Průvodce nejlepšími růžovými víny v roce 2024

Rosé je mnohem víc, než se mu přisuzuje. V posledních letech získalo pověst sladké pochoutky, levné a veselé alternativy červeného vína, kterou si může zamilovat každý. V tomto článku se pokusíme tyto mylné představy vyvrátit a představíme vám skutečné rosé. Abyste nemuseli stát v uličce s vínem a zírat na etikety, prozradíme vám také, po jakých růžových vínech byste se měli letos poohlédnout.

The Rosé Factfile: Původ, styly a hrozny

Odkud pochází růžové víno?

Kořeny růžového vína sahají až k Féničanům a do antického Řecka, kde se víno pilo s vodou a vyrábělo se s minimálním kontaktem se slupkou. Rosé, jak ho známe dnes, pravděpodobně vzniklo před 2 600 lety ve fénických osadách v okolí města Marseille. Postupem času se růžové víno stalo celosvětovým fenoménem, ale jeho duchovním domovem bude vždy jižní Francie (zejména Bordeaux a Provence), kde se poprvé prosadilo v západní Evropě.

Jak se rosé vyrábí?

Existují dva hlavní způsoby, jak z červených hroznů získat nádhernou růžovou barvu: saignée a přímý lis.

Saignée pochází z francouzského slovesa "krvácet". Tato metoda spočívá v tom, že se z kádě s červeným vínem "odpustí" část šťávy na počátku procesu kvašení, než slupky hroznů dodají svou výraznou barvu a bohaté třísloviny. To má také žádoucí vedlejší účinek - červené víno, které zůstane v kádi, má často intenzivnější barvu díky vyššímu poměru slupek a šťávy.

saignee

Přímé lisování je jednodušší způsob výroby růžového vína. Červené hrozny se přivezou do vinařství a vylisují, aby se šťáva oddělila od slupek. Šlupky a šťáva se téměř okamžitě oddělí, což vede k atraktivní růžové barvě.

V některých případech se růžové víno vyrábí také smícháním malého množství červeného vína s vínem bílým. Tato metoda je ve většině francouzských oblastí zakázána, s výjimkou Champagne, kde se vytvářejí krásná růžová šumivá vína smícháním Chardonnay s malým množstvím Pinot Noir/Meunier. Mezi vinaři se vedou diskuse o tom, která metoda dává nejlepší růžové, ale nakonec vás (pijáka!) to až tak moc neovlivní.

Druhy růžového vína

Když jsou všechny procesy lisování, odkalování, míchání a kvašení u konce, získáte lahodnou láhev růžového vína. Růžová vína jsou samozřejmě stejně rozmanitá jako červená nebo bílá vína, takže mohou ležet kdekoli na spektru vín - světle růžová, tmavě růžová, suchá na kost, polosladká, sladká jako kousek jahodového tvarohového koláče, šumivá nebo intenzivně perlivá.

Druhy růžového vína

Kromě všech možných typů rosé může být tento styl vína znám pod mnoha různými názvy a vytvořen z různých hroznů. V každém obchodě můžete vidět růžové víno s názvem vin-gris (šedé víno), blanc-des-noir (bílé z černého), rosado (ve Španělsku) nebo rosato (v Itálii). Můžete také vidět italské víno s názvem Ramato, což je v podstatě růžové víno měděné barvy (i když puristé mohou tvrdit, že to není růžové víno) vyrobené z odrůdy Pinot Grigio s prodlouženým kontaktem se slupkou.

Takže všude, kde se vyrábí víno, se vyrábí i rosé. Až na několik vzácných výjimek se vyrábí z červených hroznů. Z téměř všech původních italských červených hroznů lze vyrobit rosé. Ve Francii jsou oblíbenými odrůdami Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Syrah, Grenache a Mourvedré, ale také Pinot Noir a Meunier. Ve Španělsku můžete najít růžové víno vyrobené z odrůd Tempranillo, Garnacha nebo mnohem vzácnějších odrůd, jako je Ondarrabi z Baskicka a Listán Negro z Kanárských ostrovů. V Novém světě jsou oblíbenější odrůdy jako Shiraz, Zinfandel a Merlot, ale v Austrálii, Americe a Jižní Africe najdete růžové víno vyrobené z kterékoli z výše uvedených odrůd.

Důležité je, že růžové víno není jen jedno. Má stejně mnoho složitostí a stylů jako červené nebo bílé víno. To je dobrá zpráva pro znalce vína, ale pro běžného spotřebitele poněkud matoucí. Dále vám usnadníme život a podíváme se na některé hlavní oblasti a vinařství, na které si při nákupu dát pozor.

Oblíbené oblasti růžových vín a jejich nejlepší vína, která můžete ochutnat

Ačkoli se růžová vína vyrábějí po celém světě, existuje několik konkrétních oblastí, které vynikají nad ostatními - jak z hlediska kvality svých vín, tak i z hlediska toho, jak dominují trhu. V Provence se nachází jedny z nejlepších růžových vín, které si můžete koupit, a rozhodně jsou místem číslo jedna, kde byste měli začít svou cestu. Abychom si však udělali ucelený pohled na růžovou scénu, projdeme si také některá vína z jiných částí světa.

Oblasti růžových vín

Pohled na italské rosato

V Itálii se nachází smršť kvalitních regionů, které je třeba prozkoumat. Na severním konci poloostrova se v Piemontu vyrábí fantastická růžová vína z odrůd Nebbiolo a Freisa a ve Friuli jsou nádherné příklady odrůdy Ramato z odrůdy Pinot Grigio. Jakmile se přesunete na východní pobřeží, můžete se začít zajímat také o růžová vína z Benátek a Abruzz, které jsou italskými růžovými velmocemi.

Obecně je italské růžové víno živější a robustnější než francouzské a výrobci mají tendenci udržovat ho suché - to je díky těmto odvážným, rustikálním hroznům, jako je Nebbiolo, Corvina a Montepulciano, a intenzivnímu italskému polednímu slunci.

Kdybychom měli doporučit jen jedno italské rosé, které je typické pro tuto zemi a nabízí něco trochu jiného než světle růžová provensálská vína, zamířili bychom mnohem jižněji - tak daleko na jih, jak to jen jde. Rosato ze svahů Etny. je nádherně osvěžující víno vyrobené ze sicilské odrůdy Nerello Mascalese. Je to dokonalá rovnováha mezi kvalitou a cenovou dostupností a na letní večer se musí hodit.

    • 2020
    • 750ml
    • Růžové
    • 12.5%
    • Růžové víno
    • Nerello Mascalese
    • Graci
    • Sicílie
    • Itálie
    Vintage
    2020
    Velikost
    750ml
    Typ
    Růžové
    Alkohol
    12.5%
    Odrůda
    Růžové víno
    Hrozny
    Nerello Mascalese
    Vinařství
    Graci
    Region
    Sicílie
    Země
    Itálie

Pohled na řecké rosé

Jak lépe oslavit rosé než návratem k jeho kořenům? Řečtí výrobci v posledních letech odložili sladká růžová vína ve stylu cukrové vaty a vyrábějí jedinečné, odvážné varianty z místních hroznů. Mantinia a Kefalonie jsou skvělé regiony, které stojí za pozornost, ale my se v našem doporučení vydáme do krásné lokality Thessaloniki v Makedonii.

Podobně jako italské rosato, toto víno z Ktima Gerovassiliou nabízí něco úplně jiného než provensálské rosé. Vyrábí se ze 100 % z odrůdy Xinomavro, která je proslulá svou robustností, kyselostí a tmavostí. Je úžasně soustředěné, plné červených bobulí, bylinek a minerality a pro všechny růžové fajnšmekry je povinností ho vyzkoušet.

    • 2022
    • 750ml
    • Růžové
    • 13%
    • Růžové víno
    • Xinomavro
    • Ktima Gerovassiliou
    • Macedonia
    • Greece
    Vintage
    2022
    Velikost
    750ml
    Typ
    Růžové
    Alkohol
    13%
    Odrůda
    Růžové víno
    Hrozny
    Xinomavro
    Vinařství
    Ktima Gerovassiliou
    Region
    Macedonia
    Země
    Greece

Pohled na původ růžových vín: Provence

Provence je a vždy byla kvintesencí, pokud jde o rosé. Vína z této oblasti tvoří 95 % prémiových růžových vín na trhu a stala se dokonce oblíbeným místem celebrit, které se pustily do výroby vína. Při výrobě zde převládá metoda přímého lisování, i když někteří vinaři se rozhodli vyrábět svá vína metodou "saignée". Pokud máte rádi elegantní, světlé, svěží a pravé rosé, pak čtěte dále - Provence je pro vás tím pravým regionem.

Podrobný průvodce Provence - nejlepší oblastí pro růžové víno

Historie a terén

Provence se nachází na nádherném "Azurovém pobřeží", podél francouzského středomořského pobřeží. Historie vína (a tedy i rosé) se v regionu začala psát v době, kdy Féničané založili město Marseille a přivezli sem vinnou révu ze své domoviny hluboko v útrobách Středozemního moře. Tento kousek země na jihu Francie je domovem rosé - a dalo by se říci, že také domovem celé evropské vinařské tradice.

nejlepší region pro růžové víno

Všechny vinice v Provence leží do 55 kilometrů od Středozemního moře, takže zde panuje výrazně středomořské klima, kterému prospívají horká léta a chladivé mořské větry. Na jaře a na podzim se v regionu občas objevují bouřky, ale když přijde čas sklizně, intenzivní teplo zahubí většinu potenciálních škůdců a chorob.

Největší a nejznámější apelací v Provence je AOC "Côtes de Provence". Zabírá většinu východní části regionu a tvoří 75 % veškeré produkce vína, z nichž naprostá většina je růžová. Côtes de Provence zahrnuje menší oblasti Bandol (proslulá růžovými víny na bázi Mourvedré) a Cassis - pozor, nezaměňovat Cassis rosé se slavným likérem z černého rybízu. Půda v těchto východních oblastech Provence je z velké části tvořena krystalickými břidlicemi, které vínu dodávají výraznou minerálnost.

Dále na západ můžete objevit oblast "Coteaux d'Aix en Provence", kde převládá Grenache, Syrah a Cinsault. Tato růžová vína se vyznačují výraznou kyselostí a květinovým buketem.

A konečně další významnou oblastí, na kterou je třeba dávat pozor, je "Coteaux Varois de Provence", kde se hrozny pěstují v o něco vyšších nadmořských výškách. Všechny rozdíly mezi provensálskými růžovými víny jsou nepatrné, ale tato vína se vyznačují vynikající strukturou, kyselostí a komplexností.

Čím je provensálské rosé výjimečné?

Kromě toho, že se jedná o nejstarší oblast produkce růžových vín v západní Evropě, se růžová vína z Provence vyznačují velmi specifickými vlastnostmi, které je činí výjimečnými. Obvykle jsou velmi světle růžová, vyznačují se velkým množstvím chutí červených bobulí a žilnatinou minerálů, kterou získávají díky půdám bohatým na vápenec nebo krystalické břidlice. Klasické příchutě, na které je třeba si dát pozor, jsou jahody, sladký meloun a okvětní lístky růží.

Naše 4 nejlepší růžová vína z Provence pro rok 2023

Abychom vám pomohli začít, vybrali jsme pro vás na webu 8wines dávku provensálských vín, která vám zaručeně přiblíží tento region. I když se na Francouzskou riviéru nemůžete dostat osobně, dodáváme vína po celé Evropě - vlastní kurátorskou bednu provensálských vín vám můžeme poslat do 2 pracovních dnů.

Whispering Angel

    • 2021
    • 750ml
    • Růžové
    • 13%
    • Růžové víno
    • Grenache, Vermentino, Cinsault
    • Chateau d'Esclans
    • Provensálsko
    • Francie
    Vintage
    2021
    Velikost
    750ml
    Typ
    Růžové
    Alkohol
    13%
    Odrůda
    Růžové víno
    Hrozny
    Grenache, Vermentino, Cinsault
    Vinařství
    Chateau d'Esclans
    Region
    Provensálsko
    Země
    Francie
    • Organické

Jedná se o jedno ze skutečně ikonických růžových vín z Provence, které může sloužit jako měřítko pro vaši cestu za růžovým vínem. Vyrábí ho Château d'Esclans, je to nejoblíbenější rosé na světě a neuvěřitelné je, že tvoří asi 20 % všech rosé vypitých ve Spojených státech.

Možná byste očekávali, že tak populární víno bude poněkud nevýrazné a přístupné - jako nudná popová písnička. To ale není případ Whispering Angel. Je to bezproblémová směs Grenache, Cinsault a Vermentino, která ve sklenici vykazuje jemnou růžovou barvu. Je suché, ale plné tónů manga, mučenky a třešní, které mu dodávají nádech sladkosti. Je dokonalým příkladem provensálského stylu - obsahuje štiplavou svěžest, jemný buket a silnou minerální žílu.

Miraval Rosé

    • 2021
    • 750ml
    • Růžové
    • 13%
    • Růžové víno
    • Cinsault, Rolle,Syrah, Grenache
    • Miraval
    • Provensálsko
    • Francie
    Vintage
    2021
    Velikost
    750ml
    Typ
    Růžové
    Alkohol
    13%
    Odrůda
    Růžové víno
    Hrozny
    Cinsault, Rolle,Syrah, Grenache
    Vinařství
    Miraval
    Region
    Provensálsko
    Země
    Francie
    • Organické

Stejně jako většina legendárních vinařských oblastí přitahuje i Provence svůj podíl slavných vinařů. Brad Pitt a Angelina Jolie koupili v roce 2008 Château Miraval. Nevíme, jak velký vliv má tato dvojice na výrobu vína, ale víme, že růžové víno Miraval se stalo jedním z nejlepších provensálských vín, které si můžete koupit v poměru kvalita/cena. Vyrábí se ze směsi odrůd Grenache, Syrah, Cinsault a Vermentino, které se sbírají v oblasti Cotes de Provences AOC. Je plné tónů jahod, bílé broskvové dužiny a sušených květin, které odrážejí malebné kopce lemované levandulí. Pokud se nemůžete dostat na Azurové pobřeží, bude toto víno stejně lahodné, když ho budete popíjet s ledem v parném letním dni.

Chateau Saint-Maur L'Excellence Rosé

    • 2022
    • 750ml
    • Růžové
    • 13.5%
    • Růžové víno
    • Syrah, Grenache, Tibouren, Rolle
    • Chateau Saint-Maur
    • Provensálsko
    • Francie
    Vintage
    2022
    Velikost
    750ml
    Typ
    Růžové
    Alkohol
    13.5%
    Odrůda
    Růžové víno
    Hrozny
    Syrah, Grenache, Tibouren, Rolle
    Vinařství
    Chateau Saint-Maur
    Region
    Provensálsko
    Země
    Francie

Chateau Saint-Maur je jedním z pouhých 22 vinařství v Cotes de Provence, kterým byl udělen status "Cru Classé" - což je v podstatě ukazatel, že vyrábějí velmi dobré víno. "L'Excellence" je vyrobeno z odrůd Grenache, Cinsault, Mourvedré a původního provensálského hroznu Tibouren. Je to jasné, svěží růžové víno s naprosto zářivou světle růžovou barvou. Toto víno je na hony vzdálené světoznámým "slavným" vínům, o kterých jsme se dosud zmínili, je to přízemní varianta, kterou si oblíbili místní obyvatelé i turisté z Provence. Objevíte v něm zralé broskve, červené bobule a výrazný minerální prvek.

Favori Chateau Favori Provence

    • 2022
    • 750ml
    • Růžové
    • 13%
    • Růžové víno
    • 70% Grenache, 15% Syrah, 15% Rolle
    • Chateau Favori
    • Provensálsko
    • Francie
    Vintage
    2022
    Velikost
    750ml
    Typ
    Růžové
    Alkohol
    13%
    Odrůda
    Růžové víno
    Hrozny
    70% Grenache, 15% Syrah, 15% Rolle
    Vinařství
    Chateau Favori
    Region
    Provensálsko
    Země
    Francie
    • Organické
    • Butikové

Nyní se poprvé vydáváme mimo oblast Cotes de Provences AOC, do neméně významné oblasti Coteaux Varois. Jedná se o další klasický příklad provensálského rosé z Chateau Favori. Jedná se o butikové vinařství, které klade velký důraz na kvalitu před kvantitou. Toto růžové víno, vyrobené ze směsi odrůd Grenache, Syrah a Vermentino, má značně ovocný charakter. Je to krásný úvod do vín Coteaux Varois, který vykazuje tóny bílých květů a slanosti spolu s nádhernou chutí divokých malin, jahod, třešní a koření.

Tím náš pohled do fascinujícího světa růžových vín končí. Pokud se budete držet Provence nebo některého ze jmen, která jsme zmínili, bude těžké udělat chybu. Můžete také prozkoumat celou nabídku růžových vín v našem obchodě, který představuje pečlivě vybraný (oceněný!) sortiment vín - takže bude ještě těžší vybrat růžové, které by vám nechutnalo.