Nové trendy ve víně, které přijdou v roce 2024

Vinařský průmysl zažívá vzrušující období - zdá se, že se planeta po pandemii Covid-19 opět stabilizovala, ale jako obvykle je na obzoru spousta dalších změn. V roce 2022 jsme byli svědky toho, že udržitelnost a ohleduplnost k životnímu prostředí se stávají stále důležitějším trendem ve vinařství - očekává se, že tento trend bude pokračovat i v roce 2024. Síly klimatických změn, digitalizace a globalizace zanechávají své stopy v tomto starobylém odvětví, které je stále více poháněno elektronickým obchodem. Když k tomu přidáme zástupy průkopníků, kteří rozmazávají tradiční styly vína, bude rok 2024 pro víno fascinující. 

V tomto článku vás seznámíme se všemi hlavními očekávanými vinařskými trendy roku 2024. Probereme, jak má šumivé víno nahradit pivo jako oblíbený americký nápoj a jak region Franciacorta den ode dne stoupá na významu a popularitě. Prozkoumáme také pokračující růst elektronického obchodování v oboru a co v roce 2024 znamená pojem terroir.

Fizzy víno je stále v kurzu

Šumivé víno bylo ve Spojených státech vždy poměrně oblíbeným nápojem, ale v posledních letech jsme svědky dramatického nárůstu prodeje. Očekáváme, že v roce 2024 šumivé víno předstihne pivo jako nejkonzumovanější nápoj v USA. Tento překvapivý trend jde ruku v ruce s rostoucí oblibou koktejlů na bázi vína, jako jsou spritzery nebo šumivé víno v plechovce.

Šumivé víno

Šampaňské

V konkrétním regionu Champagne můžeme pozorovat další nově vznikající trendy v oblasti šumivých vín. "Pěstitelské" šampaňské v posledních letech nabírá na síle a v roce 2024 byste si na něj rozhodně měli dát pozor. 

Pěstitelské šampaňské označuje víno, které vypěstovali, sklidili a stáčeli stejní lidé. Pro obzvláště fantastický příklad se podívejte na Champagne Agrapart & Fils, kteří vyrábějí vysoce kvalitní vína s malými výnosy. Dalším výrazem, se kterým se můžete setkat v roce 2024, je "neo-négociant". Négociant je v podstatě výrobce vína, který nepěstuje hrozny, ale získává je od různých odborných pěstitelů, z nichž mnozí jsou rodiny, které se starají o vinice po celé generace. Ne-négociant je však mistrem obojího - z pěstitele se stal négociant, který si může vybírat ze široké nabídky terroirů. Očekávejte, že v příštím roce uvidíte označení "RM" pro "Récoltant Manipulant" na ještě více lahvích, protože tento trend se stále rozšiřuje. 

    • NV
    • 750ml
    • Šumivé
    • 12%
    • Šampaňské
    • Chardonnay
    • Agrapart
    • Champagne
    • Francie
    Vintage
    NV
    Velikost
    750ml
    Typ
    Šumivé
    Alkohol
    12%
    Odrůda
    Šampaňské
    Hrozny
    Chardonnay
    Vinařství
    Agrapart
    Region
    Champagne
    Země
    Francie
    • Organické
    • Sběratelské
    • Butikové

Franciacorta

Ačkoli se slavným oblastem, jako je Champagne, Cava a Prosecco, stále daří, je třeba si uvědomit, že šumivé víno se často kupuje kvůli jeho novosti. V roce 2024 lze očekávat, že se Franciacorta stane sama o sobě vinařským trendem. Toto jméno, relativně nedotčené mainstreamem, stále přináší pocit intrik a mystiky, kterému zvídaví pijáci vína neodolají. 

Trend vína Franciacorta

K tomu se pojí skutečnost, že Franciacorta je místem pro seriózní, na kost suchá vína, vyráběná s minimálními zásahy. Pokud je pro vás tento region nový nebo se prostě chcete seznámit s kvalitními víny z Franciacorty, naše degustační kufřík je vynikající způsob, jak začít.

Pro získání statutu DOCG musí být tato šumivá vína vyráběna tradiční metodou s druhou fází kvašení uvnitř láhve na kvasnicích. Musí také strávit nejméně 18 měsíců zráním. Rok 2021 byl pro Itálii dobrým ročníkem, takže Franciacorty, které spatří světlo světa v roce 2024, budou jistě fantastické. Pokud se chcete dozvědět více o zajímavém terroir Franciacorty, podívejte se na našemu článku na toto téma, kde vám vysvětlíme vše, co byste mohli potřebovat vědět.

Style-Blending

Když mluvíme o víně obecně, můžeme mít na mysli cokoli od bílého šumivého vína s 5 % ABV, přes jantarové víno až po nealkoholické červené. Existuje nespočet stylů, které je třeba prozkoumat, ale s postupem času začíná svět vína vypadat spíše jako spektrum než jako hromada jasně definovaných kategorií. Očekáváme, že tento trend bude pokračovat i v příštím roce. 

V dnešní době se vyrábí více vín různých stylů v širší škále lokalit než kdy dříve. Celá scéna vypadá každým dnem vícerozměrněji, je plná nuancí a někdy je prostě vyloženě matoucí.

Jedním z užitečných způsobů, jak to ilustrovat, je podívat se mikroskopem na specifičtější výseč vinařského světa - jako jsme to udělali u Chardonnay z Nového světa (Přečtěte si více zde). Tradičně lze tichá vína Chardonnay rozdělit na dva typy - dubová, která jsou obvykle kulatá a máslová, a nedubová, která jsou elegantnější a kyselejší. V článku však vidíme, že průkopnická vinařství vytvářejí stylově směsná vína. Některá z nich jsou hybridní novosvětská Chardonnay s tím nejlepším z obou, nebo neuvěřitelně plná Chardonnay, která můžete kombinovat s masem. Skvělým způsobem, jak toto míchání stylů objevit na vlastní kůži, je naše "Cesta kolem světa" degustační kufřík. Jedná se o pečlivě kultivovaný výběr Chardonnay, který představuje to nejlepší z Nového a Starého světa. 

Pro odvážnou reimaginaci tohoto hroznu byste měli zvážit také El Enemigo Chardonnay, které je dlouhodobě nejprodávanější.

    • 2021
    • 750ml
    • Bílé
    • 13%
    • Chardonnay
    • Chardonnay
    • El Enemigo
    • Mendoza
    • Argentina
    Vintage
    2021
    Velikost
    750ml
    Typ
    Bílé
    Alkohol
    13%
    Odrůda
    Chardonnay
    Hrozny
    Chardonnay
    Vinařství
    El Enemigo
    Region
    Mendoza
    Země
    Argentina

Měli byste také sledovat nárůst obliby "off-red" vín, která kombinují chuť červeného s lehkým tělem bílého a barvou, která také není zcela růžová. Využívají se v nich klasické lehké červené hrozny, jako je Pinot Noir, Gamay nebo Dolcetto.

Jak jsme již řekli, různé styly vína se neustále objevují na zvláštních místech po celém světě. Příští rok se těšte na bílé víno z Rioja a červené víno ze Champagne nebo Anglie. Zkrátka, pokud se jedná o experimentální nebo obtížně zařaditelné víno, v roce 2024 očekávejte nárůst jeho popularity.

Změny klimatu & Terroir

terroir

Další věcí, kterou možná začneme pozorovat v roce 2024, je výzva, kterou změna klimatu představuje pro koncept terroir. Počasí se mění a stojí za tím, že se může změnit i terroir. Kolísání počasí již ovlivňuje náš každodenní život a nemusí trvat dlouho a ovlivní i to, jaká vína si vybíráme. To je další otázka, kterou před nás staví odrůda úžasného Chardonnay z Nového světa. Burgundsko bude mít vždy silný smysl pro místo a od nynějška je stále považováno za nejlepší místo pro pěstování Pinot Noir a Chardonnay - ale nemusí tomu tak být vždy. V roce 2024 očekávejte, že se o tomto tématu bude více mluvit, zejména v souvislosti s trendy udržitelnosti a ekologického vinařství.

Růst elektronického obchodu

Stejně jako je tomu téměř u všech spotřebních výrobků (s výjimkou týdenního nákupu ovoce a zeleniny), i nakupování vína se stále častěji děje online. Tento trend u vína začal vážně již dávno, ale pandemie Covid-19 urychlila přechod vinařského průmyslu k elektronickému obchodování. Tento trend stále nabírá na síle. V roce 2024 očekáváme, že vinařský průmysl udělá větší skok směrem k tomu, aby se stal odvětvím řízeným elektronickým obchodem. 

Růst-elektronického-obchodování

Pro mnoho menších vinařství a obchodníků s vínem s internetovým odbytem je to dobrá zpráva. Rostoucí význam elektronického obchodování ve vinařském průmyslu umožňuje skromným podnikům (jako jsme my v 8wines!) propagovat na webu. Se správnými nástroji mohou oslovit mnohem širší, dosud nevyužité publikum. Je to také dobrá zpráva pro spotřebitele, protože se nemusíte spoléhat pouze na to, co má na pultech váš místní obchod s alkoholem. Víno ze všech koutů světa se stává dostupnějším. 

Tento jev je částečně způsoben výlukami Covid-19, ale pandemie není jediným důvodem. Pravdou je, že vzhledem k tomu, že se náš svět stále více globalizuje a je definován obchodem a technologickým pokrokem, vinařský průmysl se tímto směrem ubíral tak jako tak. Pandemie Covid-19 jednoduše věci trochu urychlila - a očekáváme, že tento trend bude pokračovat i v roce 2024.

Zachování přirozenosti

Zachování přirozenosti

Statistiky platformy pro předpovídání trendů Exploding Topics ukazují, že vyhledávání "přírodního vína" se za předchozích pět let zvýšilo o 150 %. Nedávný průzkum společnosti International Wines and Spirits Record také zjistil, že 50 % konzumentů vína v USA pozitivně ovlivnila značka, která se týká udržitelnosti a metod ekologického zemědělství. Oba tyto trendy souvisejí s vnímáním zdravé výživy a s tím, že se spotřebitelé více zajímají o to, co kupují - nejsou však totožné. Abyste pochopili, na co byste si měli dávat pozor, je důležité udělat hranici mezi slovními spojeními "přírodní" a "udržitelný" nebo "ekologický".

Přírodní víno

Když hovoříme o přírodních vínech, může se jednat o poměrně širokou oblast. Může znamenat vína vytvořená tradičními metodami a bez použití pesticidů, což je také důležitá součást ekologického zemědělství. Je však větší pravděpodobnost, že slovní spojení "přírodní víno" bude odkazovat na šumivá vína s nulovým obsahem přidaného cukru. Jedná se o nově vznikající styl, o kterém můžete v roce 2024 slyšet mnohem více!" 

Typicky po kvašení přidávají vinaři do svých šumivých vín dávku cukru, čímž z nich dělají Brut, Extra-Brut, Dry nebo Extra Dry.  Pétillant-Naturel neboli šumivá přírodní vína jsou vína s nulovým obsahem přidaných cukrů. Jsou to úplně jiná vína, která stojí za to v příštím roce sledovat. Jsou typicky trpká, osvěžující a velmi lahodná! Malá vinařství, která vyrábějí vína v tomto duchu, razí cestu trhem. 

Udržitelná výroba vína

Na druhou stranu, když mluvíme o udržitelné výrobě vína, obvykle se jedná o celý proces a ne jen o přísady na konci. Napříč celým vinařským světem probíhá soustředěná snaha o přechod k biodiverzitě a ekologickému zemědělství. To znamená žádné pesticidy, herbicidy ani syntetická hnojiva a všestrannou snahu o podporu rozmanitosti rostlin na vinici. Stručně řečeno: pěstování hroznů v souladu s přírodou. Je to přístup, který si osvojilo obrovské množství výrobců vína.

Tento přechod je částečně způsoben tím, že klimatické změny jsou velkým problémem, a částečně tím, že vinaři mají velký respekt ke své půdě. Je to však také to, co si spotřebitelé právě teď přejí. V roce 2024 lze očekávat, že vinařství, která tuto změnu neprovedla, ji provedou a že se zvýší prodej mezi víny označenými jako veganská nebo ekologická.

Na závěr: "minimální zásahy" a "šumivé víno" jsou skvělá slovní spojení, na která si v letošním roce můžete dát pozor. Pokud si lze ze všech těchto blížících se trendů něco vzít, pak to, že jak výrobci, tak konzumenti vína chápou, jak důležitá je půda. S trendy přírodního vína a etiketami bio se také zvyšuje povědomí spotřebitelů o účincích pesticidů a silně zpracovaného zboží. Seriózní vína zaměřená na terroir, jako je Franciacorta, jsou na vzestupu - ale stejně tak i vína, která rozmazávají prostor mezi styly. Bude to zajímavý rok a my doufáme, že tento článek nastínil některé z největších vinařských trendů, na které je třeba si dát pozor v roce 2024.