Châteauneuf-du-Pape je jedním z nejslavnějších vinařských jmen. Samotný region je pozoruhodně malý, soustředěný kolem vesnice (nazývané také Châteauneuf-du-Pape) v jižní polovině údolí Rhôny. Krajina je zde sluncem rozpálená, s kamenitou, písčitou půdou, suchými křovinami a samozřejmě spoustou vinné révy. Zdejší vinice se rozkládají na ploše 3 200 hektarů, tedy 32 km čtverečních, což je zhruba desetina rozlohy například Champagne. Châteauneuf-du-Pape leží asi 20 km severně od města Avignon, které je proslulé tím, že zde sídlilo několik katolických papežů, což souvisí s bohatou historií regionu.
Pro začátečníky může být matoucí, když slyší, že se kolem nich skloňuje název "Châteauneuf-du-Pape". Koneckonců, je to místo, nebo je to víno? A co je na něm tak zvláštního? Podle francouzského systému označení se víno jmenuje podle místa, kde se pěstuje, takže "Châteauneuf-du-Pape" se vztahuje na obojí. Châteauneuf-du-Pape bylo vlastně jedním z hlavních důvodů, proč byl systém apelací vůbec zaveden. Existuje mnoho dalších důvodů, proč je tento region tak výjimečný - přečtěte si je a zjistěte více.
Věci, které byste měli vědět o Châteauneuf-du-Pape
Na začátek uvádíme některé z nejpalčivějších otázek, které mají uživatelé Googlu ohledně Châteauneuf-du-Pape.
-
Co je na Châteauneuf-du-Pape tak zvláštního?"
Jednou z věcí, které činí Châteauneuf-du-Pape tak výjimečným, je skutečnost, že jako první region zavedl myšlenku "apelací", které chrání kvalitu vína tím, že odebírají hrozny pouze z malé, přesně vymezené oblasti. V roce 1936 se stal prvním regionem s chráněným označením původu ve Francii, čímž prošlapal cestu zbytku země.
-
Jaké víno je Châteauneuf-du-Pape?
Víno Châteauneuf-du-Pape může být červené nebo bílé, ale region je nejznámější svými červenými směsmi na bázi Grenache. Obvykle se jedná o poměrně odvážná červená vína s plným tělem a výraznou chutí červeného a černého ovoce, kterou podporují zemité a bylinné tóny.
-
Z čeho se Châteauneuf-du-Pape vyrábí?"
Pro Châteauneuf-du-Pape je povoleno 13 odrůd révy vinné, 9 červených a 4 bílé. Nezřídka se však vyskytují červené směsi s příměsí některých bílých odrůd. Těchto 13 odrůd je následujících: Grenache, Syrah, Mourvèdre, Cinsault, Bourboulenc, Roussanne, Counoise, Clairette, Vaccarèse, Muscardin, Picpoul, Terret Noir a Picardan.
-
Kolik druhů Châteauneuf-du-Pape existuje?
Počet druhů Châteauneuf-du-Pape je téměř nespočetný. Jde o to, že jakákoli variace 13 povolených odrůd hroznů je ve hře. Některé směsi obsahují všech 13 odrůd v jedné láhvi! Další věcí, která činí vína Châteauneuf-du-Pape výjimečnými, je míra tajemství. V červených směsích této apelace je sice povoleno používat 13 druhů hroznů, ale jejich názvy se na lahvi ze zákona uvádět nemusí. Mnoho lahodných směsí je tajemstvím, které znají pouze výrobci.
Krátká historie Châteauneuf du Pape
V angličtině se Châteauneuf-du-Pape v podstatě překládá jako "Papežův nový hrad". Název pochází ze 14. století, kdy se papež Jan XXII, jeden z papežů, který žil v Avignonu, rozhodl, že by se v malé vesnici dalo hezky žít. Výstavbou papežova hradu začíná zaznamenaná historie regionu. Vinařství v obci sahá mnohem dál než ke stavbě hradu, ale právě ta zapsala region na vinařskou mapu.
Hrad byl bohužel během jednoho století opuštěn a dnes z něj zbyla jen malá část. Pěstování vinné révy však zůstalo v regionu nesmírně důležité. Ve 30. letech 20. století udělal baron Le Roy další malý krok vpřed, který se pro Châteauneuf-du-Pape stal obrovským skokem. Baron Le Roy byl vinař, který se přiženil do jedné ze šlechtických rodin regionu a stál v čele rozvoje systému "Appellation d'origine contrôlée" neboli AOC. Châteauneuf-du-Pape bylo prototypem a vymezením oblasti, z níž se mohly vybírat hrozny, se výrazně zlepšila kvalita vína. Francie byla první zemí v Evropě, která to udělala, takže Châteauneuf-du-Pape bylo nejen první apelací AOC ve Francii, ale i na celém světě.
Chuť vína Chateauneuf du Pape
Châteauneuf-du-Pape je nejznámější pro svá červená vína, která tvoří asi 90 % produkce. Grenache je zdaleka dominantní odrůdou a rozhoduje o mnoha chuťových profilech vín Châteauneuf-du-Pape. Jsou to lahodná vína, tak nějak důvěrně známá a uklidňující. Pro mnohé je Châteauneuf-du-Pape vstupní branou do světa vína. Pokud přijdete na chuť vínům z tohoto regionu, je pravděpodobné, že si vás získají.
Nejčastějšími popisnými znaky chuti vína Châteauneuf-du-Pape jsou zralé červené a černé ovoce, jemné koření, pocit zemité bylinnosti a neodmyslitelně hřejivý a uklidňující pocit. Stručně řečeno, jsou chutné, okouzlující a přístupné.
Francouzi mají pro zemitou, bylinnou stránku vín Châteauneuf-du-Pape svůj název. Říkají jí "garrigue", což odkazuje na nízko položené suché křoviny a porosty, které najdete v okolí Provence. Hřejivý a příjemný pocit z těchto vín lze také vysvětlit francouzskou frází: někteří jej připisují "galets roulés", které můžete najít na vinicích v regionu. Galets Roulés jsou velké ploché oblázky, které jsou přes den nabité teplem a v noci ho předávají vinné révě.
V Châteauneuf-du-Pape se na malý region pracuje různými metodami, takže v rámci těchto klasických chutí je prostor pro velkou rozmanitost. Bílá vína jsou v Châteauneuf-du-Pape mnohem méně známá, ale jsou k dispozici. Nejoblíbenější je Grenache Blanc, bílý hrozen s plným tělem a nízkou kyselostí. Picpoul je jeho opakem, má živější, šťavnatější chuť, Clairette a Bourboulenc jsou květinovější a aromatičtější. I s těmito informacemi může být obtížné zjistit, které přesně lahve Châteauneuf-du-Pape nebo která vinařství vyhledávat. Naštěstí pro vás to řešíme příště.
Nejlepší výběr vín a párování s jídlem
Alexis Establet s jehněčími hřbety na bylinách
Domaine du Grand Tinel vyrábí víno v Châteauneuf-du-Pape od roku 1906, což je vzhledem k tomu, co jsme se již o historii regionu dozvěděli, docela neuvěřitelné. Cuveé "Alexis Establet" je vyrobeno ze 100% Grenache pocházejícího ze 100 let starých vinic. Grenache má relativně nízkou kyselost, takže se krásně hodí k libovým červeným masům, a toto provedení má nádherné tóny sušeného ovoce a bylinek.
Z tohoto důvodu doporučujeme kombinovat s jehněčím masem na bylinkové krustě. Vína Châteauneuf-du-Pape jsou ideální společností pro bohaté, bylinkové večeře a bonusové body získáte za použití "bylinek z Provence", jako je rozmarýn, tymián a majoránka.
Chateau La Nerthe s dušeným hovězím
Přibližně 2 km severně od obce Châteauneuf-du-Pape, Chateau La Nerthe již pět století vyrábí špičková vína. Jsou skvělým jménem, na které je třeba si dát pozor. Toto cuveé je směsí čtyř odrůd, z nichž většinu tvoří Grenache, ale objevuje se zde také Syrah, Mourvedre a Cinsaut.
Jedná se o klasické Châteauneuf-du-Pape, teplé a přívětivé, pěstované mezi vinicemi s "galets roulés" a výraznými bylinnými tóny "garrigue". Je také poněkud pikantní a bude fantasticky ladit s bohatým krvavým gulášem s omáčkou Grand-Veneur, plnou hovězího masa, vývaru a želé z červeného rybízu. Toto víno je dokonalým úvodem do chutí Châteauneuf-du-Pape.
Andre Brunel s Cassoulet a kachním konfitem
Domaine Andre Brunel, známá také pod označením "Les Cailloux", je jedním z nejkonzistentnějších výrobců v Châteauneuf-du-Pape. Vyrábějí vynikající hodnotná vína. Tato směs obsahuje 70 % Grenache, ale také střípky Mourvedre, Syrah a Cinsaut. Toto cuveé má fantastickou hloubku chuti, v níž se objevují tóny tymiánu, bílého pepře a pomerančové kůry spolu s klasickými tóny tmavého ovoce a podrostu Châteauneuf-du-Pape.
Doporučujeme kombinovat s tradičním francouzským pokrmem, autentickým párováním z oblasti Provence. Cassoulet a kachní konfit obvykle zahrnuje některé bílé fazole, zvěřinový kachní konfit, pepřovou česnekovou klobásu a slaninu. Je to vydatné jídlo, které bude krásně ladit s chutí tohoto vína.
Chateau Mont-Redon s rizotem z hub a máslové dýně
Chateau Mont-Redon je skvělé vinařství, které stojí za to sledovat. Je také jedním z největších producentů v oblasti Châteauneuf-du-Pape, s rozlohou vinic 164 hektarů. Tato červená směs se skládá ze tří velkých odrůd, Grenache, Syrah a Mourvedre. Má sytě fialový odstín s lahodnými tóny čokolády, skořice a tmavého ovoce - několik kritiků ho hrdě ohodnotilo známkou 90+.
Stejně jako většina červených vín Châteauneuf-du-Pape by se skvěle hodilo k červenému masu a velmi dobře by se hodilo ke všemu, co jsme dosud zmínili. Pro zpestření a pro všechny vegetariány však doporučujeme vydatné rizoto s houbami a máslovou dýní. Víno má v sobě prvky kořenitosti a kouře, takže se bude skvěle hodit k intenzivně pikantnímu rizotu.
Domaine St Prefert se sýrovým talířem
Domaine St Prefert je úžasné vinařství v Châteauneuf-du-Pape. Všechny jeho vinice se nacházejí na žíle modré jílovité půdy, extrémně jemného, na živiny bohatého sedimentu, usazeného dávnými jezery a řekami. Vinice jsou také staré, jejich průměrné stáří je 75 let. Toto cuveé je vyrobeno z převážné části z Grenache, s podílem Syrahu, Mourvedru a Cinsautu. Je trvale hodnoceno známkou 90+ a představuje vynikající kombinaci hodnoty a kvality. Je plné chutí tmavého ovoce, a to jak zralého, tak sušeného. Ucítíte jemné tóny rozinek a sušených švestek.
Je čas doporučit nějaké sýry, které se dají snoubit s Châteauneuf-du-Pape, a cuveé z domény St Prefert je k tomu ideálním vínem. Při párování sýrů s Châteauneuf-du-Pape musíte být opatrní, protože jemné sýry budou jen přebité. Potřebujete něco nepopiratelně ostrého - třeba modrý sýr, aby se hodil k modré hlíně vinic. Pokud chcete zachovat co největší autenticitu, doporučujeme některé páchnoucí francouzské sýry. Époisses, Camembert nebo Roquefort s příměsí nějakého intenzivního čedaru by vytvořily fantastický, i když páchnoucí talíř.
Mnoho lidí už slyšelo název "Châteauneuf-du-Pape", ale neuvědomují si, jak důležitý je tento region pro zbytek světa. Doufáme, že vám tento článek přinesl trochu osvěty, nebo vám alespoň nabídl nová vinařství, která byste měli vyzkoušet. Nezapomeňte, že pokud máte rádi odvážná, lahodná červená vína, při poznávání vín z Châteauneuf-du-Pape se zamilujete.
Ok!