Chorvatská vína
Historie chorvatského vinařství sahá až do dob starých Řeků, kteří přinesli vinařství na dalmatské ostrovy přibližně před 2 500 lety. Země těží z dlouhých slunečných let podél pobřeží, která jsou ideální pro pěstování hroznů a výrobu svěžích, dobře vyvážených červených a bílých vín. Přestože Chorvatsko není tak známé jako jiné evropské vinařské oblasti, je významným a perspektivním výrobcem prémiových vín s více než 400 vinařstvími.
Klíčové chorvatské vinařské oblasti
V zemi je celkem 66 vyhlášených apelací, přičemž nejznámější vinařské oblasti se nacházejí v Dalmácii a na chorvatských ostrovech, kde se vyrábí nejlepší víno v Chorvatsku. K významným oblastem patří ostrovy Hvar, Korčula a Brač a poloostrov Peljesac. Istrie na severozápadě Chorvatska je silně ovlivněna italským dědictvím a má strmé, kopcovité vinice vysázené na půdě terra rossa v blízkosti moře. Existují také některé vnitrozemské regiony, jako je Chorvatská vysočina, Slavonie a Podunají, kde je klima chladnější a kontinentálnější.
Chorvatské odrůdy hroznů
V Chorvatsku existuje více než 100 původních odrůd révy vinné, z nichž nejznámější je Plavac Mali, která je blízce příbuzná Zinfandelu. Plavac Mali je třetí nejpěstovanější odrůdou v Chorvatsku a vyskytuje se v celé Dalmácii, kde se z ní vyrábějí intenzivní a bohatá červená vína. Mezi další klíčové odrůdy patří Malvazija Istarska, příbuzná Malvasii, z níž se vyrábí elegantní, květinové bílé víno a také nejlepší chorvatské oranžové víno, a Grasevina s vysokou kyselinou, která se hodně pěstuje v kontinentálním Chorvatsku. Chorvatská vína bývají vhodná k jídlu a dobře se snoubí s místními pokrmy, jako je vydatná pasticada nebo dušené hovězí maso a čerstvé mořské plody z pobřeží.
Very good service, fast and reliable.