Vína Syrah
Syrah neboli Shiraz, jak se mu říká v Austrálii, je tmavá odrůda, z níž se obvykle vyrábí silná červená vína s plným tělem, bohatými tóny ostružin, cassis, borůvek a koření černého pepře. Vína Syrah mají obvykle sytou, inkoustovou barvu, vysoký obsah tříslovin a poměrně vysokou kyselost. Většina z nich zraje delší dobu v dubových sudech a nejlepší vína Syrah mohou ležet v sudech i desítky let.
Klíčové oblasti vína Syrah
Největší světové výsadby Syrahu se nacházejí v údolí Rhôny ve Francii, kde se tato odrůda často mísí s Grenache a Mourvedre. Nejprestižnějšími apelacemi jsou zde Hermitage, Cornas, Cote-Rotie a St Joseph. Vína Syrah z této oblasti mají obvykle více kyselin a zemité, pikantní tóny kůže, oliv a uzeného masa. Dalšími klíčovými oblastmi jsou Barossa Valley a McLaren Vale v Austrálii, jejichž vína Shiraz mají tendenci být více ovocná s množstvím bohatých, zralých tmavých bobulí a spoustou koření.
Párování Syrah s jídlem
Nejlepší vína Syrah jsou velká, odvážná a plná chuti, proto se doporučuje kombinovat je s vydatnými pokrmy. Skvělou volbou jsou například grilovaná žebra, jehněčí pečeně, sytá zimní dušená masa, pokrmy ze zvěřiny nebo dokonce hamburgery. Obzvláště dobře mohou fungovat koření, jako jsou například provensálské bylinky, protože pomáhají zvýraznit jemné aroma a zemité tóny Syrahu. Také párování sýrů Syrah je mezi milovníky vína poměrně oblíbené, zejména si Syrah vychutnávají s modrými sýry, jako je Roquefort nebo Gorgonzola.
Ok!