Největší moldavská vína: Průvodce po Château Purcari: průvodce po nejlepších moškářských vínech.

Zámek Purcari, který se nachází na jihu Moldavska, je umným spojením východu a západu. Nikde jinde na světě nenajdete Cabernet Sauvignon smíchaný se starobylou gruzínskou odrůdou Saperavi tak účinným a lahodným způsobem.

V tomto článku se seznámíme se zákoutími nejlepšího moldavského vinařství a s tajemným pozadím výroby vína v samotné zemi - které zůstává poměrně neznámé i pro ty největší znalce vína.

Od roku 1827 do současnosti: Historie Château Purcari

  • Odkud pochází víno Purcari?

Víno Purcari pochází z Moldavska, konkrétně z oblasti Purcari. Tento region se rozkládá podél řeky Dněstr, která tvoří hranici mezi Moldavskem a jeho sousedem, Ukrajinou. Jedná se o dílčí část regionu Ștefan Vodă, který leží pouhých 60 km od Černého moře a nachází se v nadmořské výšce 120-160 m. 

Historie

Château Purcari sice nepředstavuje veškeré víno vyrobené v oblasti Ștefan Vodă, ale tento starobylý sklep je bezpochyby jedním z nejvýznamnějších vinařství v regionu i v celém Moldavsku. Příběh Purcari v této historické krajině oficiálně začal v roce 1827, kdy Mikuláš I. Ruský udělil sklípku titul prvního specializovaného vinařství v Besarábii. Besarábie byla v podstatě předchůdkyní Moldavska, které bylo pod kontrolou carského Ruska. 

Královské uznání je pro Château Purcari trendem - fialová je koneckonců barvou královské rodiny a Château Purcari vyrábí skutečně skvostná, fialově zabarvená vína. Od těchto počátků se vinařství stalo oficiálním dodavatelem rumunského královského domu a také jedním z osobních favoritů zesnulé britské panovnice, Jejího Veličenstva královny Alžběty II. Negru de Purcari se v Moldavsku dokonce stalo známým jako "víno anglické královny", protože si pravidelně objednávala ročník 1990. 

V celé historii vinařství byla směs Negru de Purcari vždy jakýmsi vyslancem. Château Purcari prorazilo na světovou scénu, když tato směs získala zlatou medaili na pařížské Exposition Universelle v roce 1878 - ve stejném roce, kdy byla světu poprvé odhalena hlava Sochy Svobody.

  • Kdo vlastní Purcari?

Dnes je generálním ředitelem Victor Bostan, který je jím od založení skupiny Purcari Wineries Group v roce 2002. Victor má více než 35 let zkušeností ve vinařském průmyslu, dovedl Château Purcari do moderní éry a spolu s Vasilem Tofanem (předsedou dozorčí rady) se zasloužil o vytvoření největšího a nejprestižnějšího vinařství ve střední a východní Evropě. 

Victor Bostan

Když se společnost Château Purcari stala největším vývozcem vína v Moldavsku, rozšířila své podnikání i do sousedních zemí. Skupina vlastní 30 % prémiového vinařského sektoru v Rumunsku a nyní provozuje 5 platforem pro výrobu vína a brandy v Rumunsku, Moldavsku a Bulharsku. Jedno je jisté - Château Purcari pokračuje v růstu a nejeví žádné známky zastavení.

Château Purcari: Nejvíce oceněné vinařství na světě

Pro mnohé je Moldavsko na světové vinařské scéně neznámou entitou. To vedlo k tomu, že se nespočet lidí setkalo s Château Purcari v místních obchodech, než zamířili na Google a položili si zřejmou otázku:

Je moldavské víno dobré?

Krátce řečeno, moldavské víno je velmi dobré. Château Purcari je nejoceňovanějším vinařstvím na světě (od roku 2021), na nejprestižnějších vinařských soutěžích získalo 333 zlatých a stříbrných medailí a celý sortiment je kritiky trvale hodnocen známkou 90+. 

Stejně jako každé skvělé dílo, i úspěch Purcari se neodvíjí jen od špičkových hodnocení kritiků, ale i široké veřejnosti. Prostřednictvím Vivina, velkého agregátoru amatérských i profesionálních recenzentů, získalo Château Purcari hodnocení 4,1 z 5 u všech svých 53 vín.

Královské purpurové: Ikonická vína společnosti Château Purcari

Výraznou postavou v příběhu úspěchu Purcari je Negru de Purcari, vlajková směs vinařství. Tato směs, složená z francouzské odrůdy Cabernet Sauvignon, gruzínského Saperavi a původního moldavského Rară Neagră, byla v roce 2021 zařazena na seznam 100 nejlepších klasických vín časopisu Decanter. Negru de Purcari nikdy nezklame a patří k základním pilířům vinařství již od jeho založení.

Freedom Blend

Pocta minulosti a zachování pevných hodnot v čase je důležitou součástí identity společnosti Château Purcari. V novější době se do popředí dostala jejich směs Freedom Blend. Vína Freedom Blend, která byla původně vytvořena v roce 2014 (v době ruské invaze na Krym), se stala symbolem postoje vinařského světa k ruské agresi nejen na Ukrajině, ale i v Moldavsku a Gruzii. Veškerý zisk z jeho prodeje je věnován na podporu ukrajinských uprchlíků. 

Skládá se ze 3 hroznů pocházejících z bývalých sovětských republik. Saperavi reprezentuje Gruzii, Rară Neagră je původní hrozen z Moldavska a Bastardo Magarachsky (výsledek křížení odrůd Trousseau a Saperavi) reprezentuje Ukrajinu.

Academia Purcary

Závěrem ikonické řady Château Purcari je znamenitě zpracovaná řada Academia, která představuje prémiové a hloubkové zkoumání identity moldavských vín. Hrozny použité pro řadu Academia se sklízejí za svitu měsíce, aby byla zajištěna jejich čerstvost, a fermentují v pečlivě vybraných italských hliněných amforách. Řada zahrnuje jednoodrůdová vína z relativně neznámých moldavských hroznů, jako jsou Fetească Neagră, Rară Neagră a Viorica. Aby byla zachována co nejvyšší kvalita, vyrábějí se i tato vína v omezeném množství. Vezměte si jednu z 3250 lahví Viorica Orange, dokud můžete!

  • Čím je víno Purcari tak výjimečné?

Ačkoli Château Purcari využívá velké množství původních moldavských hroznů a hroznů pocházejících dále na východ, jako jsou Saperavi a Bastardo Magarachsky, hrozny nejsou jediným faktorem, který jejich vína odlišuje. Jejich výrobní metody jsou samozřejmě dokonalé a používají nejmodernější technologie, aby dosáhli nejvyšších možných standardů. Kromě toho však hodně souvisí s moldavským terroirem. 

Čím je víno Purcari tak zvláštní

Vinařství se v oblasti Stefan Vodă začalo vážněji vyrábět v 18. století díky spolupráci skupin francouzských osadníků a mnichů - oba rozpoznali zvláštní kvalitu půdy. Pro mnichy to bylo ideální prostředí pro pěstování hroznů pro svaté víno a pro Francouze až děsivě podobné terroiru Bordeaux. Purcari leží přibližně ve stejné nadmořské výšce jako francouzský region a půda v obou oblastech je bohatá na rubidium - chemickou látku, která dodává vínu v Bordeaux a Purcari královsky fialovou barvu.

Našich 5 nejlepších lahví z Château Purcari

U nás v 8wines jsme dlouholetými fanoušky Château Purcari a nabízíme řadu vín na našem webové stránky. Nyní se na jejich nabídku podíváme hlouběji, vyzdvihneme některá jednotlivá vína a vysvětlíme, proč mají tak neuvěřitelnou hodnotu.

1: Château Purcari Freedom Blend

První, co bychom vám doporučili, je Château Purcari Freedom Blend. Je to lahodné víno vhodné k jídlu a skvělý způsob, jak se seznámit s některými hrozny z východní Evropy.

    • 2020
    • 750ml
    • Červené
    • 14%
    • Ostatní červené směsi
    • Saperavi, Bastardo Magarachsky, Babeasca Neagra
    • Chateau Purcari
    • Jihovýchodní
    • Moldavsko
    Vintage
    2020
    Velikost
    750ml
    Typ
    Červené
    Alkohol
    14%
    Odrůda
    Ostatní červené směsi
    Hrozny
    Saperavi, Bastardo Magarachsky, Babeasca Neagra
    Vinařství
    Chateau Purcari
    Region
    Jihovýchodní
    Země
    Moldavsko

Tato směs, mimořádně vysoce hodnocená časopisem Jancis Robinson (který ji označil za britské víno týdne), je živě tmavě červená. Ožívá tóny sladkých ostružin, třešní a černého rybízu spolu s klasickými zemitými tóny a šťavnatou červenou paprikou. Můžete v něm najít také jemné tóny čokolády a granátového jablka, získané z odrůd Bastardo, respektive Rară Neagră.

2: Château Purcari Negru de Purcari

Pijte jako anglická královna, a to za přijatelnou cenu. Negru de Purcari je stejná směs, která dostala Château Purcari na mapu a získala zlatou medaili na světové výstavě v Paříži v roce 1878. Je to víno s většinovým podílem odrůdy Cabernet Sauvignon, s podílem odrůd Saperavi a Rară Neagră. 

    • 2020
    • 750ml
    • Červené
    • 14%
    • Cabernet Sauvignon
    • 55% Cabernet-Sauvignon, 40% Saperavi, 5% Rara Neagra
    • Chateau Purcari
    • Jihovýchodní
    • Moldavsko
    Vintage
    2020
    Velikost
    750ml
    Typ
    Červené
    Alkohol
    14%
    Odrůda
    Cabernet Sauvignon
    Hrozny
    55% Cabernet-Sauvignon, 40% Saperavi, 5% Rara Neagra
    Vinařství
    Chateau Purcari
    Region
    Jihovýchodní
    Země
    Moldavsko

Součástí půvabu tohoto vína je jeho úžasná červená barva s nádechem do tmavě fialové. Snadno si ho spletete s francouzským červeným, překypuje červeným a černým ovocem, dubovou tříslovinovou strukturou a jemným kořením. Jedná se o sofistikované, robustní červené víno pro ty, kteří berou své chuťové buňky vážně.

3: Château Purcari Rara Neagra de Purcari

Částí toho, co dělá vína Château Purcari osobitými a "neobvyklými", je využití částí moldavské odrůdy Rară Neagră, která se používá v jejich nejznámějších směsích. Rara Neagră de Purcari je jednodruhové vyjádření tohoto hroznu, které vám umožní dobře se seznámit s tajnou ingrediencí vinařství. 

    • 2022
    • 750ml
    • Červené
    • 13%
    • Ostatní červená vína
    • Rara Neagra
    • Chateau Purcari
    • Jihovýchodní
    • Moldavsko
    Vintage
    2022
    Velikost
    750ml
    Typ
    Červené
    Alkohol
    13%
    Odrůda
    Ostatní červená vína
    Hrozny
    Rara Neagra
    Vinařství
    Chateau Purcari
    Region
    Jihovýchodní
    Země
    Moldavsko

Rara Neagră je nepopiratelně silné víno s páteří koření a dubového dřeva získanou šestiměsíčním zráním v sudech před uvedením na trh. Hledejte tóny granátového jablka, višní a heřmánku - jen některé z fascinujících chutí, které dělají toto víno tak výjimečným. 

4: Château Purcari Academia Viorica

Řada Academia je místem, kde můžete začít poznávat rozmanitost Château Purcari a jejich pomerančové víno Viorica je toho báječným příkladem. Barvu získává díky delšímu kontaktu se slupkou hroznů Viorica, díky čemuž je toto víno o něco tříslovitější než bílé, ale přesto se velmi snadno pije. 

    • 2021
    • 750ml
    • Bílé
    • 13.5%
    • Ostatní bílá vína
    • Viorica
    • Chateau Purcari
    • Jihovýchodní
    • Moldavsko
    Vintage
    2021
    Velikost
    750ml
    Typ
    Bílé
    Alkohol
    13.5%
    Odrůda
    Ostatní bílá vína
    Hrozny
    Viorica
    Vinařství
    Chateau Purcari
    Region
    Jihovýchodní
    Země
    Moldavsko
    • Oranžové

Od samého začátku je nádherně ovocná, s buketem peckovin a okvětních lístků. V chuti je patrná bohatá koncentrace ovoce spojená s osvěžující, drátovitou kyselinkou a poměrně lehkým tělem. V lehce sladkém závěru hledejte medové tóny, které odrážejí krásnou zlatavou barvu. 

5: Château Purcari Academia Saperavi

Nakonec z celého srdce doporučujeme jednoodrůdové víno Saperavi od Château Purcari. Academia Saperavi je vážné, zádumčivé červené. Má inkoustovou barvu, sytě červenou s odstíny té pozoruhodné rubínově fialové. 

    • 2020
    • 750ml
    • Červené
    • 14%
    • Saperavi
    • Saperavi
    • Chateau Purcari
    • Jihovýchodní
    • Moldavsko
    Vintage
    2020
    Velikost
    750ml
    Typ
    Červené
    Alkohol
    14%
    Odrůda
    Saperavi
    Hrozny
    Saperavi
    Vinařství
    Chateau Purcari
    Region
    Jihovýchodní
    Země
    Moldavsko

Toto víno vykazuje pozoruhodnou jemnost, která by ho mohla snadno zařadit mezi nejlepší terroiry Francie. Je plné černého ovoce - švestek, slivoní a ostružin spolu s jemnými tóny čokolády a lékořice. Díky plnému tělu a výrazným, hedvábným tříslovinám je to víno vhodné pro kombinaci se steaky nebo pro vychutnání samotné.

Degustační skříně

Na webových stránkách 8wines si můžete vytvořit vlastní bedny, ale pokud jde o Château Purcari, spoustu práce jsme již udělali za vás. Naše degustační kufry Purcari se v zásadě dodávají ve třech úrovních. Úroveň 1 je představení moldavského vína - cenově dostupný průzkum původních hroznů této země spolu s několika klasickými víny Purcari.

Výběrová úroveň 2 je výběr Vína oceněná zlatou medailí ze Château Purcari, včetně několika vín z řady Academia a limitované edice Negru de Purcari.

Nakonec, Třetí stupeň je výběrem to nejlepší, co vinařství nabízí, včetně jejich lahodného sektu Brut a výběru zádumčivých červených vín řady Academia.

Ať už jste znalci vína, kteří chtějí doplnit svůj sklep, nebo jen chcete vyzkoušet něco nového, Château Purcari stojí za návštěvu. Kombinace historie, tradice a kvality z něj činí povinnou zastávku pro každého, kdo chce ochutnat nejlepší moldavská vína. Chcete-li prozkoumat celou jejich nabídku, webové stránkyChâteau Purcari nebo naše vlastní jsou obě skvělým začátkem.