V roce 1976, na pařížském soudu, překročilo americké červené víno práh světa ušlechtilých vín. Po ochutnání obzvláště vynikajícího vína z Napa Valley jeden z porotců zvolal: "Ach, zpátky do Francie!" a navždy tak zbořil představu, že dobré víno pochází pouze z Evropy. V dnešní době už žádná hranice v písku neexistuje a Spojené státy (zejména Kalifornie) nabízejí nepřeberné množství nádherných červených vín. Jediným problémem je rozhodnout se, kde začít. Mnoho z nejlepších lahví ve Spojených státech je k dostání v oblasti 8wines online obchod, a v tomto článku prozkoumáme oblasti a jména, na která byste si měli dát v nadcházejícím roce pozor.
Vinařské oblasti USA
Spojené státy byly dlouho uctívány jako země nekonečných příležitostí a hrozny se pěstují téměř ve všech koutech původního "Nového světa". Ne všechny vinařské oblasti jsou však stejné a některé části USA se ukázaly jako obzvláště úrodné pro červené víno.
Virginie na východním pobřeží Spojených států je považována za rodiště americké vinařské tradice. První kolonisté zde začali vyrábět víno v 17. století, ale teprve v 80. letech 20. století se vinařství skutečně rozmohlo. V současné době se ve Virginii nachází více než 300 vinařství a 4 000 akrů vinic, které se skládají z odrůd Viognier, Cabernet Franc a Norton - nejstarší červené vinné révy v zemi. Stejně jako první osadníci se i vinařství pomalu šířilo na západ, na Středozápad a Jihozápad, než našlo skutečný domov na "Divokém západě".
Na západním pobřeží je stát Washington prvním přístavem pro každého náročného konzumenta vína. Tato oblast v posledních letech pomalu získává na významu a kvalitě, až je washingtonské Rulandské modré považováno za vážného konkurenta Burgundska.
Stejně jako slavná francouzská provincie se i Washington může pochlubit zajímavou směsicí vinařství "staré gardy", jako je Chateau Ste Michelle, a mladších vinařství s přístupem "udělej si sám", jako je energický Charles Smith - více o Washingtonu se můžete dočíst v našem specializovaném článku zde. Na vzestupu je také sousední Oregon, který těží z mnoha stejných environmentálních faktorů jako Washington.
Skutečnou baštou amerického červeného vína je však Kalifornie, kde se vyrábí 85 % veškerého vína v zemi.
Průvodce kalifornskou vinařskou oblastí
Kalifornie, známá také jako Zlatý stát, obvykle vyvolává představu žíznivých, sluncem rozpálených polí a rozlehlého modrého oceánu. Ve skutečnosti se jedná o dlouhý pás země, který se rozkládá na 10 stupních zeměpisné šířky a může se pochlubit obrovskou rozmanitostí terroirů. Zatímco AVA jako Sonoma a Alexander Valley mají typicky kalifornské podnebí, místa jako Napa Valley a Mendocino County mohou být překvapivě chladná a zatížená mlhou od Tichého oceánu. Kalifornská vína jsou různorodá a využívají hrozny z chladného i teplého podnebí.
Jaké víno je v Kalifornii nejznámější?
Cabernet Sauvignon je bezpochyby nejrozšířenější odrůdou ve Zlatém státě. Kalifornské Cab jsou známé jako bohaté, plné ovocné bomby s výraznými rostlinnými tóny máty, papriky a eukalyptových listů.
Mezi další důležité kalifornské červené hrozny, které stojí za to ochutnat, patří Zinfandel, který má (podobně jako divocí hraničáři z dávných dob) pověst drsného a plného alkoholu. Důležitými hrozny na západě jsou také Pinot Noir a Merlot a ovocný Syrah, který často stojí na půli cesty mezi klasickým štíhlým francouzským Syrahem a zralým australským Shirazem.
5 nejlepších kalifornských vinařství, která můžete navštívit
Duckhorn
Duckhorn Vineyards se nachází v St. Helena, severně od San Francisca, a je jedním z nejspolehlivějších výrobců červeného vína v údolí Napa. Vinařství, které založili Dan a Margaret Duckhornovi v roce 1976, se vždy zaměřovalo na odrůdy Bordeaux a vyrábělo brilantní řadu vín Merlot a Cabernet Sauvignon, nyní doplněnou o některé lehčí emise Pinot Noir. I když je nemůžete navštívit osobně, jejich vína mají schopnost přenést vás prostřednictvím smyslů.
Three Palms je Cabernet z jedné vinice, silně ovlivněný vulkanickou půdou, která vínu propůjčuje zajímavou minerální žílu. Má bohatý, silný charakter a zářivě červenou barvu, což z něj činí vynikající měřítko pro vaši cestu po Napa Valley.
Pokud si chcete rozšířit obzory, Duckhorn vyrábí také ohromující Napa Valley Cabernet Sauvignon, pocházející výhradně z vlastních vinic. S příměsí Merlotu se jedná o odvážné červené víno ve stylu Bordeaux, které je ideální pro delší zrání.
DAOU
Vinice DAOU, které založili libanonští bratři Daniel a Georges na konci 90. let, nabízejí skutečně jedinečný pohled na kalifornské červené víno. Po odchodu z Libanonu v roce 1975 během občanské války našli bratři Daou nový domov a poslání ve sluncem spálené zemi Paso Robles. Tento kout centrálního pobřeží nabízí dokonalou kombinaci terroiru ve stylu Napy a půdy bohaté na vápenec, která se podobá půdě o dva oceány dál v Bordeaux, což je pro vinařství významnou inspirací.
The Pessimist je bohatá a žvýkavá směs Syrahu, Petite Sirah, Zinfandelu a Tannatu s obsahem tříslovin. Tyto čtyři kalifornské stálice spolu skvěle ladí a vytvářejí hédonistické víno bohaté na bobuloviny s hlubšími pikantními tóny tmavého kakaa, kouře a pražených kávových zrn. Je nepopiratelně odvážné, pro milovníky hlubokých, zasněných červených vín.
Soul of a Lion ještě více pozvedá. Jedná se o většinovou směs Cabernet Sauvignon s příměsí peprného Cabernet Franc a Petit Verdot. Je to vysoce sběratelské víno, které si zaslouží místo ve sklepě každého vážného milovníka vína - můžete ho nechat zrát více než deset let nebo ho kombinovat se stejně dekadentním jídlem.
Caymus
Caymus Vineyards je jedno z nejznámějších jmen na tomto seznamu, proslulé svou řadou prémiových odvážných červených vín. Vinařství založil Chuck Wagner v roce 1972 a dodnes ho vlastní a provozuje rodina Wagnerových. Toto historické sídlo se nachází v Rutherfordu v údolí Napa Valley a pokud máte možnost, určitě ho navštivte.
Začneme tím, že vám doporučíme Caymus Cabernet Sauvignon, opulentní a vysoce sběratelskou láhev vína s téměř neomezeným potenciálem pro skladování ve sklepě. Jedná se o plný degustační zážitek s hlubokými vrstvami tmavého ovoce, které nese charakteristické "caymusovské" tóny zjevné zralosti. Ve vinařství rádi nechávají hrozny na révě o něco déle, než je obvyklé, což umožňuje vyzrálejší třísloviny a komplexní harmonii chutí.
Je pravděpodobné, že jste nikdy neslyšeli o víně s takovým výrobním cyklem, jako je např. The Red Schooner. Jedná se o 100% víno Malbec, jehož hrozny byly dodány z argentinské Mendozy v období sklizně na jižní polokouli, tedy v únoru/dubnu. Díky tomu může Caymus plně využít potenciál svého sklepa a vyrábět lahodné víno, zatímco ostatní sklepy na severní polokouli leží ladem. Red Schooner je dobře prošlé červené, inkoustové a černé jako podpalubí lodi, přesto překypující voňavým ovocným aroma a silnými tóny třešní, čokolády a vanilkové esence.
Pokud jste příznivci lehčích červených vín, Caymus nabízí také láhev Pinot Noir. Sea Sun je domácím projektem Charlieho Wagnera, syna zakladatele Chucka. Jeho hrozny pocházejí z bezvětrných pobřežních oblastí Kalifornie, jako jsou Santa Barbara a Monterey. Je to velkorysé červené víno s lehkým tělem, plné jemného koření, zralého červeného ovoce a tmavých bobulí. Skvěle se hodí k šťavnatým masům nebo na několikaleté uskladnění ve sklepě.
Rombauer
Vinařství Rombauer je kalifornskou institucí již od roku 1980. Vinařství, které založili Koerner a Joan Rombauerovi, se může pochlubit jedněmi z nejlepších vinařských zařízení v zemi a výběrem neuvěřitelných vinic z celého údolí Napa Valley, Sonoma County a podhůří Sierra.
Naše jediné doporučení je vysoce hodnocené Rombauerovo víno Merlot. Pochází ze směsi vlastních a pěstitelských vinic a jedná se o oceánem ovlivněné červené víno s hladkým, dekadentním charakterem. Je to ideální volba, pokud těžko snášíte bouřlivý charakter Cabernetu Sauvignon, a nabízí hedvábnou, snadno pitelnou chuť kalifornského pobřeží.
Orin Swift
Všechna vinařství, o kterých jsme dosud hovořili, vytvářejí elegantní, starosvětský obraz výroby vína. Orin Swift je vinařstvím, které se vymyká z řady a které si zakládá na umělecké stránce vinařství - alespoň co se týče jejich obalů. Založil ho David Phinney v roce 1998 poté, co pracoval pro Robert Mondavi Winery jako sezónní sklízeč.
Machete je skvělým příkladem Phinneyho jedinečného přístupu k výrobě vína. Každá láhev nese jeden z 12 různých obrazů, které zachytila fotografka Caitlin Mitchellová. Víno samotné je pečlivě připravenou směsí odrůdy Petite Sirah s révovými odrůdami Grenache a Syrah, což dává vzniknout odvážnému, ovocnému červenému vínu. Kupte si ji kvůli sběratelské etiketě - pijte ji kvůli lahodným tónům švestek, černé lesní brány, sušených bylin a tabákového kouře.
Pokud se vydáte na průzkum sklepa Orin Swift ve Svaté Heleně, vřele doporučujeme ochutnat také láhev Papillon. Na papíře se jedná o klasickou bordeauxskou směs složenou z Cabernet Sauvignon, Merlot, Cabernet Franc, Petit Verdot a Malbec. V ústech má však nepopiratelně novosvětský charakter. Ovocná síla Cabernetu Sauvignon je dirigentem a ostatní odrůdy doplňují orchestr.
Které odrůdy vína jsou v Kalifornii?
Cabernet Sauvignon
Cabernet Sauvignon je v Kalifornii nejrozšířenější červenou odrůdou, takže se vždy najde Cab, který vyhoví každému rozpočtu a příležitosti. Pokud chcete prozkoumat celou škálu kalifornských odrůd Cabernetu, nehledejte nic jiného než naše vlastní. degustační kufřík se 6 lahvemi sestavenou odborníky na víno ze společnosti 8Wines. Kalifornský Cab je známý tím, že je odvážný, hranatý a nesmírně ovocný, takže je to klasická kombinace ke steaku. Vysoká kyselost a mohutné třísloviny tohoto vína umožňují prořezat spoustu tuku. Skvěle se hodí k různým druhům masa, vyzrálému čedaru nebo goudě nebo aromatickým bylinkám, jako je rozmarýn a tymián.
Chardonnay
V Kalifornii je Chardonnay jedinou odrůdou hroznů, která je oblíbenější než Cabernet Sauvignon. Kalifornské Chardonnay často zraje v dubu, což mu dodává kulatý, máslový pocit v ústech, který doplňuje pikantní ovoce. Pokud máte rádi bílé víno, připravili jsme pro vás také nabídku bílých vín. Chardonnay degustační kufřík, které se skvěle hodí k mořským plodům, jednoduchým těstovinám a pokrmům s pestem nebo krémovým sýrům, jako jsou Brie, Mozzarella a Monterey Jack.
Rulandské modré
Kalifornský Pinot Noir nabízí něco trochu jiného než složité lahve, které najdete v Burgundsku. Typický chuťový profil je pikantní a šťavnatý, se základními zemitými tóny, které z něj dělají skvělé víno pro kombinaci s houbovými pokrmy. Vyzkoušejte párování čehokoli z našeho Californian Pinot Noir s lepkavým houbovým rizotem, pečeným krocanem, uzeným lososem nebo různými poloměkkými sýry, jako je Comté a Gruyère.
Zinfandel
Zinfandel je považován za jednu z odrůd, které pomohly definovat kalifornský styl, a Zinfandel kalifornského stylu je obvykle velký a odvážný, působí lehce rustikálně a má hodně alkoholu. Je to skvělý způsob, jak začít poznávat tento region. Naše degustační kufřík Zinfandel premium je plná drsných horských vín, která jsou ideální pro párování s kouřovými jídly. Přemýšlejte o grilovaném mase a zelenině, těstovinách, krocanovi na Den díkůvzdání nebo tvrdém pokérovaném sýru, jako je Manchego a vyzrálý Cheddar.
Kalifornské červené směsi
Co se týče odrůd a stylu, kalifornské víno je silně ovlivněno oblastí Bordeaux, takže není překvapením, že stát je plný červených směsí. Ty se vyrábějí v bordeauxském stylu a obsahují klasické bordeauxské odrůdy, stejně jako některé jedinečné směsi, které mohou američtí vinaři nazývat skutečně svými. Naše degustační kufřík červených směsí prozkoumá všechny možnosti, od směsí s převahou Zinfandelu s příměsí Charbonu a Grenache až po masité odrůdy Petite Sirah a silné odrůdy s převahou Syrahu. V každém případě jsou kalifornské červené směsi ideální pro kombinaci s různými masitými pokrmy a zrajícími sýry.
Merlot
Obecně platí, že Merlot bude jedním z nejjemnějších a nejpřístupnějších červených vín, která můžete v Kalifornii najít. Vykazuje některé nádherně výrazné ovoce, ale zachovává si plyšovou a sametovou chuť v ústech. Je skvělým partnerem k jemnému jehněčímu masu s bylinkami, svíčkové nebo ostrým měkkým sýrům, jako je například Gorgonzola. Naše degustační bedna obsahuje některá z nejpřístupnějších vín v regionu a všechna největší vinařství.
Často kladené otázky o amerických červených vínech
- Jaké jsou oblíbené odrůdy amerických červených vín?
Nejoblíbenějším červeným vínem ve Spojených státech je Cabernet Sauvignon, následuje Pinot Noir, Merlot, Zinfandel a Syrah - v tomto přibližném pořadí. Existují také některá méně známá americká červená vína, která pocházejí z tohoto kontinentu, například Norton, Concord a Mustang.
- Jak se americká červená vína liší od svých evropských protějšků?
Stejně jako většina oblastí Nového světa mají americká červená vína obecně ovocnější a zralejší chuť než jejich evropská protějška. Mají také tendenci mít vyšší obsah alkoholu a mohou klást menší důraz na "pocit místa" než v Evropě - i když výsledky se liší v závislosti na výrobci!
- Jaké jsou hlavní faktory, které ovlivňují chuť a kvalitu amerických červených vín?
Terroir a výrobní metody jsou dva hlavní faktory, které ovlivňují chuť a kvalitu amerických červených vín. Terroir je francouzský termín, který popisuje všechny faktory prostředí, které ovlivňují úrodu, jako je typ půdy, nadmořská výška a celkové klima.
- Můžete doporučit nějaká nejlépe hodnocená americká červená vína pro začátečníky?
V Kalifornii a Washingtonu je několik vynikajících vinařství, která nabízejí americká červená vína s hodnocením 90+ za přijatelné ceny. Doporučujeme toto Cabernet Sauvignon z Bread and Butter, stejně jako tento klasický kalifornský Cabernet Cabernet s vysokým obsahem alkoholu. Zinfandel od společnosti Edmeades. Charles Smith je také fantastický, přístupný výrobce z Washingtonu, který vyrábí vynikající Cabernet Sauvignon s názvem Substance.
- Jsou k dispozici nějaká pozoruhodná americká červená vína z ekologického nebo biodynamického zemědělství?
Ekologické a biodynamické zemědělství je v současné době ve světě vína velkým hnutím a každým rokem přibývá sklepů, které se orientují na udržitelné metody. Za všechny jmenujme například Cline's Ancient Vine's Zinfandel , Frog's Leap Cabernet Sauvignon nebo Cline's Sonoma Coast Syrah. Rodina Cline je z hlediska udržitelnosti obzvláště pozoruhodná a je známá tím, že využívá 2000 ovcí a koz jako přirozenou formu regulace plevele.
Pokud jde o víno, Amerika je skutečně zemí příležitostí. Ať už prozkoumáte divoké pobřeží Kalifornie, původní průkopnické vinice na východním pobřeží nebo hluboký jih, určitě objevíte nového favorita. Webové stránky 8Wines jsou skvělým výchozím bodem - náš výběr amerických červených vín byl pečlivě pěstován po celá léta, a pokud žijete v Evropě, můžeme vám ho doručit. Doporučujeme vám, abyste se rozhodli, které vinařství nejlépe vyhovuje vašim chuťovým buňkám.
Ok!