Svět italského červeného vína může být náročný na orientaci. Na výběr je obrovské množství lahodných hroznů, vinařských stylů a oblastí, které mají své jedinečné a dlouhé názvy. S tímto průvodcem se můžete seznámit s některými nejdůležitějšími názvy, na které je třeba si dát pozor, a zjistit, které víno vám bude nejlépe vyhovovat. Pro každou příležitost se najde láhev červeného italského vína, od lehkých a ovocných požitků až po silné třísloviny. Rozdělili jsme je pro vás, a to po jednotlivých regionech.
Nejlepší italská červená vína podle regionů
Toskánsko
Toskánsko je pravděpodobně nejznámějším regionem v zemi, kde se vyrábí jedno z nejlepších italských červených vín. Je proslulé svou malebnou krajinou - zvlněnými zelenými kopci lemovanými vinicemi, jasnou modrou oblohou a vesničkami s červenými střechami. Hlavní toskánská odrůda, Sangiovese, se projevuje mnoha různými způsoby. Daří se mu v teplejších vnitrozemských oblastech Toskánska i v mírnějších pobřežních oblastech. Pokud jde o špičkové toskánské červené víno, je těžké udělat něco lepšího než Flaccianello della Pieve od společnosti Fontodi. Toto víno se vyrábí v neregulovaném stylu Super Tuscan, ale je to 100% Sangiovese - odvážné, silné a bezkonkurenční, hodnocení mluví samo za sebe. Pokud hledáte něco cenově dostupnějšího, zkuste toto Chianti Classico. Pochází z pozoruhodně dobrého vinařství a je to komplexní, ale příjemná toskánská klasika.
Sicily
Sicilie je nejjižnější italský region s jedinečným prostředím pro pěstování vinné révy. Je výrazně středomořská, věčně slunečná a se spolehlivým množstvím srážek, což je ideální pro tvorbu prvotřídního italského červeného vína. Sicilský terroir je také ovlivněn horou Etna a mnoha sopečnými kopci na ostrově, které pomáhají vytvářet tmavou půdu bohatou na minerály. Pokud chcete získat skvělou hodnotu, hledejte značku Josue Terre Siciliane a jejich vynikající Rosso směs. Kombinuje sicilskou odrůdu Nero d'Avola s francouzským Cabernetem Sauvignon a výsledkem je elegantní a ovocné víno, které od kritiků získalo hodnocení 98 a 99 bodů. V úvahu můžete vzít také další špičkově hodnocené červené víno ze svahů Etny, Etna Rosso, které je plným potěšením.
Lombardie
Lombardie je velký region v srdci severní Itálie. Nelze ji omezit na jeden styl vína - díky rozmanitosti geografie regionu se zde vyskytuje řada různých klimatických podmínek a několik druhů červených vín. Přestože se jedná o vnitrozemský region, není zde příliš horko díky chladivému účinku mnoha velkých jezer, z nichž nejznámější jsou jezera Como a Garda. Chcete-li italské červené víno, které spojuje vynikající hodnocení se skvělou cenou, podívejte se na tuto červenou směs od Ca dei Frati, Ronchedone. Kombinace francouzských a italských hroznů Ronchedone je bohatá na chuť a atraktivní tmavě šarlatovou barvou.
Veneto
Na severovýchodě Itálie se v regionu Veneto vyrábí více vína než v kterémkoli jiném regionu v zemi. Je rodištěm Prosecca, ale co se týče červeného vína, je Veneto proslulé svou Valpolicellou, směsí 3 původních italských červených odrůd, Corvina Veronese, Rondinella a Molinara. Klimatické podmínky v Benátsku se liší od vysokohorských oblastí na okraji Alp až po teplejší a sušší oblasti jižněji. Amarone della Valpolicella Classico je obecně považováno za nejlepší verzi Valpolicelly, kterou lze sehnat, je bohaté, aromatické a lahodné. Pokud chcete utrácet za to nejlepší z nejlepšího, vinařství Quintarelli vyrábí toto úžasné červené víno, které je trvale hodnoceno 95+ a je velmi sběratelsky ceněné. Pokud máte nižší rozpočet a přesto chcete ochutnat Benátsko, zkuste Opera č. 3 od společnosti Tinazzi. Není to směs Valpolicella, ale je to příjemná směs 3 slavných italských hroznů.
Sardinie
Na západním pobřeží Itálie se Sardinie nachází na okraji zbytku Itálie. Pěstitelé v tomto regionu nevyužívají typické italské hrozny červeného vína a Sardinie jako celek je více ovlivněna francouzskou a španělskou vinařskou kulturou. Vinohradům je věnováno jen malé množství půdy, ale ostrov má velký potenciál pro budoucí vinařství, protože má obrovskou rozmanitost půd a podoblastí a středomořské klima ideální pro tvorbu dobrého červeného vína. Obě naše doporučení pro Sardinii jsou odrůdou Carignan, podceňovanou odrůdou z jižní Francie. Obě jsou za rozumnou cenu, ale toto Assaje z vinařství Capichera má z hlediska hodnocení mírnou výhodu. Je plné švestek, hořké čokolády a koření. Zatím druhou možností je Barrua z Agricole Punica, která je rovněž hodnocena velmi vysoko a překypuje červeným ovocem a bylinkami.
Piedmont
Klima Piemontu, který se nachází v hornatém koridoru mezi Francií a Švýcarskem, určují Alpy a Apeniny. Vysoké hory vytvářejí příznivé klima pro pěstování vinné révy, což vede k pěstování některých nejznámějších italských červených vín, jako je například vysoce kyselé Nebbiolo. Z tohoto ovoce se vyrábí proslulé červené víno Barolo, které se řadí mezi nejlepší vína na světě. Pokud ho chcete ochutnat na vlastní kůži, doporučujeme Barolo Reserva. Je vynikající pro zrání a jeho intenzivní višňový profil je vysoce ceněný - Barolo je zážitek sám o sobě. Chcete-li další piemontskou klasiku, kterou si můžete vychutnat s nějakým jídlem, zkuste Barberu. La Spinetta vyrábí toto Barbera d'Asti Ca di Pian, které má stále výrazný třešňový profil, ale je o něco méně náročné než taninové víno Nebbiolo.
Abruzzo
Na východním pobřeží Itálie leží region Abruzzo, který je domovem skutečně vynikajících a regionálně původních italských červených vín. Abruzzo se vyznačuje tím, jak je hornaté, většina hroznů se pěstuje mezi mnoha kopci v poměrně vysoké nadmořské výšce. Teplé Jaderské moře také nabízí obecně suché a teplé terroiry. Je známé díky Montepulcianu, dalšímu ze slavných italských červených vín, do kterého se vyplatí ponořit. Vinařství Mascarielli vytváří prvotřídní iteraci tohoto hroznu, Montepulciano d'Abruzzo Riserva. Je to archetypální Montepulciano, komplexní s jemnou chutí tmavých bobulí. Torre dei Beati vyrábí také Mazzamurello Montepulciano d'Abruzzo, které je fantastickou koupí s několika hodnoceními 95+. Montepulciano je jedním z nejvíce exportovaných italských vín a je známé tím, že se dobře snoubí s pizzou.
Puglia
Puglia se nachází na jihu Itálie a tvoří patu boty země. Stereotypní představa o Apulii je rovina, spálená pole a téměř tísnivé slunce. Je to nejméně hornatý region Itálie a nejznámější apulijské hrozny, jako je Primitivo a Negroamaro, se z velké části pěstují na jižním cípu poloostrova. Podnebí v regionu je zcela středomořské a extrémně teplé a půdy jsou zpravidla bohaté na vápenec. Italská červená vína z této oblasti mají tendenci odpovídat krajině - jsou nápadně silná, ohnivá a mají hlubokou barvu. San Marzano vyrábí intenzivní Primitivo Di Manduria velmi hodnotné víno z révy pěstované na živě červené půdě. Chcete-li zažít špičkový zážitek, vyzkoušejte další Primitivo z Mandurie, které vyrábí Attanasio, velmi dobré butikové vinařství v jižní Itálii. Spojuje v sobě odvahu stereotypního Primitiva s pozoruhodnou hladkostí.
Friuli
Jeden z několika regionů nacházejících se v severovýchodní kapse Itálie, region Friuli, hraničí s Rakouskem a Slovinskem. Ve Friuli převládají bílá vína, ale pěstují se zde i méně známá italská červená vína, která pocházejí z této oblasti. Co se týče terroir, Friuli se pohybuje od chladnějšího kontinentálního klimatu v podhůří Alp až po teplejší středomořské podnebí na pobřeží Jaderského moře. Navzdory poněkud chladnějšímu klimatu na severu může být friulské víno extrémně tříslovité. Můžete ochutnat červené víno Pignolo, které je původním druhem vína ve Friuli: Eldoro. Obsahuje několik mimořádně zralých chutí a je skvělým příkladem italských červených vín s hodnocením 90+, která jsou spíše výklenková.
Trentino-Alto Adige
Na nejzazším severu Itálie, u rakouských hranic, tvoří dvě autonomní oblasti Trentino a Alto Adige jednu samostatnou vinařskou oblast. Je proslulá svými bílými víny, ale stále častěji se zde pěstují francouzské hrozny, které do světa italských červených vín vnášejí některé brilantní směsi z Bordeaux. Terroir Trentina-Alto Adige je pro to jako stvořený, protože dna alpských údolí mají neobvyklý oteplující účinek, a tak vznikají překvapivě tučná červená vína z obecně chladného klimatu. Chcete-li ochutnat bohatou směs Merlotu, Cabernetu Sauvignon a původního trentinského hroznu Lagrein, vyzkoušejte toto Reserve del Conte z vinařství Manincor. Chcete-li špičkové vyjádření hroznů Bordeaux pěstovaných v italském terroir, doporučujeme toto Anticus Riserva, elegantní červené s tóny černého rybízu a koření.
Dotazy, které často dostáváme ohledně italských červených vín
-
Jaké jsou tři nejoblíbenější odrůdy italského červeného vína?
Sangiovese je v Itálii zdaleka nejoblíbenější a nejrozšířenější odrůdou červeného vína - z tohoto hroznu se vyrábí Chianti, Brunello a Rosso di Montalcino a často se používá do směsí. Na druhém místě je Primitivo, které se pěstuje převážně v jižní Itálii. Je proslulé silnou chutí a dává vzniknout plným a silným vínům s mezinárodní reputací, jako je Primitivo Di Manduria. A konečně Nebbiolo, které pochází z oblasti Piemontu, dává oblíbená italská vína s tóny dehtu a růží. Patří k nim mohutné a mimořádně kvalitní Barolo a o něco méně tříslovinové Barbaresco.
-
Jaké jsou hlavní rozdíly mezi profily italských a francouzských červených vín?
Italské červené víno lze stereotypně označit za obecně tučné, kyselé a tříslovinové, zatímco francouzská červená vína mohou mít o něco jemnější chutě a jsou lehčí. Je to dáno zeměpisnou polohou a rozdíly v metodách výroby vína - Francie leží severněji, má menší vliv středomořského klimatu, a proto má menší kapacitu pro produkci robustních a plných hroznů, jako je Primitivo. Rozdíly mezi italskými a francouzskými červenými víny jsou však nepatrné a lze o nich hovořit pouze obecně, protože každá vinařská oblast v obou zemích má svůj osobitý styl a hrozny.
-
Která z nejoblíbenějších italských červených vín jsou tradiční a která jsou na scéně poměrně nová?
Většina oblíbených druhů italských červených vín má hluboké kořeny v italské kultuře a stojí za nimi velká část historie. Primitivo lze považovat za nejnovější, do Apulie bylo pravděpodobně dovezeno z Chorvatska v 18. století. Vína nesoucí název "Super Tuscan" jsou v Itálii také relativně nová, vznikla v 70. letech 20. století, stejně jako všechny oblíbené směsi červených vín, které využívají mezinárodní odrůdy hroznů.
-
Kolik hlavních druhů italského vína existuje?
Červené italské víno lze rozdělit do mnoha různých kategorií. Existuje nekonečné množství původních odrůd, z nichž se vyrábí ještě více druhů vína. Například z hroznů Sangiovese se vyrábí Chianti i Brunello, která lze obě považovat za hlavní italská vína, přestože se od sebe pozoruhodně liší. Pro zjednodušení lze hlavní italská červená vína omezit na 8 odrůd, z nichž některé se používají k výrobě více než jednoho stylu vína. Sangiovese (pro výrobu Chianti a Brunello), Primitivo (pro Primitivo Di Manduria a Falerno), Nebbiolo (používá se pro výrobu Barolo a Barbaresco), Montepulciano, Barbera (pro Barbera D'Asti a Nizza), Nero d'Avola, směsi Valpolicella (z několika méně známých hroznů) a Dolcetto.
-
Jaké je nejznámější víno v Itálii?
Barolo je mnohými považováno za nejprestižnější italské červené víno. Řadí se po bok nejlepších červených vín z Bordeaux, vín z Rioja a burgundských Pinot Noir. Barolo má vysoký obsah tříslovin a kyselin, je plné a známé svým buketem dehtu a růží.
-
Jaká jsou nejhodnotnější italská červená vína?
Mezi nejlepší italská červená vína, která kombinují vysoké hodnocení a kvalitu s dostupnou cenou, patří toto Rosso od Josue Terre Siciliane, které Luca Maroni ohodnotil 99 body, tyto směsi Valpolicella od Luciano Arduini a Vinařství Tinazzi, nebo toto klasické Brunello Di Montalcino z vinařství Castiglion del Bosco.
-
Jaké italské červené víno je vhodné darovat?
To záleží na tom, jaký druh dárku chcete darovat - červené víno vhodné ke zrání, něco, co si můžete vychutnat hned, nebo třeba něco s krásnou lahví vína. Pokud jde o italské červené víno hodné zrání, nemůžete udělat nic lepšího než Barolo nebo Barbaresco - doporučujeme toto sběratelské Barolo z Piemontu, je to láhev, na kterou se může ještě chvíli prášit, než si ji vychutnáte. Pokud chcete italské víno, které si můžete vychutnat ihned, je Montepulciano d'Abruzzo - hodí se k pizze a degustační bedny jsou k dostání také online. Krásná láhev záleží na osobním vkusu - snadno najdete něco funky, něco vysokého a elegantního, nebo něco klasického.
Doufejme, že vám tento průvodce pomohl demystifikovat svět italského červeného vína. Ačkoli jsou některá vína ceněna více než jiná, vše záleží na osobním vkusu. Zbývá jen začít ochutnávat!
Ok!