Vína Amarone
Proslulá červená vína Amarone della Valpolicella se vyrábějí na kopcích v oblasti Valpolicella z původních odrůd Corvina, Corvinone, Rondinella a Molinara. Směs těchto odrůd dává dohromady velmi silné červené víno s mírnými tříslovinami a vysokým obsahem alkoholu. Mezi typické chutě a vůně Amarone patří třešňový likér, sušené fíky, rozinky, hořká čokoláda a tóny grafitu.
Jak se vyrábí Amarone
Vína z Amarone se musí vyrábět tradiční metodou appassimento, která spočívá v tom, že se hrozny před kvašením nechají přes zimu vyschnout a promění se v rozinky. To pomáhá koncentrovat chuť a cukry v hroznech. Víno pak musí zrát dva roky, než se může stáčet do lahví.
Párování s jídlem z Amaronu
Díky tomuto složitému procesu výroby jsou vína Amarone silná a intenzivní s velkým množstvím šťavnatých chutí tmavého ovoce. Mnohá z nich mají schopnost zrát desítky let, ale pokud se rozhodnete pít mladé Amarone, zkuste ho kombinovat s vydatnými pokrmy, jako je divočák, zvěřina, zimní dušená masa, steaky nebo dušená žebra. Zralý ovocný charakter Amarone se může dobře hodit také k coq au vin, vyzrálým tvrdým sýrům a hořké čokoládě.
Ok!