Ikonické vinařství El Enemigo: Objevte nejlepší argentinská vína

Nadmořská výška je u vinic žádoucí vlastností a co se týče vysokohorského vinařství, jen málokteré vinařství se může rovnat ikonickým vínům El Enemigo. Nadmořská výška je jednou z těch věcí, o kterých se hodně mluví, když začnete hlouběji zkoumat svět vína, protože chladný vzduch a přímé sluneční světlo nahoře pomáhají zachovat nejdůležitější vlastnosti hroznů.

El Enemigo je poměrně mladé vinařství, založené v roce 2009. Od svého vzniku až do současnosti patří k nejexperimentálnějším a nejdiskutovanějším argentinským výrobcům vína. Vína El Enemigo jsou inovativní, cenově dostupná a oceňovaná kritikou; jsou výkřikem do světa, který říká, že vynikající, terroirové víno nemusí být vždy drahé a dusné.

Jejími zakladateli jsou Alejandro Vigil - uznávaný vinař a odborník na půdu a zavlažování; a Adrianna Catena - historička, lektorka a vinařka, která je zároveň nejmladší dcerou nejstarší argentinské vinařské rodiny. Ve společnosti El Enemigo tvoří sehraný tým, jehož odbornosti se dokonale překrývají, a proto není třeba používat žádné oficiální tituly nebo funkce.

V tomto článku prozkoumáme jednotlivé aspekty, díky nimž se společnost El Enemigo stala takovou silou na světovém trhu s vínem. Čtěte dále a poznejte historii, extrémní terroir a především vína, díky nimž je El Enemigo vinařstvím, které musí každý milovník vína navštívit a ochutnat.

Historie vinařství El Enemigo

Historie vinařství El Enemigo

Vraťme se do roku 2009. Jak se vypráví, Alejandro Vigil a Adrianna Catena přišli na nápad založit vinařství během procházky z argentinského velvyslanectví v Londýně, kde Alejandro přebíral své poslední vinařské ocenění. Můžeme si jen představovat, o čem si dvojice povídala, ale někde cestou vymysleli název "El Enemigo". Název vinařství, který znamená "Nepřítel", odkazuje na vnitřního nepřítele a myšlenku konfrontace s vlastním strachem a nejistotou. Připomíná také myšlenku "jít si z cesty" - to je dokonalá metafora pro vína El Enemigo, kde se při výrobě vína nechává vyniknout terroir s minimálním zásahem člověka.

Vzhledem k tomu, že Adrianna nese dědictví slavné vinařské rodiny Catena Zapata, která stojí za vinařstvím Bodega Catena Zapata, bylo El Enemigo možná vždy připraveno na velikost. Jméno rodu Catena je s argentinským vinařstvím spjato již dlouhou dobu (což jsme zkoumali v článku v jiném článku) již více než sto let. Rodina Catena je stále považována za zachránce malbeku v Argentině a za hlavní sílu, která stojí za celosvětovým uznáním argentinského vína. Adrianin otec, Nicolás Catena Zapata, patřil k průkopníkům výsadby francouzských odrůd v Jižní Americe. Její starší sestra, Dr. Laura Catena, je stejně významná a získala řadu ocenění, včetně ceny "Žena roku" udělované časopisem Drinks Business.

Skutečný potenciál Vigil a Catena se projevil při vydání jejich prvního ročníku. Vigil, který byl dříve hlavním vinařem v Bodega Catena Zapata, spolu s Catenou od té doby rozšířil vinařství o restauraci, kterou lze navštívit ve městě Maipú. Při výrobě vína používají různé inovativní techniky, včetně poutavých obřích betonových vajec a starých alsaských sudů. Jejich vína získala vysoké uznání kritiků - James Suckling udělil vínu Gran Enemigo Chacayes 99 bodů a Robert Parker vínu Gualtallary 100 bodů. Pozoruhodné je, že Alejandro a Adrianna jsou teprve na začátku své cesty.

Hlava v oblacích: Působivý terén El Enemigo

El Enemigo Terroir

Adriannu a Alejandra svedla dohromady láska ke Cabernetu Franc v chladném podnebí a jejich rodná země nabízí ideální terroir pro jeho výrobu. Samotné vinařství El Enemigo se nachází na úpatí pohoří And, v argentinské vinařské domovině Mendoza.

Vinařství El Enemigo je zčásti přitažlivé právě díky tomuto extrémnímu terroir. Vinice vinařství se nacházejí v nadmořské výšce přibližně 1 470 metrů. Pro srovnání, vinice v Burgundsku, proslulé evropské oblasti s chladným klimatem, sahají pouze do výšky 400 metrů. Dokonce i nejvýše položená vinice v Evropě, Visperterminen ve Švýcarsku, se nachází v nadmořské výšce 1 150 metrů.

Tyto vysokohorské polohy v Andách umožňují pomalé dozrávání, přičemž výrazné střídání denních a nočních teplot dodává hroznům komplexnost a výraznou kyselost. Půdy v této výšce jsou navíc kamenité a vápnité - réva musí pro obživu kopat hluboko, což výslednému vínu dodává ještě více charakteru a minerality.

Co je na produkci El Enemigo tak zvláštního?

Kromě extrémního andského klimatu používá společnost El Enemigo na vinicích a ve sklepě několik inovativních postupů. Alejandro a Adrianna samozřejmě pěstují základní argentinské červené víno Malbec, ale využívají také francouzské odrůdy, které jsou v Jižní Americe mnohem méně obvyklé, a to Chardonnay a Cabernet Franc. I pod velkým stínem rodinného dědictví Catena nachází El Enemigo způsob, jak prorazit na novou půdu.

Co je na produkci El Enemigo tak zvláštního

Jedním z charakteristických rysů vinařství El Enemigo je používání původních kvasinek. Zatímco mnoho vinařství z Nového světa volí pěstované kvasinky, aby napodobila konzistenci vín ze Starého světa, vinaři společnosti El Enemigo nechávají hrozny spontánně kvasit. Tento přístup podtrhuje jedinečný charakter Argentiny a její flóry a nechává vyniknout přirozeným vlastnostem hroznů a terroir.

Ve vinařství skutečně vyniknou Adrianiny hluboké historické znalosti. Vedle moderních betonových vajec, která zajišťují hladké jablečno-mléčné kvašení, používají v El Enemigo tradiční mendozský materiál - alsaský dub. Jejich sudy byly dovezeny, přepáleny a znovu sestaveny, čímž vzdali hold praktikám původních mendozských vinařů, kteří používali alsaský dub před více než 100 lety. To je obzvláště prospěšné pro oblíbenou odrůdu Adrianny a Alejandra, Cabernet Franc, která si užívá šetrného procesu zrání, což zvýrazňuje její jemně kořenitý charakter.

Značkový vína

Nejznámější řadou vín El Enemigo je Gran Enemigo. Ačkoli Gran Enemigo pochází z různých terroirů, vždy připomínají nejikoničtější vína z Bordeaux, vyrobená ve stylu velkých zámků, které lemují řeku Gironde.

Značkový vína

Jedná se o stěžejní vína, která nejlépe vystihují to, co El Enemigo představuje: směs francouzských odrůd pěstovaných v extrémních terroirech Argentiny. Existují však i cenově dostupnější varianty, které by vás měly také zaujmout. Tohle jsou naše nejlepší doporučení od El Enemigo, abyste si udělali představu o tom, co všechno vinařství nabízí.

Gran Enemigo Gualtallary

    • 2020
    • 750ml
    • Červené
    • 13.9%
    • Cabernet Franc
    • 85% Cabernet Franc, 15% Malbec
    • El Enemigo
    • Mendoza
    • Argentina
    Vintage
    2020
    Velikost
    750ml
    Typ
    Červené
    Alkohol
    13.9%
    Odrůda
    Cabernet Franc
    Hrozny
    85% Cabernet Franc, 15% Malbec
    Vinařství
    El Enemigo
    Region
    Mendoza
    Země
    Argentina
    • Sběratelské

Toto červené víno si vysloužilo uznání kritiků, včetně perfektního hodnocení 100 bodů od uznávaného vinařského kritika Roberta Parkera. Jedná se o směs, ve které převažuje Cabernet Franc s menším množstvím Malbecu. Jedná se pravděpodobně o nejlepší červené víno společnosti El Enemigo, plné komplexní chuti tmavého ovoce, náznaků zemitého koření a výrazného minerálního charakteru z chudé vápenité půdy Gualtallary, podoblasti nacházející se v údolí Uco v Mendoze.

Chardonnay

    • 2021
    • 750ml
    • Bílé
    • 13%
    • Chardonnay
    • Chardonnay
    • El Enemigo
    • Mendoza
    • Argentina
    Vintage
    2021
    Velikost
    750ml
    Typ
    Bílé
    Alkohol
    13%
    Odrůda
    Chardonnay
    Hrozny
    Chardonnay
    Vinařství
    El Enemigo
    Region
    Mendoza
    Země
    Argentina

Toto Chardonnay pochází rovněž z oblasti Gualtallary v Argentině, kde chladné andské noci a ostré slunce dodávají výraznou kyselost. Díky zájmu Alejandra Vigila o francouzské vinařství je toto Chardonnay také obohaceno o některé prvky ve stylu Jura, Vin Jaune. Zrálo pod flor, což je metoda, při níž se na povrchu kvasícího vína vytvoří tenká vrstva kvasinek. Ta často dodává vínu zajímavou, kyselou a pikantní kvalitu. V případě Chardonnay El Enemigo se to projevuje příjemně hořkými mandlovými tóny spolu s chutí zeleného jablka a tropického ovoce. Pro milovníky Chardonnay je to zajímavá ochutnávka.

Gran Enemigo Blend

    • 2020
    • 750ml
    • Červené
    • 14%
    • Bordeaux čevené směsi
    • Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon, Petit Verdot, Malbec
    • El Enemigo
    • Mendoza
    • Argentina
    Vintage
    2020
    Velikost
    750ml
    Typ
    Červené
    Alkohol
    14%
    Odrůda
    Bordeaux čevené směsi
    Hrozny
    Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon, Petit Verdot, Malbec
    Vinařství
    El Enemigo
    Region
    Mendoza
    Země
    Argentina
    • Sběratelské

Tato směs je dalším příkladem tvorby společnosti El Enemigo ve stylu Bordeaux. Obsahuje Cabernet Franc, Malbec, Petit Verdot, Cabernet Sauvignon a Merlot a není vázána na jednu vinici. Víno je vyrobeno z prvotřídních hroznů pocházejících z Gualtallary a Tupungato, oblastí ležících na úpatí And. Před uvedením na trh prochází fermentací ve stoletých sudech z alsaského dubu. Výsledkem je víno proslulé svou komplexní chutí, včetně ostružin, švestek, sladkého koření a jemných tónů tabáku a kůže.

Gran Enemigo El Cepillo

    • 2018
    • 750ml
    • Červené
    • 13.5%
    • Cabernet Franc
    • Cabernet Franc
    • El Enemigo
    • Mendoza
    • Argentina
    Vintage
    2018
    Velikost
    750ml
    Typ
    Červené
    Alkohol
    13.5%
    Odrůda
    Cabernet Franc
    Hrozny
    Cabernet Franc
    Vinařství
    El Enemigo
    Region
    Mendoza
    Země
    Argentina
    • Sběratelské

Toto víno s hodnocením 97 a 98 od Tima Atkina a Descorchadosu je brilantním, neustále se měnícím vyjádřením charakteru vinice El Cepillo. Podle slov samotného Alejandra, se vína z El Cepillo rok od roku velmi liší, což je dáno tím, že kořeny révy prorůstají hlouběji do starobylé skalnaté půdy. Vykazuje intenzivní minerály s tančící chutí červeného a černého ovoce. Živá kyselost a pevné třísloviny naznačují jeho vynikající potenciál pro zrání.

Malbec

    • 2020
    • 750ml
    • Červené
    • 14.5%
    • Malbec
    • Malbec
    • El Enemigo
    • Mendoza
    • Argentina
    Vintage
    2020
    Velikost
    750ml
    Typ
    Červené
    Alkohol
    14.5%
    Odrůda
    Malbec
    Hrozny
    Malbec
    Vinařství
    El Enemigo
    Region
    Mendoza
    Země
    Argentina

Tento Malbec, pocházející z nadmořské výšky téměř 1500 metrů, je proslulý svou intenzitou a komplexností. Je ideální volbou pro degustační večer argentinského Malbeku, kde se projeví výrazný, živě kyselý charakter El Enemigo . Můžete v něm objevit chuť zralých ostružin, švestek a nádech koření s vyváženou kyselinkou a hladkými, sametovými tříslovinami.

Cabernet Franc

    • 2021
    • 750ml
    • Červené
    • 14%
    • Cabernet Franc
    • Cabernet Franc
    • El Enemigo
    • Mendoza
    • Argentina
    Vintage
    2021
    Velikost
    750ml
    Typ
    Červené
    Alkohol
    14%
    Odrůda
    Cabernet Franc
    Hrozny
    Cabernet Franc
    Vinařství
    El Enemigo
    Region
    Mendoza
    Země
    Argentina

Vysokohorský Cabernet Franc je esencí vinařství El Enemigo a tato láhev je vynikajícím úvodem do tohoto vinařství. Hrozny pocházejí z Gualtallary a zrají 16 měsíců v sudech z alsaského dubu. V chuti se objevuje směs tmavého ovoce, sladkého koření a hladkých tříslovin spolu s mnoha složitými chutěmi, které se vzpírají jednoduchému popisu.

Návštěva vinařství El Enemigo v Maipú

Vzhledem k hlubokému vztahu Alejandra a Adrianny k půdě je vychutnávání jejich vína přímo ve vinařství významným zážitkem. Vinařství se nachází ve městě Maipú v Mendoze, odkud je nádherný výhled na zasněžené Andy. Pokud plánujete cestu do Jižní Ameriky nebo tam již jste, doporučujeme vám navštívit El Enemigo. Můžete se těšit na vynikající restauraci přímo v areálu, prohlídky vinice a ochutnávky vín.

Ať už toho o víně víte hodně, nebo málo, výlet do El Enemigo je jedinečným argentinským vinařským zážitkem. Je to bezpochyby jedno z nejlepších vinařství v Jižní Americe. Každá láhev vína El Enemigo je skutečným milostným dopisem zemi a regionu a toto pozoruhodné vinařství je vůdcem inovací ve vinařském průmyslu jako celku.