Vína Barolo
Proslulá červená vína Barolo lze vyrábět pouze v určitých oblastech Piemontu v severní Itálii z místní odrůdy Nebbiolo. Tato odrůda s tenkou slupkou obvykle produkuje silná červená vína s plným tělem, velkým množstvím tříslovin, jasnou kyselinou a poměrně světlým cihlově červeným odstínem. Typická chuť a vůně zahrnuje červené třešně, okvětní lístky růží, dehet a aromatické sušené byliny.
Jak se vyrábí Barolo
Vína Barolo se mohou vyrábět pouze v 11 obcích regionu Langhe v Piemontu, z nichž nejprestižnější jsou Barolo, La Morra, Castiglione Falletto, Serralunga d'Alba a Monforte d'Alba. Nebbiolo je obvykle jednou z prvních odrůd, které procházejí prasknutím pupenů, a potřebuje dlouhé vegetační období, aby plně dozrálo, takže sklizeň se obvykle koná koncem října. Všechna vína Barolo musí zrát 18 měsíců v dřevěných sudech, přičemž celková doba zrání je povinná nejméně 38 měsíců.
Párování s jídlem z odrůdy Barolo
Vína Barolo jsou silná, intenzivní a v mládí mohou být obzvláště tříslovitá. Pokud pijete mladé víno Barolo, je dobré ho kombinovat s robustními pokrmy, jako jsou dušená zvěřina, hovězí bůček, zvěřina nebo vyzrálé tvrdé sýry. Zemitý a aromatický charakter Barola se hodí také k houbovým a lanýžovým pokrmům.
Ok!