Spotřeba vína ve Francii 2010 - 2024

Úvod

Francie má pověst jednoho z největších producentů vína na světě a její kultura je neodmyslitelně spjata s vinařskými rituály. Francouzi si již po staletí vychutnávají červené a bílé víno k jídlu a při společenských setkáních. V průběhu let prošla spotřeba vína ve Francii úpravami v důsledku řady faktorů včetně zdravotních směrů, ekonomických podmínek a vyvíjejícího se vkusu spotřebitelů. V této rozsáhlé analýze se zabýváme úrovní spotřeby na obyvatele a celkovou spotřebou vína ve Francii v období 2010-2024. Rovněž se budeme zabývat tím, co vede k meziročním změnám ve spotřebě vína, a také likéry, které lze použít jako alternativu vína nebo něco, čím lze víno nahradit.

Tabulka: Spotřeba vína ve Francii (litry na obyvatele a celková spotřeba)

Rok Litry na obyvatele Celková spotřeba vína (v milionech hektolitrů)
2010 46.7 2.98
2011 44.8 2.84
2012 42.8 2.71
2013 40.8 2.57
2014 39.1 2.44
2015 37.9 2.33
2016 35.8 2.19
2017 33.7 2.04
2018 31.2 1.85
2019 29.7 1.68
2020 28.2 1.52
2021 26.8 1.39
2022 25.5 1.27
2023 24.2 1.16
2024 22.5 1.02

Roční změna spotřeby

Rostoucí obliba růžového vína

Nárůst prodeje růžového vína na francouzském trhu se stal klíčovým faktorem změny chování spotřebitelů ve vinařském průmyslu, což vedlo ke vzniku řady strategických příležitostí, a to jak pro lídry, tak pro nováčky v oboru vína. Tuto změnu paradigmatu podpořila kombinace několika faktorů, jako jsou vyvíjející se chuťové preference, sociální trendy a vynikající marketingové kampaně.

Údaje z trhu ukazují jednoznačný nárůst poptávky po růžovém víně a zhruba řečeno se zdá, že stále více lidí si libuje v jeho flexibilitě, což vedlo k tomu, že se z něj stala celoroční kategorie. Díky této tendenci se rosé z výklenkového produktu stává megasoutěžícím, pro nějž by marketéři a výrobci měli najít strategické přenastavení. Z tohoto pohybu těží etablovaní výrobci, kteří se stávají diverzifikovanými a investují do rozvoje výrobních metod rosé . K další strategii, která přispěla k rozšíření zákaznické základny mimo její tradiční baštu, patří dobře propracovaný positioning značky a kampaň zaměřená na konkrétní skupiny spotřebitelů.

Ekonomické faktory

Poptávku po víně ovlivňují ekonomické faktory. Recese nebo nejistota v ekonomice může vést k tomu, že spotřebitelé sníží částky, které utrácejí za víno a další diskreční položky. Hospodářská recese v některých letech může být jedním z důvodů poklesu spotřeby vína v těchto letech.

Konkurence ostatních nápojů

Kromě toho se objevily různé alkoholické a jiné nealkoholické nápoje, které vytvořily konkurenci. Někteří další se rozhodli přejít na jiné alkoholické nápoje, jako je řemeslné pivo a lihoviny, které přišly s jinými chuťovými možnostmi a přitahují jinou společenskou třídu. Kromě toho prudký nárůst nealkoholických možností, jako je nealkoholické víno a mocktaily, poskytl alternativu lidem, kteří nechtějí pít alkohol vůbec.

Generační posuny

Generační obměna spotřebitelů také pomohla stejným způsobem utvářet vzorce spotřeby vína. Mladí dospělí, jako jsou mileniálové a generace Z, si rádi dopřejí vzrušení, a právě v tom se jejich vkus může lišit od starších generací. Tyto generační výměny přinesly posuny v nápojových preferencích, přičemž tradiční konzumace vín jetreatment.

Kultura vína a vzdělávání

Důležitým faktorem, který ovlivňuje spotřební zvyklosti spotřebitelů, je i jejich kultura a vzdělání v oblasti vína. Znalosti a povědomí o víně se mohou proměnit v uvědomělejší a informovanější konzumenty vína. Když se lidé dozvědí o různých stylech vín, oblastech jejich původu a úrovni kvality, mohou se rozhodnout pro nákup kvalitnějších vín nebo jiných odrůd, na které nejsou zvyklí, a tím se zvýší celkový prodej vína.

Náhražky vína

S poklesem spotřeby vína se řada spotřebitelů přeorientovala na alternativní nápoje. Mezi tyto náhražky mohou patřit např:

řemeslné pivo

V posledních několika letech se do popředí dostává řemeslné pivo, které spotřebiteli nabízí širokou škálu chutí a stylů. Někteří pijáci vína se místo toho obrátili k řemeslnému pivu jako k alternativě k vínu díky jeho chuťové přitažlivosti a schopnosti přinést jedinečný zážitek z pití.

Lihoviny

Odvětví lihovin, jako je whisky, vodka, gin a další, si získalo na oblibě. Někteří pijáci vína se rozhodli přejít na lihoviny podle svého výběru, jako jsou koktejly a různé míchané nápoje nabízející alternativní chutě a obsah alkoholu.

Nealkoholické nápoje

Výskyt nealkoholických nápojů je dalším problémem, protože lidé mohou mít možnost pro osoby, které chtějí omezit konzumaci alkoholu. Nealkoholická vína, perlivá voda a nealkoholické nápoje zaznamenaly nárůst zájmu lidí, kteří hledají osvěžující nápoje bez alkoholu.

Závěr

Stojí za zmínku, že spotřeba vína ve Francii se od roku 2010 do roku 2024 znatelně změnila. Tyto tendence zmírnily četné faktory, jako jsou obavy o zdraví, finanční podmínky a konkurence ostatních nápojů. Vinařský průmysl bude muset přizpůsobit své výrobní metody podle změn v požadavcích spotřebitelů, které přicházejí s měnícími se trendy na trhu. Pokles spotřeby vína nesouvisí se ztrátou kulturního významu vína ve Francii, ale je spíše projevem proměny životního stylu a volby. Díky inovacím ve vinařském průmyslu a jeho schopnosti uspokojit rozmanité chutě zákazníků bude víno i nadále skutečným projevem francouzské kultury.

Nejčastější dotazy

Jaké hlavní faktory přispěly k poklesu spotřeby vína ve Francii?

    • Pokles spotřeby vína ve Francii souvisí se zdravotními hnutími, ekonomickými faktory a rozvojem vinařské kultury.

Jaké druhy alkoholických nápojů nahrazují víno konzumované ve Francii?

    • Mezi náhražky vína ve Francii patří různé druhy piva spolu s různými druhy lihovin, jako je whisky, vodka, gin a další. Stejně tak stoupá počet nealkoholických nápojů, jako je nealkoholické víno a mocktaily, které se stávají oblíbenou volbou pro ty, kteří nejsou ochotni konzumovat alkohol.

Jak ovlivnila generační výměna nárůst pití vína mezi Francouzi?

    • Generace pijící víno a speciálně mileniálové a generace Z utvářeli návyky v konzumaci vína. Mladší věkové kohorty mají tendenci preferovat zážitkové volby a chtějí různé chutě vína, a proto se odchylují od konvenčních modelů konzumace vína.

Jakým způsobem ovlivňuje francouzská vinařská kultura a vzdělávací systém pití vína?

    • Větší znalosti a zájem o víno formovaly spotřebitele, kteří mají tendenci být vybíravější. Vzhledem k tomu, že se jednotlivci vzdělávají o různých druzích vína, regionech a úrovni kvality, mohou se přiklonit k lepším variantám vína nebo objevit nové odrůdy. V důsledku těchto okolností je ovlivněno celkové množství vína, které lidé konzumují.

Jaký bude objem vína spotřebovaného na jednoho obyvatele ve Francii v roce 2023?

    • Na konci roku 2023 vypil každý Francouz nebo Francouzka 24,2 litru vína na osobu a celkem se za rok spotřebovalo 1,16 milionu hektolitrů vína. To představovalo pokračování klesající poptávky po víně v zemi, což znamenalo posun ve zdravotnictví, ekonomické faktory a přizpůsobení preferencí spotřebitelů.

Kolik vína budou Francouzi stejně pít v roce 2024?

    • Na grafu se předpokládá setrvání vína v roce 2024 při spotřebě 22,5 litru na hlavní město a celková spotřeba bude činit 1,02 milionu litrů.