Španělsko je země s dávnou vinařskou historií a je domovem některých z nejlepších vinařských oblastí na světě. Španělským červeným vínům z oblastí Rioja a Ribera del Duero se vyrovnají pouze mocná italská červená vína Barolo a Bordeaux. Španělsko pěstuje více vinné révy než kterákoli jiná země na světě a v objemu vyrobeného vína ho předčí pouze Itálie a Francie.
Proniknout do světa španělského červeného vína může být těžké, protože téměř každý region země vyrábí víno v nějaké míře. Při prohlížení etiket, ať už nakupujete online nebo v obchodě, si musíte zapamatovat spoustu různých názvů. My jsme tu od toho, abychom vám s tím pomohli. Přečtěte si, v čem spočívají nejdůležitější španělské regiony a podoblasti a čím se jednotlivé regiony liší. Doporučíme vám také některá z nejlepších španělských vín, která jsou právě teď z každého regionu k dostání.
Nejlepší španělská červená vína podle regionů
- Ribera del Duero
- Rioja
- Castilla y Leon
- Galicie
- Katalánsko
- Majorca
- Valencia
- Castilla-La Mancha
- Aragon
- Navarra
Oblast Ribera del Duero
Ribera del Duero je známá apelace španělského červeného vína, která se nachází v severním regionu Kastilie a León. Byla jí udělena druhá nejvyšší španělská klasifikace vín (DO) a pyšní se dokonalým koktejlem zeměpisných vlastností pro špičkové víno.
Appelace se rozkládá na vyvýšené náhorní plošině, kterou protéká řeka Duero. V její vodě musí být něco magického, protože z ní pochází i jedna z největších portugalských vinařských oblastí, údolí Douro. Dvě obrovská pohoří poskytují útočiště a pomohla vytvořit suchý terroir s extrémními teplotními změnami mezi nocí a dnem. Vyhlédněte si tuto skvělou hodnotu Crianza od Tinto Pesquera, vyrobená ze 100% Tempranilla. Crianza zrají vždy nejméně rok v použitém dubu, takže si je můžete vychutnat okamžitě. Chcete-li něco masitějšího a vážnějšího, zvažte toto Dominio del Aguila Reserva. Jedná se o směs s většinovým podílem Tempranilla, do které můžete investovat nějaký čas a která je hodnocena mimořádně vysoko.
Oblast Rioja
Rioja je zdaleka nejuznávanější španělskou oblastí červených vín. Nachází se o něco severněji než Ribera del Duero a je proslulá svými odvážnými, kouřovými a tříslovinovými červenými víny. Vyznačuje se tím, že jako první oblast ve Španělsku získala status DO a v roce 1991 se stala také první oblastí, která získala status DOCa, což je nejvyšší status ve Španělsku.
Oblast má rozmanité půdy a před Atlantickým oceánem ji chrání Kantaberské pohoří. Vína Rioja jsou často směsi vyrobené z většiny z odrůdy Tempranillo s menšími podíly původních španělských vín, jako je Garnacha.
Chcete-li ochutnat cenově výhodnou Roju, doporučujeme vám tuto Reserva z La Rioja Alta. Chcete-li však skutečně zažít, jak dobrá může být Rioja, musíte ochutnat Gran Reserva. Gran Reserva jsou vína z vynikajících ročníků a zrají v dubu déle než jakákoli jiná španělská červená vína. La Rioja Alta je skvělé jméno, na které si při nákupech dejte pozor, a vřele doporučujeme jejich Gran Reserva 890 také. Je plné tmavého ovoce a chuti spálené země a ve sklepě ho můžete klidně uchovávat dalších 20 let.
Oblast Castilla y Leon
Castilla y Leon je širší region, který zahrnuje Ribero del Duero, stejně jako apelace Bierzo, Toro a Rueda. Je to největší region v zemi a převládá v něm odrůda Tempranillo. Podnebí je zde během vegetační sezóny obecně teplé a suché, a to díky krytu, který poskytuje Kantaberské pohoří.
Chcete-li ochutnat dobré španělské červené víno z této oblasti za nižší cenu, zaměřte se na tuto červenou směs z Quinta Sardonia. Je svěží a překvapivě květinová, s vítanými tóny okvětních lístků růží.
Jediným místem v Kastilii a Leónu, kde Tempranillo nepřevládá, je Bierzo. V této apelaci se nachází naše nejlépe hodnocené doporučení. Ultreia Valtuille, kterou vyrábí Raul Perez, je víno z méně známé odrůdy Mencia, které se řídí terroirem. Středně plná Mencia s tóny tmavých švestek a výraznou mineralitou je krásným způsobem, jak začít objevovat některé původní španělské odrůdy červených vín.
Galicie
Galicie je severozápadní část Španělska, která je vystavena Atlantickému oceánu. Je sice slunečná, ale zároveň zde spadne nejvíce srážek ze všech regionů v zemi. Mnoho španělských červených hroznů zde má problémy s dozráváním, ale jsou zde i úžasné úspěchy.
Jelikož se nachází tak blízko severní části Portugalska, dochází k určitému překrývání galicijské a portugalské vinařské kultury. Toto je vynikající víno Bodegas Ordonez vyrobené z oblíbené odrůdy Tempranillo.
Druhým naším doporučením je galicijské víno Grenache, A Coroa's Ladeira Vella. Toto víno vyrábí jedno z nejstarších vinařství v Galicii v omezeném množství.
Oblast Katalánska
Katalánsko na opačném pobřeží Španělska se od ostatních regionů odlišuje rozmanitostí svých vín. Pěstují se zde některé výrazně španělské odrůdy červeného vína, například Monastrell a Tempranillo, ale silný je i vliv Bordeaux.
Nejznámějšími apelacemi červeného vína v Katalánsku jsou Monsant a Priorat, kde panuje slunečné středomořské klima. Grenache a Carignan zde vynikají a tvoří základ obou našich doporučení. Plaer je víno z Prioratu za velmi rozumnou cenu, které překypuje koncentrovanou ovocnou chutí a svěžími tříslovinami. Je ideální pro ty, kteří chtějí ochutnat jednu z nejoceňovanějších katalánských podoblastí.
Ještě lépe hodnocenou možností je toto úžasné košer víno, Peraj Ha'Abib. Je vyrobeno z hroznů odrůd Grenache, Carignan a Cabernet Sauvignon pocházejících z Monsantu a vykazuje odvážnou chuť spojenou s elegantní strukturou.
Oblast Majorca
Víno se na Baleárských ostrovech vyrábí již od římských dob. Mallorca je největší z nich a je zatím jediným ostrovem, který dosáhl klasifikace DO. Baleáry mají horké středomořské podnebí a výběr místních odrůd, které jsou mezi španělskými červenými víny jedinečné.
Podívejte se na etiketu Can Axartell a jejich Ventum víno. Jedná se o špičkovou směs několika hroznů: Merlot, Syrah a Callet. Výsledkem je lahodné červené víno střední chuti s výraznými tóny lesních plodů a kouře.
Chcete-li něco ve stejném žánru, ale s nádechem sladkosti a bylinek, zkuste The Artist. Je to také bohatá směs odrůd Manto Negro a Callet s páteří z francouzských hroznů.
Oblast Valencie
Valencie leží u Středozemního moře ve středovýchodní části Španělska. Nachází se zde široká škála podoblastí a stylů červeného vína. Ve Valencii si každý najde něco pro sebe, od seriózních španělských suchých červených vín až po sladká dezertní vína. Jednou z nejoblíbenějších odrůd ve Valencii je Monastrell, známější pod francouzským názvem Mourvedre. Tvoří čtvrtinu všech výsadeb.
Chcete-li ochutnat vysoce kvalitní vyjádření odrůdy Monastrell, nehledejte nic jiného než El Seque z panství Atradi. Jedná se o 100% Monastrell, pěstovaný v suché podoblasti Alicante. Je to vydatné, plné víno a ideální pro ty, kteří chtějí ochutnat archetypální Monastrell.
Na druhou stranu můžete vyzkoušet také rodilý hrozen Valencia za mimořádnou cenu. Finca Terrerazo se vyrábí ze 100% Bobalu pocházejícího z jediné vinice, která se nachází 800 metrů nad mořem. Bobal není za hranicemi Španělska příliš známý, takže pokud jste milovníky jiných odvážných španělských červených vín, toto může být vaše příležitost vyzkoušet něco nového.
Oblast Castilla-La Mancha
Castilla-La Mancha je nemilosrdně horký region, který se rozkládá na velkém území jižně od Madridu. Je to oblast pro tvrdé hrozny, takže nejoblíbenější jsou červené odrůdy. Najdete zde spoustu španělských červených odrůd, jako je Bobal, Grenache a Monastrell, ale pod spalujícím sluncem se pěstují také robustní bordeauxské odrůdy, jako je Cabernet Sauvignon a Petit Verdot.
Chcete-li ochutnat skutečný španělský skvost, doporučujeme tento víno na bázi bobalu z Bodegas Ponce. Je to jeden z nejlépe hodnocených výrazů této původní odrůdy, který si můžete koupit, a protože Bobal není všeobecně známý, může být vaším tajemstvím.
Pro ochutnávku toho, jak může opomíjená odrůda Bordeaux vzkvétat ve správném terroir, je tato Petit Verdot od Marques de Grignon stojí za zvážení. Tato odrůda doma často nedozrává, ale ve vypečené zemi Kastilie-La Mancha odhaluje tóny šťavnatých ostružin a hluboké bylinné chuti.
Oblast Aragonie
Aragonie se nachází v centrální části severního Španělska. Jeho podnebí je obecně kontinentální, a protože zasahuje do Pyrenejí, může se pochlubit některými vysoko položenými vinicemi. Aragonsko je pravděpodobně rodištěm hroznů Grenache (neboli Garnacha), takže abyste zachovali co největší autenticitu, sledujte aragonské Grenache.
Jedním z těch, které vřele doporučujeme, je tento Garnacha z Bodegas Breca. Její plody byly vypěstovány ve výšce přibližně 1000 metrů nad mořem, díky čemuž vzniklo silné a komplexní víno, které v sobě spojuje kvalitu a skvělou hodnotu.
Navarra Oblast
Oblast Navarra se nachází na štědré severní straně Španělska a je domovem nejrůznějších stylů španělských červených vín. Vyrábějí se zde dezertní vína a v růžových vínech regionu vyniká odrůda Grenache. Je zde několik zeměpisných faktorů, které tlumí přirozené středomořské horko. Regionem protéká řeka Ebro a nedaleko se nachází Atlantický oceán - obě vodní plochy mají mírně ochlazující účinek. Mírně na severu se navíc rozkládá pohoří Pyreneje, které tvoří přirozenou ochranu.
Pro začátek poznávání Navarry doporučujeme tuto nabídku z panství Artadi. Pasos de San Martin je Grenache vynikající kvality, které exploduje tóny jahod a třešní a je ideální pro dlouhodobé skladování ve sklepě.
Nejčastější dotazy na Googlu týkající se španělského červeného vína
-
Jak se jmenuje španělské červené víno?
Tempranillo je zdaleka nejoblíbenější španělská odrůda červeného vína. Vyrábějí se z ní slavná vína jako Rioja a Rioja Gran Reserva, která se stala téměř synonymem španělského červeného vína. Existuje také mnoho příkladů alternativních španělských názvů pro mezinárodní odrůdy, například Garnacha místo Grenache nebo Monastrell místo Mourvedre. Šumivé víno se ve Španělsku nazývá také Cava.
-
Co jsou španělská červená vína?
Příkladem španělských červených vín jsou hrozny Tempranillo, z nichž se vyrábí vína Rioja a Ribero del Duero. Dále se zde pěstuje Garnacha (Grenache), Monastrell (Mourvedre), Cariñena (Carignan), Bobal, Mencia a Manto Negro.
-
Proč je španělské víno tak dobré?
Španělsko mělo dlouhou dobu na to, aby zdokonalilo umění výroby vína. Předpokládá se, že Féničané přinesli tradici výroby vína do Španělska již v roce 1000 před naším letopočtem. Španělsko má také řadu fantastických klimatických podmínek pro pěstování vinné révy. V některých částech, například v Kastilii-La Mancha, je extrémně kontinentální - v létě suché a horké a v zimě velmi chladné. V jiných částech, například v Galicii, je vlhké, slunečné a zelené. Výsledkem této rozmanitosti je široká škála hroznů, které se pěstují v ideálních mikroklimatech, a z nich se vyrábí vynikající víno.
Španělsko má jedny z nejlepších oblastí s červeným vínem na světě. Může se pochlubit skutečně vynikajícím terroirem pro pěstování hroznů červeného vína a hloubkou a rozmanitostí hroznů, které stojí za to prozkoumat. Doufáme, že se nyní cítíte o něco lépe informováni a připraveni ponořit se do světa španělského červeného vína.
Excellent choice and prompt delivery perfectly packages , I could not recommend 8 wines more highly.