasti, ideální pro srovnávací degustaci nebo pro sladění s regionálním pokrmem.

USA

Začněme tím nejovocnějším, klasickým kalifornským Pinotem z oblasti Belle Glos. Bylo sklizeno na mlhavém místě vzdáleném pouhých 13 mil od oceánu, což pomohlo zmírnit kalifornské horko. Přesto se jedná o pozoruhodně plné víno se zralými tóny ostružinového koláče, karamelu, hřebíčku a doutníku. Je komplexní, a přitom nepopiratelně smyslné, což z něj činí dokonalou reprezentaci amerického Západu.

    • 2021
    • 750ml
    • Červené
    • 14.5%
    • Pinot Noir
    • Pinot Noir
    • Belle Glos
    • Kalifornie
    • Spojené státy americké
    Vintage
    2021
    Velikost
    750ml
    Typ
    Červené
    Alkohol
    14.5%
    Odrůda
    Pinot Noir
    Hrozny
    Pinot Noir
    Vinařství
    Belle Glos
    Region
    Kalifornie
    Země
    Spojené státy americké

Pokud je Belle Glos mimo váš rozpočet, můžete ještě ochutnat Zlatý stát prostřednictvím vinařství Bread & Butter Winery, které sídlí v Napa Valley. Tento je spíše středně plné, ale stále je plné šťavnatých tónů tmavých bobulí a celkově je to skvělé víno vhodné k jídlu.

    • 2021
    • 750ml
    • Červené
    • 13.5%
    • Pinot Noir
    • Pinot Noir
    • Bread & Butter
    • Kalifornie
    • Spojené státy americké
    Vintage
    2021
    Velikost
    750ml
    Typ
    Červené
    Alkohol
    13.5%
    Odrůda
    Pinot Noir
    Hrozny
    Pinot Noir
    Vinařství
    Bread & Butter
    Region
    Kalifornie
    Země
    Spojené státy americké

Austrálie

Zůstaneme-li prozatím u plnějších stylů, vřele doporučujeme australskou oblast Yarra Valley. Tento Pinot z Yarra Yering se může pochlubit ještě přehnanějšími, slunečnými chutěmi než konkurence v širším regionu, a to především díky jílovitým půdám podoblasti Gruyère, odkud hrozny pocházely. Ve sklenici má královsky fialovou barvu, z níž vyzařují tóny švestkového džemu, fialek a višní. Jeho ovoce je neuvěřitelně koncentrované, čímž se zcela liší od klasického burgundského stylu a skvěle reprezentuje západní Austrálii.

    • 2018
    • 750ml
    • Červené
    • 13.5%
    • Pinot Noir
    • Pinot Noir
    • Yarra Yering
    • Victoria
    • Austrálie
    Vintage
    2018
    Velikost
    750ml
    Typ
    Červené
    Alkohol
    13.5%
    Odrůda
    Pinot Noir
    Hrozny
    Pinot Noir
    Vinařství
    Yarra Yering
    Region
    Victoria
    Země
    Austrálie

Argentina

Nikdo nevytvořil argentinský styl Pinot Noir v takové míře jako rodina Catena. Grande Pere z Domaine Nico je jedním z těch vín, která definují žánr. Bylo sklizeno z vinic, které sahají až do výšky 1500 metrů nad mořem, což vínu propůjčuje pozoruhodnou svěžest a kyselost. Ve vůni hledejte tóny ostrého červeného ovoce a zvýšenou aromatičnost, která dodává vínu jemnost a třídu.

    • 2021
    • 750ml
    • Červené
    • 14.5%
    • Pinot Noir
    • Pinot Noir
    • Domaine Nico
    • Mendoza
    • Argentina
    Vintage
    2021
    Velikost
    750ml
    Typ
    Červené
    Alkohol
    14.5%
    Odrůda
    Pinot Noir
    Hrozny
    Pinot Noir
    Vinařství
    Domaine Nico
    Region
    Mendoza
    Země
    Argentina
    • Butikové

Chcete-li další extrémní terroir, podívejte se na. Barda z Bodega Chacra, která se nachází v Patagonii. Pěstuje se na půdě usazené dávným ledovcem a nezvykle pro Nový svět se fermentuje pomocí místních kvasinek. Je to víno pro puristy: je plné tónů granátového jablka, malin a kouře.

    • 2022
    • 750ml
    • Červené
    • 12%
    • Pinot Noir
    • Pinot Noir
    • Bodega Chacra
    • Patagonia
    • Argentina
    Vintage
    2022
    Velikost
    750ml
    Typ
    Červené
    Alkohol
    12%
    Odrůda
    Pinot Noir
    Hrozny
    Pinot Noir
    Vinařství
    Bodega Chacra
    Region
    Patagonia
    Země
    Argentina
    • Organické

Nový Zéland

Dole na Novém Zélandu je Marlborough pravděpodobně nejznámější vinařskou oblastí, a to jak pro Pinot Noir, tak pro Sauvignon Blanc. My jsme se však rozhodli pro poněkud více výklenkové doporučení - tento Craggy Range Pinot z Martinborough.

    • 2022
    • 750ml
    • Červené
    • 13.5%
    • Pinot Noir
    • Pinot Noir
    • Craggy Range
    • Martinborough
    • Nový Zéland
    Vintage
    2022
    Velikost
    750ml
    Typ
    Červené
    Alkohol
    13.5%
    Odrůda
    Pinot Noir
    Hrozny
    Pinot Noir
    Vinařství
    Craggy Range
    Region
    Martinborough
    Země
    Nový Zéland
    • Organické

Tento malý region je charakteristický kamenitou půdou, která nutí každou révu vložit veškerou energii do extrémně koncentrovaných plodů. Vinařství Craggy Range se rozhodně drží starosvětského přístupu, vyrábí víno z jednotlivých vinic a používá divoké kvasinky. Profil samotného vína je však nepopiratelně novosvětský, s živým, zvýšeným charakterem a plnými ústy šťavnatého červeného ovoce.

Moldova

Již dříve jsme se zmínili o několika evropských lokalitách, které leží mimo tradiční země "Starého světa". Jednou z nich je Moldavsko, které se pyšní bohatou kulturou pěstování vinné révy na okraji Černého moře. Pokud chcete zažít jedinečný zážitek s odrůdou Pinot Noir, vřele doporučujeme. toto víno z Chateau Purcari.

    • 2020
    • 750ml
    • Červené
    • 13%
    • Pinot Noir
    • Pinot Noir
    • Chateau Purcari
    • Jihovýchodní
    • Moldavsko
    Vintage
    2020
    Velikost
    750ml
    Typ
    Červené
    Alkohol
    13%
    Odrůda
    Pinot Noir
    Hrozny
    Pinot Noir
    Vinařství
    Chateau Purcari
    Region
    Jihovýchodní
    Země
    Moldavsko

Zrálo ve francouzských dubových sudech a v ústech vykazuje středně silné třísloviny a kulatou strukturu. Hledejte v něm cassis, fialky, višně a lesní jahody.

Závěr

Jak vidíte, Burgundsko versus Rulandské modré z Nového světa je neuvěřitelně bohatá oblast k diskusi a my jsme sotva poškrábali povrch. V 8Wines jsme zastánci učení se praxí - není lepší způsob, jak se vzdělávat, než osobně ochutnat některé z těchto vín. Prozkoumejte celou nabídku na našich webových stránkách, a najděte si styl Pinot Noir, který vám nejlépe vyhovuje.