10+ nejlepších her o víně, které můžete vyzkoušet s rodinou a přáteli

Víno může být skvělým prolomením ledů, ale někdy potřebujete něco navíc. Některé příležitosti si prostě žádají hry spojené s vínem. Vzpomeňte si třeba na vánoční setkání. Večírek s ochutnávkou vína, kde jsou všichni tak trochu upjatí. Oslavy kolaudace, narozeniny nebo třeba jen setkání s rodinou a přáteli. V tomto článku prozkoumáme některé z nejlepších her na víno, které mohou vnést do vašeho večera trochu zábavy navíc.

Co jsou hry na víno?

Když mluvíme o hrách na víno, nemluvíme jen výhradně o hrách na pití. Hry na pití obvykle vyvolávají představu chaotického večírku s pivem a silnými alkoholickými nápoji, které se často míchají dohromady - a víno do této představy nemusí nutně zapadat.

S vínem se však dá dělat spousta věcí a z historického hlediska má víno možná větší precedens pro použití ve hrách než jiné druhy alkoholu. 

Římané hráli hru zvanou "passatella", která byla v podstatě založena na vzájemném škádlení a urážení a často končila tasením nožů. Ve starověkém Řecku se hrála hra zvaná "kottabos", při níž soutěžící švihali koncovkami vína z mělkých pohárů směrem k malému disku, který byl vyvážen na vrcholu tyče. Cílem hry je disk srazit, a tím způsobit hlasitý rachot, když dopadne na druhý, širší disk, který se nachází v polovině tyče. Vítěz byl odměněn koláči, polibky a občas i novým sluhou. 

Kottabos se díky vynálezu koberců a nedostatku služebnictva na jejich čištění pravděpodobně v dohledné době neobnoví, ale existuje hromada jiných způsobů, jak můžete do večera zakomponovat víno. Mnohé z nich se zaměřují na víno samotné, nikoli na samotný akt hojného pití.

Hry s ochutnávkou vína

Ať už se jedná o rodinné Vánoce nebo setkání s dalšími milovníky vína, degustace je aktivita, kterou můžete provádět na každém setkání, kde se hodně pije víno. Pouhé sezení u stolu, popíjení a diskutování však může být poněkud nudné, což vede mnoho lidí k otázce: "Jak si mohu degustaci vína zpestřit?"

Jedním z nejlepších způsobů je udělat degustaci naslepo. Posuzování čistě podle chuti je výzvou a hrou samo o sobě. Díky tomu se také důležitou součástí večera stává chuť vína, nikoli jeho množství. Můžete si koupit některé předpřipravené hry, které pro vás slepou degustaci rozvrhnou, ale je neuvěřitelně snadné si ji zorganizovat sami.

Jak si připravit hru na ochutnávání vína?

Podrobnější informace o hře naleznete zde.

  • Začněte tím, že si pořídíte několik lahví vína různých odrůd a zemí. Zda zůstanete u červeného, nebo bílého, záleží jen na vás. 
  • Najděte si nějakou pásku přes oči, postačí šátek nebo klobouk. 
  • S rodinou nebo přáteli se střídejte v ochutnávání vína se zavázanýma očima. Pokuste se uhodnout odrůdu a zemi, ve které bylo víno vyrobeno. V případě pokročilejší verze se můžete pokusit uhodnout konkrétní oblast nebo apelaci. 
  • Vyhrává ten, kdo uvede nejpřesnější odhad. Při slepé degustaci vín nemusí být nutně vítěz, je to jen zábavná aktivita pro celou rodinu - nebo alespoň pro dospělé členy.

Hádejte cenu degustační hry

Hádej cenu Degustační hry

Toto je další variace na degustaci naslepo, která prověří všechny znalce vína ve vaší skupině. Čím je odměníte, záleží jen na vás. Pokud hrajete v době Vánoc, možná je můžete odměnit předčasným dárkem. Zde je návod, jak můžete připravit hru "Uhádni cenu" vína:

  • Shromážděte výběr vín z různých cenových kategorií. Pokud hledáte kvalitní vína s relativně nízkou cenou, která by odborníky vyvedla z míry, máme pro vás několik doporučení. Portugalské směsi z Dao nebo Douro, které obsahují Touriga Nacional jsou skvělou volbou, stejně jako Primitivos z Apulie, například tento. 

    • 2018
    • 750ml
    • Červené
    • 14%
    • Portugalské červené směsi
    • Touriga Nacional, Vinha Velha, Touriga Francesa and Tinta Roriz
    • Quinta do Pessegueiro
    • Douro
    • Portugalsko
    Vintage
    2018
    Velikost
    750ml
    Typ
    Červené
    Alkohol
    14%
    Odrůda
    Portugalské červené směsi
    Hrozny
    Touriga Nacional, Vinha Velha, Touriga Francesa and Tinta Roriz
    Vinařství
    Quinta do Pessegueiro
    Region
    Douro
    Země
    Portugalsko

    • 2018
    • 750ml
    • Červené
    • 14.5%
    • Primitivo
    • Primitivo
    • San Marzano
    • Puglia
    • Itálie
    Vintage
    2018
    Velikost
    750ml
    Typ
    Červené
    Alkohol
    14.5%
    Odrůda
    Primitivo
    Hrozny
    Primitivo
    Vinařství
    San Marzano
    Region
    Puglia
    Země
    Itálie

  • Každé víno nalijete do karafy, takže z etikety nelze odhadnout cenu. 
  • Nechte každého soutěžícího víno ochutnat a odhadnout cenu. 
  • Cenu můžete odhalit po každém kole ochutnávání nebo po ochutnání všech vín. Vyhrává ten, kdo získá nejvíce správných tipů!

Vinařské stolní hry

Kromě her na víno, které si můžete uspořádat sami, existuje celý svět deskových her spojených s vínem. Ty jsou ideální pro vánoční čas - protože nic nekřičí Vánoce tak jako opíjení se a soutěživost u deskové hry. Toto jsou naše tři nejlepší stolní hry na víno, které se skvěle hodí pro příjemný večer s rodinou nebo přáteli.

Naším prvním výběrem je Sommify, která propojuje ducha hry Cluedo (známé také jako Clue) s ochutnávkou vína. Soutěžící musí využít dovednost deduktivního uvažování k identifikaci záhadných vín a zároveň házet kostkami a postupovat se svými pěšáky směrem k "Hroznovému rozvodí", kde musí nakonec rozhodnout, zda víno pochází z Nového nebo Starého světa. Hra je velmi snadná a zábavná pro každého, i když není odborníkem na víno. 

Deskové hry

Naše další volba vám bude připadat povědomá i proto, že jde jednoduše o vínovou variaci na vánoční klasiku. Víno-Opoly jsou v podstatě Monopoly s vínem. Ze čtverce "Go" se stane "Na zdraví", z "Vězení" se stane "Vinný sklep" a nejdražší nemovitostí na hrací desce bude "Šampaňské". Pití vína sice není součástí hry samotné, ale předpokládá se, že ho budete při hře popíjet. 

Naší třetí možností je něco trochu jiného. Viticulture je komplexní, dobře strukturovaná vinařská - chci říct, vinařská desková hra - zasazená do starobylého Toskánska. Ve hře je mnoho pohyblivých částí, střídají se roční období, najímají se dělníci a rozšiřují se vinice. Hra může trvat přibližně 45-90 minut a zapojit se do ní může až 6 hráčů. Cílem je vybudovat nejlepší vinařství v Toskánsku. Vzhledem ke své komplexnosti by bylo možná obtížné hru Vinařství rozjet po štědrovečerní večeři, ale skvěle se hodí na večerní hru s přáteli o víně. Byla by také fantastickým dárkem pro fanouška deskových her.

Hra Bingo na degustační večírek

Ve světě her na víno existuje několik variant binga, které si můžete zakoupit. Jednu z nich vyrábí společnost Velká tečka za štěstím ale do hry není zahrnuto žádné pití vína. Další možností je Wine-O, která poskytuje krásnou rustikálně vypadající sadu binga. Není však příliš obtížné si doma připravit vlastní hru bingo. Skvěle se hodí na večírky, na které si každý přinesl vlastní alkohol, a na výběr je spousta lahví. 

Vinné bingo

Jak funguje vinné bingo?"

  • Nejdříve je třeba pro každého hráče připravit bingo kartu. Jedná se pouze o mřížku, obvykle 5x5 s názvy všech různých vín, která jste shromáždili. Pokud nemáte 25 vín, můžete si vytvořit také tabuli s uzeninami a do zbývajících čtverců mřížky napsat názvy potravin. Bude obtížné je ochutnat naslepo, ale mohou být jen jednodušším bodem. 
  • Místo vyvolávače binga jedna osoba naplní všem sklenice tajemným vínem.
  • Soutěžící poté víno ochutnají a na bingo kartu umístí značku nad název vína, o kterém se domnívají, že ho právě ochutnali. 
  • Když soutěžící doplní řadu značek, zvolá "Bingo!" a vyvolávač binga ověří, zda vína uhodl správně. Pokud se spletou, hra pokračuje bez nich. Pokud jsou správné, vyhrávají cenu. Třeba láhev vína.

Karetní hry s vínem

Kromě her, které vyžadují skutečnou hrací desku nebo určitou přípravu předem, existují také některé karetní hry na víno, které nevyžadují nic víc než jen vytáhnout balíček karet a hrát. Existuje The Wine Game, což je karetní hra ve stylu "go-fish" s krásnými ilustracemi. 

My však věříme, že klasikou nic nezkazíte. Králové se hrají po celém světě a jsou známí také jako královský pohár, ohnivý kruh, kruh smrti nebo kobliha. Je oblíbený mezi studenty a v podstatě se jedná spíše o hru na pití než na ochutnávání vína, ale není důvod, proč byste si krále nemohli zahrát i na uvolněném večeru s popíjením vína. 

Card game

Takto se hrají králové: 

  • Rozložte standardní balíček karet lícem dolů tak, aby na ně dosáhli všichni, kdo hrají. 
  • .
  • Hráči si jeden po druhém vyberou kartu a nahlas ji přečtou. S každou kartou je spojeno jiné pravidlo, které často iniciuje nějaký druh pití. To je vše, co je k tomu potřeba. 

Toto jsou obvyklá pravidla spojená s každou kartou. Samozřejmě je můžete změnit podle svého uvážení - třeba můžete přidat i nějaká pravidla související s vínem. 

Ace: Vodopád. Všichni hráči začnou pít současně a mohou přestat, až když přestane pít hráč po jejich levici. Často to může skončit tak, že lidé dopijí své skleničky, takže pokud chcete uvolněnější večer, můžete toto pravidlo nahradit něčím civilizovanějším. 

Dva: Vy. Hráč, který si kartu vybere, ukáže na někoho jiného ve skupině, kdo se musí napít. 

Třikrát: Já. Hráč, který si kartu vybere, se musí napít.  

Čtyři: Podlaha. Všichni hráči se musí dotýkat podlahy. Kdo se jí dotkne jako poslední, musí si loknout.  

Pětka: Chlapci. Všichni hráči, kteří se identifikují jako "chlap", musí pít.  

Šestka: Kuřátka. Všichni hráči, kteří se identifikují jako "kočka", musí pít. 

Sedm: Nebe. Všichni hráči musí natáhnout ruce k nebi. Kdo to udělá jako poslední, musí se napít. 

Osmý: Mate. Hráč, který si kartu vybere, si musí vybrat "kamaráda". "Kamarád" se nyní musí napít vždy, když se napije hráč, který kartu vybírá. 

Devět: Rým. Hráč, který si kartu vybere, musí říci slovo. Hráč po jeho levici musí vymyslet rýmující se slovo. Pokračuje se po směru hodinových ručiček kolem skupiny, dokud někdo nevymyslí rým a ten se musí napít. 

Deset: Kategorie: "Všichni, kdo mají zájem, mohou být v kontaktu s jinými lidmi. Podobně jako u "rýmu" přichází s kategorií hráč, který si kartu vybere. Například - červená vína z Itálie. Který hráč si ve svém tahu nevymyslí italské červené víno, musí pít. 

Jack: Nikdy se mi to nestalo. Hráč, který si kartu vybere, řekne něco ve smyslu: "Nikdy jsem si nezlomil kost". Každý ze skupiny, kdo si zlomil kost, se napije. Tímto způsobem bylo odhaleno mnoho tajemství.

Dáma: Pán otázek. Hráč, který si vybere kartu, se stává mistrem otázek. Kdo odpoví na jeho otázky, musí se napít. 

Král: Vytvořte si pravidlo. Hráč, který si kartu vybere, vymyslí pravidlo, které se musí po zbytek hry dodržovat. Například - žádné držení sklenice s vínem v pravé ruce. Kdo toto pravidlo poruší, musí se napít.

Při královské hře se doprostřed místnosti umístí velký pohár. Kdykoli je z balíčku vytažen král, všichni hráči musí do poháru odložit část svého nápoje. Kdo vytáhne posledního krále, musí pohár vypít. 

Toto je jeden z příkladů, proč by bylo vhodnější hrát královský pohár na večeru s vínem. Místo nechutné směsi piva a lihovin bude pohár představovat novou, experimentální směs vína! 

Vážně, mnohá z těchto pravidel jsou určena k tomu, aby se lidé pořádně opili, takže není na škodu některá z nich změnit podle toho, jak se to zrovna hodí davu.

Hry s vínem Q&A

  • Můžete hrát hry na pití s vínem?

    Ano, můžete hrát několik her na pití s vínem. Krále, pravděpodobně nejoblíbenější hru na pití na světě, lze hrát s vínem. Můžete si také zahrát hry, jako je bingo s vínem, hádej cenu a hry s ochutnávkou vína.

  • Co to znamená plácnout si do vína?"

    Plácání sáčku s vínem se týká hry na pití vína s názvem "Plácání sáčku" a upřímně řečeno, je štěstí, že se jí říká hra. Hraje se totiž s pytlíkem od krabicového vína. Vy nebo někdo jiný držíte sáček s vínem nad hlavou, zatímco pijete z kohoutku. Když dopijete, sáček plácnete.

  • Jak si okořenit večer s vínem?

    Záleží na tom, co si představujete pod pojmem "okořenit", ale nudný vinařský večer lze snadno vylepšit zavedením některých vinařských her. Pokud máte partu milovníků vína, můžete začít hrou založenou na ochutnávání vína, než přejdete k něčemu bouřlivějšímu.

  • Jaká je zábavná hra na pití ve dvou?"

    Když jste jen vy dva, nejlepší možné hry na víno jsou obvykle buď soutěživé, nebo vybízejí k hlubokým rozhovorům. "Nikdy jsem neměl" lze snadno hrát ve dvou a může vám odhalit některé věci, které jste o dané osobě nikdy nevěděli, zejména pokud je do hry zapojeno víno. "Kategorie" jsou také dobrou možností, jak si zasoutěžit a předvést své znalosti o víně nebo zeměpisu.

Jak vidíte, víno není tím hlavním a konečným cílem vašeho večera. Lze ho využít různými způsoby: jako gastronomický zážitek při bingu, projektil, odměnu nebo prostě nápoj, který si můžete vychutnat při hře Monopoly. Ať už se rozhodnete jakkoli, doufáme, že vám tento článek poskytl inspiraci pro vaše příští příjemné posezení.