Vánoce jsou kouzelným obdobím roku, kdy můžeme jíst lahodné jídlo, které bychom obvykle nejedli, a pít hřejivá, lahodná vína. V tomto článku vás nasměrujeme k nejlepším vánočním vínům a prozradíme vám, jaká jsou jejich nejlepší snoubení s jídlem. V duchu udržování večírku vám také povíme o několika zábavných hrách spojených s vínem, které si můžete zahrát po večeři, s přáteli nebo rodinou.
Nejprve se však podíváme na to, jak vznikla tradice Vánoc, a odpovíme na několik otázek o vínech, nápojích a chutích, které se o Vánocích nejčastěji konzumují.
Jaká jsou tradiční vánoční vína a nápoje?"
Než se pustíme do nejlepších vánočních vín a chutí, povíme si něco málo o historii pití o Vánocích - je fascinující.
Vánoce jsou v podstatě křesťanským pojetím svátku uprostřed zimy, který slaví mnoho různých národů a kultur po celém světě. Ve starověké Evropě jej germánské pohanské národy nazývaly Yule, zatímco staří Římané měli verzi zvanou Saturnalia. Důležitou součástí těchto oslav bylo rozdávání dárků, tanec a silné pití.
Zatímco Yule se více zaměřovalo na pivo a krvavé oběti (tuto tradici jsme bohužel postupem času ztratili), Saturnálie byly spíše oslavou vína. Představa, že tyto oslavy byly vymýceny křesťanstvím, není zcela přesná. Jak se křesťanství dostávalo stále více do popředí, tyto aktivity se přirozeně přesunuly i na oslavy Vánoc.
Tradice pití a veselí o Vánocích přetrvává dodnes. Vzhledem k tomu, že se jedná o svátky uprostřed zimy, jsou tradiční vánoční jídla a nápoje obvykle zdravé a zahřívající a téměř vždy poměrně požitkářské. Staletí tradice vedla k vytvoření souboru chutí, které lze rozpoznat jako vánoční, ale jaké přesně tyto chutě jsou? Toto jsou některé z nejčastěji kladených otázek týkajících se vánočních nápojů.
-
Jak chutná vánoční víno?
Vánoční víno chutná po skořici, pražených oříšcích, muškátovém oříšku, zázvoru, pomerančové kůře, badyánu a hřebíčku. Takové chutě se nejvíce pojí s vánočním obdobím. Všechny se přirozeně vyskytují v některých nejlepších odrůdách vánočního vína, jako je Sangiovese, ale lze je také přidat do hrnce při výrobě lahodného svařeného vína.
-
Jaký alkohol je na Vánoce nejlepší?
Červené víno, svařené víno a šumivé bílé víno jsou považovány za nejlepší vánoční vína. Jsou uklidňující a požitkářská a obsahují spoustu klasických vánočních chutí. Svařené víno se ve Skandinávii nazývá také Glögg a pochází ze středověku. Připravíte ho tak, že láhev červeného vína smícháte s pomerančovou šťávou, tyčinkami skořice, hřebíčkem, badyánem a dalšími bylinkami, které chcete, a vše společně zahřejete v hrnci.
-
Jaká je nejoblíbenější vánoční příchuť?
Nejoblíbenějšími vánočními příchutěmi ve všech receptech jsou skořice, muškátový oříšek, brusinky a zázvor. Štědrovečerní večeře je plná koření, ale ne v ostrém slova smyslu - nejčastěji se používá hřejivé, pikantní koření, jako je skořice a zázvor.
Vánoční párování vína a jídla
Při výběru nejvhodnějších vánočních vín ke snoubení s večeří je třeba vzít v úvahu mnoho věcí. Štědrovečerní večeře je obvykle masitá a plná pikantních bylinek, ale může mít i úžasně trpké chutě, jako je brusinková nebo mátová omáčka, a spoustu pečené zeleniny. Všechny tyto další příchutě mohou vše zkomplikovat. Nejjednodušší způsob, jak vybrat nejlepší vína ke štědrovečerní večeři, je zaměřit se na vína s vysokým obsahem kyselin, protože dokážou přebít spoustu tuků a sacharidů, a najít takové, které se hodí k vaší hlavní bílkovině.
Krocan
Pečený krocan je bezpochyby nejoblíbenější volbou masa ke štědrovečerní večeři. Jedná se o jedinečné bílé maso, protože ve srovnání s kuřecím nebo vepřovým masem může být suché, jemné a poměrně jemně ochucené. Vína párovaná s krůtím masem budou mít lehkou chuť, protože nechcete přebít jemnou chuť masa.
Pro červené víno doporučujeme Rulandské modré. Je to jedno z nejlepších vánočních vín, a to díky své vysoké kyselosti, která prořízne spoustu tuku a škrobu, a hlubokému ovocnému profilu, který může obsahovat některé vánoční chutě. Cincuenta y Cinco Pinot Noir z Argentiny je skvělou volbou. Má lehké tělo s mimořádně soustředěnou ovocnou chutí, takže zvýrazní maso, aniž by ho rušilo. V závěru také obsahuje kouřové prvky, které budou skvěle spolupracovat s bylinkami v krůtě.
Při snoubení bílého vína s krůtím masem máte na stole několik dalších možností. Můžete uvažovat o Chardonnay, šampaňském nebo proseccu, ale my doporučujeme Sauvignon Blanc ze Sancerre. Sauvignon Blanc je téměř vždy osvěžujícím způsobem kyselý, s lehkými bylinnými tóny, a tento obsahuje také některé slané tóny - ideální pro kombinaci s řezem suchého slaného krůtího masa.
Kuřecí
K štědrovečerní večeři se pečené kuře obvykle kombinuje s některými výraznými bylinkami, jako je rozmarýn, tymián nebo šalvěj. Kuře se nejlépe snoubí s bílými víny a je dobrým zvykem, aby bylo lehké.
Doporučujeme Chardonnay. Může si ho vychutnat téměř každý, což z něj dělá jedno z nejlepších vín ke štědrovečerní večeři. El Enemigo's Chardonnay je skvělou volbou, vyrobenou ve stylu Jura a plnou chutí pražených ořechů a sušeného ovoce. Zraje v dubu, což mu dodává úžasně krémovou chuť, která bude bezchybně spolupracovat se šťavnatým kouskem kuřete.
K pečenému kuřeti se můžete vydat také cestou šumivého vína. Cremant De Limoux je suché růžové víno z Languedoku, vyrobené z odrůd Chardonnay a Pinot Noir. Je ideální pro požitkářský charakter Vánoc a dobře se kombinuje s různými pokrmy.
Husa
Pečená husa je tučná a plná chuti, takže potřebujete tučné a kyselé víno, které to vyváží. Lze použít i mírně sladká bílá vína, pokud jsou silně aromatická, například německý ryzlink nebo Gewürztraminer.
Naším doporučením je však jedno z nejodvážnějších červených vín, Barolo z Castello di Verduno. Je syté, vydatné a plné tmavých bobulí a koření - všechny vlastnosti, které potřebujete u nejlepších vánočních vín. Je vynikající volbou pro večeři s tučnou husou jako středobodem a spoustou pečené zeleniny.
Hovězí
Hovězí pečeně vyžaduje něco plnohodnotného, co odpovídá bohatosti masa. K tomu se hodí několik červených vín, ale my doporučujeme Syrah/Shiraz, a to čistě proto, že díky hloubce ovoce a kořenitým tónům je to jedno z nejlepších vánočních vín, které můžete pít.
Na Penfolds St Henri Shiraz stírá hranice mezi styly Syrah ze Starého a Nového světa a je naším doporučením pro párování s hovězí pečení. Je elegantní, ale obsahuje klasickou chuť zralého ovoce australského Shirazu spolu s vánočními tóny pekařského koření a kouře.
Vepřové maso
Vepřové maso lze kombinovat s celou řadou lehkých až středně těžkých vín. V zájmu výběru něčeho, co odpovídá chuti zimy, doporučujeme jako variantu červeného vína Carignan. Toto Dits del Terra ze Katalánsko je vynikající volbou a jedním z nejlepších červených vín ke štědrovečerní večeři. Je plné koření, které připomíná svařené víno, tmavého ovoce a divokých bylinek a skvěle doplní bylinkové vepřové maso a brusinkovou omáčku.
Pokud budete samotné vepřové maso glazovat něčím sladkým, možná byste se měli přiklonit k bílému vínu. Toto Sémillon je dostatečně kyselé na to, aby obstálo při plné štědrovečerní večeři, ale zároveň obsahuje určité tóny zimolezu a květinových květů, které skvěle doplní šunku s medovou polevou, nebo dokonce šunku s Coca-Colou.
Jehněčí
Jehněčí pečeně je další úžasně syté maso, které otevírá dveře některým odvážným, kořeněným červeným vínům, jež jsou obvykle nejlepšími vánočními víny. Můžete se rozhodnout pro Shiraz/Syrah nebo třeba pro odvážné, tříslovinové italské červené, jako je Chianti nebo Primitivo.
Aby vaše možnosti byly co nejširší, doporučujeme vám spolehlivé Cabernet Sauvignon, z kalifornského vinařství DAOU. Je to ideální společník k bylinkovému pečenému jehněčímu, hranatý a hluboký se spoustou trpkých bobulí a sušených bylinek.
Kachna
Pečená kachna nabízí o Vánocích příjemnou alternativu ke krocanovi a má navíc sladkou chuť, což bude mít velký význam při výběru nejlepšího párování s vínem.
K červenému se hodí něco výrazného a šťavnatého, co se bude hodit k dekadentní a bylinkové pečené kachně. Můžete zvolit španělskou Rioja nebo Tempranillo, ale my doporučujeme víno Sangiovese, napěchované vánočními chutěmi. O vínech Sangiovese jsme se zatím nezmínili, a byl by zločin je nezmínit, protože patří k nejlepším vánočním vínům, která si můžete koupit. Naší volbou je toto Chianti Classico od Caparsa, které je plné zralého ovoce, jako jsou brusinky a třešně, a pikantních bylinek a koření, jako je rozmarýn, hřebíček a skořice.
Kachna je v asijské kuchyni poměrně častá a je přirozeným párováním pro ryzlink rýnský s nádechem sladkosti. Pokud byste dali přednost bílému vínu, doporučujeme toto rakouské Riesling z vinařství FJ Gritsch. Krásně doplní křupavou pečenou kachnu, s komplexní chutí zralého peckovitého ovoce a jemnými tóny sladkých květů a medu.
Ořechová praženina
Jedna z nejoblíbenějších veganských/vegetariánských bílkovinných variant na Vánoce, ořechová pečeně, je poměrně univerzální a nejlepší vánoční vína ji velmi dobře doplní. Je intenzivně pikantní, takže můžete zvolit třeba Rulandské modré. Za zvážení stojí gruzínské jantarové víno, například toto tříslovinové Rkatsiteli, které se bude skvěle hodit k ořechové pečeni bohaté na bílkoviny a s příchutí umami.
Pokud však chcete něco, co se bude hodit ke všemu ostatnímu na stole, doporučujeme tento Carignan ze Sardinie. Jedná se o další skvělé vánoční víno plné tmavého ovoce a suchých bylin. Má fantastickou strukturu, takže obstojí i v bohatých omáčkách, které doprovodí vaši štědrovečerní večeři.
Doporučujeme vám také vyzkoušet naši speciální Vánoční degustační kazeta. Obsahuje zajímavé varianty šumivých, bílých a červených vín, které se skvěle hodí i pro rodinné svátky.
Vánoce jsou především příležitostí strávit čas s rodinou a přáteli. Zde uvedená vína nejsou jen ideálním párováním ke štědrovečerní večeři, ale mohou posloužit i jako dárky pro vaše nejbližší. Můžete je dokonce nějakým způsobem zakomponovat do večera. Po večeři se tradičně pokračuje v pití a vytahují se stolní hry. Možná si můžete zahrát kolo šarád, ale s odpověďmi omezenými na nejlepší vánoční vína?
Ve skutečnosti existuje spousta zábavných hry na víno, které si můžete zahrát, ale podrobněji se jim budeme věnovat v samostatném článku. Ať už je vaším cílem cokoli, doufáme, že vám tento článek usnadnil rozhodování a tím i oslavu Vánoc.
Good and interesting selection