V posledních dvou desetiletích zaznamenal vinařský průmysl v Gruzii obrovský a nebývalý růst.
Tato starobylá vinařská oblast je proslulá svými jantarovými víny Qvevri a polosladkými červenými víny, jako je Kindzmarauli. Přestože se obtížně vyslovují ("k-whe-air-vree" a "kinz-mah-rah-oo-lee", pro začátek), stávají se v zemích po celém světě pojmem.
Na adrese předchozích článcích jsme se věnovali bohaté historii gruzínského vína, některým nejlepším lahvím, které si můžete koupit, a ve zkratce jsme se věnovali boomu gruzínského vína. Dnes se podíváme hlouběji na masivní rozvoj gruzínského vinařského průmyslu a podrobně prozkoumáme některé jeho klíčové oblasti, čímž vás vyzbrojíme správnými informacemi, abyste si mohli začít vychutnávat nejlepší gruzínská prémiová vína.
Boom
Neuvěřitelný růst gruzínského vinařství za posledních 20 let lze snadno ilustrovat několika čísly. V roce 2006 bylo v celé zemi registrováno přibližně 80 vinařství. O dvanáct let později, v roce 2018, se počet vinařství znásobil dvanáctkrát, na 961. V roce 2020 bylo v zemi 1 575 vinařství. Vezmeme-li v úvahu průměrný roční nárůst, můžeme odhadnout, že v roce 2023 bude v Gruzii zhruba 2 400 registrovaných vinařství.
To je sice stále jen zlomek počtu, který najdeme v zemích, jako je Itálie nebo Francie, ale i tak jde o neuvěřitelný nárůst. Je to také fantastická zpráva pro Gruzii jako celek, protože vývoz vína tvoří obrovskou část mezinárodního obchodu země. V první polovině roku 2023 tvořilo víno téměř 9 % celkového gruzínského vývozu - hned za měděnou rudou.
V roce 2006, v období zhoršujících se vztahů mezi oběma zeměmi, uvalilo Rusko na gruzínské víno embargo. Rusko bylo v minulosti největším odběratelem gruzínského vína, takže v té době se to mohlo zdát jako rozsudek smrti pro toto odvětví. Gruzínští vinaři se však místo toho začali zaměřovat na ukrajinský trh a poohlédli se ještě dál, do USA, Velké Británie, Polska a Japonska.
Stručně řečeno, embargo se ukázalo být katalyzátorem dlouhodobého růstu gruzínského vína. Aby vinaři mohli v těchto zemích konkurovat, začali klást větší důraz na kvalitu. Gruzínské víno si pomalu, ale jistě začalo upevňovat svou pověst ve vzdálených zemích a získávalo si nové příznivce v Americe, západní Evropě a Asii, nejen na tradičních trzích Ukrajiny a Ruska.
Které země kupují gruzínské víno?
V roce 2013 Rusko zrušilo embargo na gruzínské víno a znovu se stalo dominantním akcionářem gruzínského vývozu vína. Od roku 2022 směřovalo 58 % gruzínského vývozu tichého vína do Ruska.
Kdo jsou tedy největší fanoušci mimo nejbližší pozemní sousedy Gruzie? Přes Černé moře je to Ukrajina, která tvořila přibližně 10% podíl na gruzínském vývozu vína - alespoň před ruskou invazí na Ukrajinu v únoru 2022. Od roku 2021 tvořily 10 % také východní země EU (například Polsko a Pobaltí), dalších 10 % připadalo na země SNS (například Kazachstán a Bělorusko), zatímco Čína se 7 % mírně zaostávala.
V západní Evropě bylo největším odběratelem gruzínského vína Německo. Gruzínské víno se však ukázalo být obrovským hitem ve Velké Británii - dokonce i královna Alžběta byla známa tím, že si ráda dopřává gruzínské víno Saperavi, kterou vyrobilo moldavské vinařství Chateau Purcari. Velká Británie patří v posledních letech k zemím s největším nárůstem, a to o 50 % oproti předchozímu roku, následuje Čína a Polsko, kde nárůst činí přibližně po 23 %.
Gruzie je díky své poloze a významu exportu obzvláště zranitelná vůči politickým a hospodářským krizím - naposledy to byla ruská invaze na Ukrajinu. Vývoz vína na Ukrajinu, druhého největšího odběratele Gruzie, klesl ve druhém čtvrtletí roku 2022 téměř na nulu. Meziroční růst vývozu vína do Ruska se do poloviny roku 2022 rovněž mírně snížil. Odborníci však předpokládají, že se situace ve vývozu do obou zemí do konce roku 2024 stabilizuje. Expanze na další trhy, jako je Velká Británie, Japonsko a USA, rovněž masivně pomohla gruzínskému vinařskému průmyslu a částečně omezila ztráty způsobené ruskou invazí.
Polosladká červená vína vedou v žebříčku
Co se týče vyvážených druhů vína, lví podíl mají polosladká červená vína, která tvoří téměř 50 % celkového objemu vyvezených litrů. Následují suchá červená vína, jako je Saperavi, se zhruba 20 %, zatímco zbývající část tvoří sortiment bílých a jantarových vín.
Pokud čtete tento článek, možná vás také zajímá ochutnávka gruzínského vína. Na webových stránkách 8Wines nabízíme pečlivě vybraný sortiment prvotřídních gruzínských vín. Chcete-li zjistit, proč vedou polosladká červená vína, doporučujeme tento vynikající článek Khvanchkara, které vyrábí společnost Marani v oblasti Kachetie.
Společnost Marani vyrábí víno v údolí řeky Alazani již sto let. Distribuuje se do celého světa a rozhodně patří k velkým gruzínským výrobcům. Pod vedením hlavního vinaře Beqa Sozashviliho, který pro vinařství pracuje od doby, kdy se ještě jmenovalo "Telavijský vinný sklep", vyrábějí vína dokonalé kvality. Marani je rozhodně jméno, které stojí za to mít na paměti při hledání gruzínského vína.
Saperavi je vlajkovou lodí země a obvykle se používá k výrobě odvážných, komplexních červených vín, která mohou soupeřit s víny z Bordeaux a Rioja. Naše Saperavi degustační kufřík je dokonalým úvodem do této odrůdy, která se nejlépe hodí k masitým pokrmům, jako je šašlik nebo spolehlivý steak.
Abyste plně pochopili jedinečný přístup Gruzie k výrobě vína, musíte ochutnat také jantarová/oranžová vína. Naše Ochutnávkový kufřík oranžových vín je skvělým začátkem, protože nabízí kombinaci kvasných jantarových vín Qvevri a nekvasných vín Qvevri. Poznámka pro nezasvěcené: metoda Qvevri je tradiční způsob výroby gruzínského vína, kdy se hrozny zakopávají pod zem v hliněných amforách. Dlouhodobý kontakt hroznové šťávy se slupkou hroznů dodává vínu krásnou jantarovou barvu, extra silný náboj tříslovin a komplexní chuť.
A nakonec, chcete-li vyzkoušet příklad čistých, elegantních bílých vín, která tvoří asi 10 % gruzínského vývozu vína, doporučujeme toto. Mtsvane, které vyrábí společnost Winiveria. Jedná se o klasické bílé víno s tóny peckovin a citronu, které si přímo říká o snoubení s mořskými plody nebo vegetariánskými pokrmy.
Od gruzínských stolů po michelinské hvězdy
I když jsme hovořili o významu exportu, domácí spotřeba tvořila v roce 2021 24 % celkových příjmů gruzínského vinařského průmyslu. Domácí spotřeba je úzce spjata s gruzínskou vinařskou turistikou, což se ukázalo během pandemie COVID-19. Celková spotřeba vína v rámci Gruzie se v roce 2020 snížila o 43 %, ale od roku 2021 neustále roste.
Víno je důležitou součástí gruzínské gastronomie a kultury. Je nejoblíbenějším alkoholickým nápojem v gruzínských domácnostech a v roce 2021 tvořilo neuvěřitelných 87 % celkové domácí spotřeby alkoholu.
Navzdory důsledkům ruské invaze na Ukrajinu, COVID-19 a poklesu spotřeby alkoholu je gruzínské víno v posledních několika letech žroutem, který se stará o mysl a srdce veřejnosti milující víno. V průběhu roku 2023 se prémiová gruzínská vína objevila na mezinárodních výstavách, jako jsou VinExpo Paris, ProWein, London Wine Fair a Foodex Japan.
Gruzínská vína se také začala objevovat v restauracích s michelinskými hvězdami po celém světě. Tříhvězdičková restaurace Arzak ve městě San Sebastián v baskickém regionu má na svém jídelním lístku několik gruzínských vín. Na Francouzské riviéře nabízí další tříhvězdičková restaurace Le Mirazur výběr vín z vinařství Tsinandali Estate, Shalauri Wine Cellar, Solomnishvili Winery a Winiveria.
Pokud vás někdy zajímalo, jak chutná víno podávané ve tříhvězdičkové michelinské restauraci, nabízíme také vína od Solomnishvili a Winiveria. Solomnishvili's Saperavi #22 je červené víno Qvevri se šťavnatou vůní ostružin a sušených švestek. Lze jej kombinovat se zvěřinou nebo uchovávat ve sklepě 10 a více let.
Winiveria's Saperavi zatlouká naši paradoxní myšlenku: Prémiová gruzínská vína nemusí stát celé jmění. Jedná se o víno s hodnocením 92, neuvěřitelně koncentrovaným charakterem a buketem tmavého ovoce. Je ideální pro kombinaci s pečeným jehněčím nebo šťavnatými klobásami.
Regiony a vinařství k prozkoumání
Pozornost věnovaná Kachetii
Kachetie je gruzínskou vinařskou velmocí a nachází se zde 20 z 29 apelací s chráněným označením původu, které můžete v zemi navštívit. Velká část zdejší nejkvalitnější vinařské půdy je rozdělena mezi dvě údolí - údolí Alazani, lemované pohořím Kavkaz na severu a pohořím Gombori na jihu, a údolí Iori, které se nachází jižně od pohoří Gombori. Kachetie je proslulá svými odvážnými, plnými červenými víny Saperavi, ale ještě častější je bílé nebo oranžové víno z odrůdy Rkatsiteli.
Na začátku článku jsme se zmínili o vynikajícím kachetském sklepě Marani, který svá vína distribuuje do celého světa. Na druhém konci stupnice jsou malá, rodinná, butiková vinařství. Zde je několik našich oblíbených výklenkových vinařství z oblasti Kachetie, které můžete prozkoumat.
Rodinné vinařství Tchotiashvili najdete na pravém břehu řeky Lopota v malé vesnici Saniore, která je zároveň vyhlášenou mikrozónou. Provozují ho dva bratři, Kakha a Ucha Tchotiashviliovi, kteří vlastní 12 hektarů vinic vysázených přibližně 450 metrů nad mořem. Mezi jejich vinicemi můžete objevit spoustu odrůd Rkatsiteli a Saperavi, vzácnější gruzínské odrůdy jako Chitistvala a Grdzelmtevana, spolu s Montepulciano a Shiraz. Naše doporučení od Tchotiashvili je jejich Rkatsiteli Reserve. Je to světlé jantarové víno s energickou kyselinkou a meruňkovými tóny ostrého bílého vína a plnou, oříškovou strukturou něčeho komplexnějšího.
Údolí Papari se nachází v CHOP Akhasheni, na zalesněných svazích, které se svažují z pohoří Gombori. Jedná se o rodinný podnik, který vyrábí víno tradiční kachetskou metodou s Qvevri, s některými zajímavými moderními zvraty. Vinaři z Papari Valley používají pro svá vína převážně hrozny odrůd Rkatsiteli a Saperavi. Zákony o CHOP Akhasheni definují víno Akhasheni jako polosladké červené víno vyrobené z odrůdy Saperavi s obsahem alkoholu mezi 10,5-12 %. Proto je naše doporučení od Papari. 3 Qvevri Terraces Saperavi je příliš silné na to, aby mohlo být označeno jako víno Akhasheni, přestože ve všech ostatních ohledech odpovídá tomuto označení. Je to bohaté, šťavnaté a neuvěřitelně tmavé víno, hraničící s černou barvou. Obsahuje 16 % ABV a pravděpodobně se nepodobá žádnému evropskému vínu, které jste dosud ochutnali. Je to skvělé víno pro párování s kandovanými ořechy, ovocným koláčem nebo masem s mírně sladkou omáčkou.
Pozornost věnovaná Bolnisi/Asureti
Ačkoli je region Kvemo Kartli, který zahrnuje CHOP Bolnisi a Asureti, mnohem menší než Kachetie, začíná svou kvalitou konkurovat Kachetii. Nachází se jižně od hlavního města Tbilisi a jsou zde archeologická naleziště, kde byly objeveny nejstarší doklady o výrobě vína na světě. Nejoblíbenějšími odrůdami jsou zde Chinuri, Rkatsiteli a Saperavi a také některé vzácnější exempláře Ryzlinku rýnského, které sem v 19. století přivezli němečtí kolonisté. Pro milovníky vína, kteří chtějí proniknout do dávné historie gruzínského vinařství, je Kvemo Kartli nezbytným cílem výletu.
Závěr
V posledních dvou desetiletích se gruzínský vinařský průmysl díky diverzifikaci trhu a zvyšování kvality značně rozrostl. Významné výzvy vedly k odolnosti a starobylá tradice se stala základem neuvěřitelné kreativity. Gruzínská vína stále přitahují světové publikum a v blízké budoucnosti si pravděpodobně získají stále více příznivců, což dokazuje, že tradiční, zdola vyvinuté vinařské postupy mohou stále oslovit milovníky vína po celém světě.
Good and interesting selection