Dobré jídlo, útulné posezení s rodinou a naplnění břicha teplými nápoji, které vás ochrání před chladem venku - o tom jsou Vánoce. V následujícím šestiminutovém čtení prozkoumáme nejlepší vína pro vánoční čas, zjistíme, jak snoubit vína se svátečními chutěmi, a doporučíme několik lahví hodných dárku pro milovníky vína ve vaší rodině. Ať už hledáte nápoj k bohatému jídlu, nebo jen hledáte skvělý dárek, se správnou lahví vína je vše mnohem lepší. A právě k tomu slouží náš průvodce.
Tradice vánočních vín a nápojů
Vánoce jsou v podstatě naší moderní verzí oslav uprostřed zimy, jako jsou Yule a Saturnálie. V historii tyto oslavy vždy zahrnovaly pití, hodování a rozdávání dárků, které nám přinášely pocit hojnosti a radosti, abychom přečkali dlouhou zimu.
Víno bylo vždy nedílnou součástí zimních oslav. To platí již od dob antického Řecka, kdy se na oslavách v polovině zimy podílel bůh vína Dionýsos. V dnešní době lze za základ vánočního času považovat jakoukoli odrůdu vína. Vánoční vína sahají od šumivých bílých vín až po bohatá destilovaná červená vína. Samotné množství chutí a stylů přimělo mnoho lidí, aby si na Googlu položili následující otázky:
- Jak chutná vánoční víno?
Typické Vánoční vína obsahují chutě jako skořice, hřebíček, pomerančová kůra, pražené ořechy a zralé červené ovoce - stejné chutě, které si obecně spojujeme s Vánocemi. Tyto tóny mohou být do svařených vín přidány prostřednictvím koření, ale lze je přirozeně nalézt i v mnoha výrazných červených a dokonce i v některých bílých nebo šumivých vínech. - Jaký alkohol je na Vánoce nejlepší?
Ke štědrovečerní večeři těžko uděláte chybu s robustními červenými víny, nebo dokonce s bohatšími červenými variantami, jako je Amarone nebo portské. Pro přípitek volte šumivá vína.
Pokud si po přečtení tohoto článku stále nejste jisti, jaká vína se na Vánoce nejlépe hodí, podívejte se na naše Vánoční degustační kufřík. Je to náš kurátorský výběr vín, který obsahuje všechny chutě, které jsme zmínili výše.
Nabídka sahá od šumivých bílých vín až po klasická červená vína, jako je Châteauneuf-du-Pape. Objednejte si ji jako dárek pro někoho jiného nebo jako dárek pro sebe. Nyní se ponořme do chutí Vánoc a do toho, jak je nejlépe kombinovat s vínem.
Slavnostní párování vín ke štědrovečerní večeři
Uvítací nápoje a předkrmy
Vánoční předkrmy se v jednotlivých zemích a rodinách liší, ale často zahrnují kousky mořských plodů, klobásy nebo jednoduché základní potraviny, jako jsou chlebové tyčinky.
Někdy stačí samotné šumivé víno, aby se vám zvedl žaludek. Můžete ho podávat jako aperitiv nebo k nejrůznějším kanapkám.
Dokonalé aperitivy
Naším úplně prvním doporučením je Champagne Jacquesson Cuvee 747, dekadentní neročníkové víno s komplexními vrstvami briošky a citrusů. Najdete v něm také výrazně slavnostní příchuť pomerančové kůry. Jedná se o dokonalé uvítání každé hostiny a šampaňské jistě pozvedne každý přípitek.
Na druhé straně mince Crémant označuje francouzské šumivé víno vyrobené mimo schválenou oblast Champagne. Zatímco "šampaňské" navozuje pocit vznešenosti, Crémant je stejně dobrý a často je přehlížen. Tento z vinařství Henri Champliau se skvěle hodí ke kanapkám z uzeného lososa a je plný chuti jablek, hrušek a mandlí.
Párování s předkrmy a chuťovkami
Nezáleží na tom, ve které části Evropy se nacházíte, mořské plody jsou na štědrovečerním stole běžným jevem. Ať už v podobě kapra nebo krevetových koktejlů, je důležité vědět, co s nimi kombinovat.
Naše velké doporučení je toto Novozélandský Sauvignon Blanc od Greywacke. Je lehké a hravé v ústech, s krásnými tóny citrusové kůry a bylinek, které nepřehluší ani ty nejjemnější mořské předkrmy.
Pro bohatší předkrmy, například pikantní polévky, klobásové závitky nebo foie gras (jak se často podávají ve Francii), doporučujeme střídat tato dvě vína z vinařství Bread & Butter. jejich. Chardonnay je cenově dostupné a všestranné. Jeho máslová textura se skvěle hodí k terinám, ořechům a krémovým paštikám.
Pokud máte náladu na červenou, Bread & Butter's Pinot Noir je dostatečně lehký na to, aby se podával k předkrmům, a jeho chuť brusinek, pekařského koření a opečeného cedru z něj dělá ideální vánoční víno.
Hlavní událost: Klasická vánoční jídla
Když je vaše vánoční hostina bohatší a vydatnější, je čas vytáhnout velké zbraně: robustní červená vína a vyzrálá bílá vína.
Krocan
Tento pták má poměrně lehkou chuť se zemitými podtóny. Nejlepší víno ke krocanovi musí být takové, které je šťavnaté a zároveň se chuťově doplňuje.
Naším favoritem je Rulandské modré Chateau Purcari., dokonale vyvážené červené víno z Moldavska. Má krásnou tmavě fialovou barvu a jeho tóny třešní, brusinek a hub se k pečenému ptáku skvěle hodí.
Pokud chcete něco, co poskytuje větší kontrast, můžete si pořídit Edmond de Rothschild Rimapere Sauvignon Blanc je také skvělou volbou. Jeho svěží kyselinka prořízne krůtí maso a pročistí chuťové buňky a zároveň poskytne osvěžující kontrast s tóny citrusů a tropického ovoce.
Hovězí maso
Ať už budete hovězí maso o Vánocích podávat na jakýkoli způsob, určitě to bude bohatý a hluboce pikantní kulinářský zážitek. Budete k němu potřebovat plné červené víno, nejlépe s hranatou kyselinkou a dostatkem tříslovin. Většina lidí se shodne, že vhodnou volbou je Cabernet Sauvignon.
Naše doporučení je z Kalifornie. Na Caymus Cab Sav bylo kritiky chváleno pro své plyšové třísloviny a komplexní vrstvy zralého ovoce. K hovězí pečeni se prostě bezkonkurenčně hodí a sám o sobě je lahodným vínem, které je ideální pro pozvednutí vašeho vánočního jídla.
Goose
V poslední době se husa stává na štědrovečerním stole vzácností, ale zůstává klasikou. Často je považována za tučné maso se sladkou, ale bohatou chutí, která se často zvýrazní přidáním bylinek, jako je rozmarýn a tymián. Potřebuje dobrodružnou kombinaci, něco stejně odvážného, ale zároveň dostatečně kyselého, aby prořízlo tuk.
Na Schloss Gobelsburg Riesling z prestižní vinice Ried Heiligenstein se k tomuto úkolu hodí.
Má robustní kyselou strukturu se slavnostními tóny pomerančové kůry, sušených bylin a bílých zimních květů.
Jehněčí
Jehněčí maso nabízí o něco zvěřinovou a jemnější chuť než hovězí, ale není o nic méně bohaté. Potřebuje odvážné červené víno, ale možná takové, které je méně kyselé a je spíše hladké, vrstevnaté a bylinné.
K tomu se skvěle hodí australský Shiraz. Naším favoritem je Penfolds Bin 28 Shiraz, který je pravděpodobně jedním z nejikoničtějších australských červených vín, které si můžete koupit.
Vyrábí se z hroznů odrůdy Shiraz (známé také jako Syrah) z celé jižní Austrálie a jeho bohaté tóny černého ovoce a čokolády jsou skvělým partnerem pro jehněčí maso.
Pečený ořech
Pro vegetariány je ořechová pečeně pravděpodobně nejoblíbenějším vánočním hlavním jídlem. Sladit ořechové a bylinkové chutě může být náročné. Nejlepší víno, které se hodí k ořechové pečeni, bude mít hodně bylinek a dostatečný charakter, aby obstálo v porovnání s výrazně zemitými chutěmi tohoto pokrmu. Možná bylinné Grenache nebo plný Chenin Blanc z Loiry?
Ke Grenache můžeme doporučit robustní červené od Mora & Memo ze Sardinie, kde se Grenache ve skutečnosti nejmenuje Grenache, ale Cannonau.
Je ideálním středobodem štědrovečerní večeře, která se vyznačuje chutí černého ovoce a sušených bylinek.
Alternativou je Chenin Blanc, který nabízí zajímavou kombinaci. Domaine Huet's Le Haut Lieu Sec nabízí dostatek kyselin a výrazné tóny medu a kvasnic, které skvěle doplňují pražené ořechy.
Slavnostní párování dezertů a sýrů
Když se na sklonku večera objeví deserty a sýrové tabule, může se zdát, že se vše chýlí ke konci. Z hlediska vína však právě tehdy začíná být vše opravdu zajímavé.
Vánoční dezerty
Vánoční dezerty, jako je vánoční pudink, sekaná, marcipán nebo makové koláče, se jedí po celém kontinentu a mohou být stejně bohaté jako hlavní jídlo. Zde je několik našich oblíbených sladkých vánočních vín plných půlnočních chutí.
Pro lehčí dezerty jako jsou mleté koláče, je těžké udělat chybu s oblíbeným Moscatem. Toto sladké bílé víno z La Spinetta je toho dokonalým příkladem. Má nízkou hladinu alkoholu, lehce šumí a je plné citrusových a květinových chutí: přesně to, co v tuto chvíli večer potřebujete.
Co může být pro sytější vánoční dezerty lepší než víno s podobným charakterem jako vánoční pudink? To je v podstatě to, co dostanete s Amarone. Toto severoitalské víno je proslulé svou chutí sušeného ovoce, čokolády a koření. Tento příklad z Fasoli Gino je koncentrovaný a silný, skvělý partner pro pudink nebo vánočku.
Prkénka na sýr
Sýrová prkénka mohou nabízet rozmanitou škálu chutí, takže může být obtížné najít jedno víno, které by se hodilo ke všem. Sýrové prkénko je však často dekadentním zakončením večera plného hodování a v našich představách vyniká jedno víno. Barolo je považováno za krále červených vín a je přirozeným partnerem pro pestrou sýrovou tabuli.
G. D. Vajra's Barolo Ravera ztělesňuje vše, co očekáváte od robustního červeného, se strukturálními tříslovinami, silnou kyselinou a vrstvami červeného ovoce, lékořice, sušených bylin a pomerančové kůry. Je jisté, že z každé sýrové tabule udělá plnohodnotný gastronomický zážitek.
Tipy pro hostování s vínem
Se všemi těmi různými víny, která máte k dispozici, se může zdát složité zajistit, abyste z nich vytěžili co nejvíce. Existuje však několik obecných pravidel, která vše usnadňují.
Šumivá vína, jako je Prosecco, Champagne nebo Crémant, je nejlepší podávat chlazená, přímo z lednice. Snažte se používat sklenici ve tvaru flétny, protože ta déle zachovává bublinky a nutí víno pronikat k vašemu nosu jemnějšími vůněmi.
S bílými víny, jako je Chardonnay, Ryzlink rýnský, Sauvignon Blanc nebo Moscato, se mohou podávat mírně vychlazená (mezi 7 a 12 °C). Obecně platí, že se je snažte vyndat z lednice asi 20-30 minut před podáváním. Pro různé druhy bílého vína můžete použít velmi specifické skleněné nádobí, ale obecně platí, že můžete použít jakoukoli standardní sklenici na víno.
A konečně červená vína, jako je Cabernet Sauvignon, Grenache, Pinot Noir a Syrah/Shiraz, je nejlepší podávat při teplotě mírně nižší než pokojová (mezi 15 a 18 °C). To v podstatě znamená postupovat opačně než u bílých vín a dát je před podáváním na 20-30 minut do chladničky. U červených vín jsou vhodné sklenice s širšími mísami, které zvýrazní jejich vůni - ale postačí i jakákoli standardní sklenice na víno.
Vánoce jsou časem hodování, setkávání a pohody. Jak je vidět z historických knih, jsou také hluboce spjaty s konzumací vína. proto vám doporučujeme, abyste toho využili co nejlépe. Správně zvolená láhev může sváteční období učinit ještě nezapomenutelnějším.
Pokud stále nemůžete najít dokonalý dárek nebo ideální kombinaci, nezapomeňte na náš speciálně sestavený vánoční degustační kufřík, který vám může být doručen až domů. Mějte také na paměti, že žádný z těchto návrhů na párování není stálý. Vánoce mohou být časem tradic i experimentů: vyzkoušejte neobvyklá párování, nové dárky a osvěžte se na příští rok. Na zdraví!
The order arrived within one week, so happy! Thank you! Will order again👍🏻