Franciacorta
Berlucchi 61 Franciacorta Nature 2014
Lze skladovat ve sklepě po dobu 9 let. Podávejte chlazené.
Berlucchi bylo prvním vinařstvím, které začalo vyrábět šumivá vína Franciacorta díky vizionářské prozíravosti místního statkáře Guida Berlucchiho a mladého vinaře Franca Zilianiho. Oba se setkali v 50. letech 20. století, když Guido hledal poradce, který by pomohl zlepšit vína jeho rodiny. Franco si rychle uvědomil potenciál Guidova statku pro výrobu šumivých vín nejvyšší kvality a na počátku 60. let minulého století spojili své síly a vytvořili první šumivá vína Franciacorta.
Tento velkolepý exemplář nese své jméno podle prvního ročníku Franciacorty vyrobeného na panství v roce 1961. Víno je složeno převážně z odrůdy Chardonnay spolu s menším podílem odrůdy Pinot Noir z nejlepších vinic Arzelle, Rovere, San Carlo a Ragnoli. Hrozny se ve vinařství pečlivě lisují a vinifikují v nerezových tancích. Partie z nejlepších viničních tratí pak zrají na kalu v dubových sudech po dobu 6 měsíců.
Na jaře se pak směs sestaví a projde sekundárním kvašením v láhvi podle stejné metody, jaká se používá u šampaňského. Víno se pak nechá zrát na kvasničných kalech nejméně pět let před vypuštěním a poté ještě šest měsíců v láhvi. Vzniká tak bohaté šumivé víno s bohatou chutí, které je plné ovocných plodů, sladké briošky a opečených mandlí. Díky komplexnímu a mnohovrstevnatému chuťovému profilu se skvěle hodí jako slavnostní aperitiv nebo doprovod k vynikající večeři.
Berlucchi bylo prvním vinařstvím, které začalo vyrábět šumivá vína Franciacorta díky vizionářské prozíravosti místního statkáře Guida Berlucchiho a mladého vinaře Franca Zilianiho. Oba se setkali v 50. letech 20. století, když Guido hledal poradce, který by pomohl zlepšit vína jeho rodiny. Franco si rychle uvědomil potenciál Guidova statku pro výrobu šumivých vín nejvyšší kvality a na počátku 60. let minulého století spojili své síly a vytvořili první šumivá vína Franciacorta.
Tento velkolepý exemplář nese své jméno podle prvního ročníku Franciacorty vyrobeného na panství v roce 1961. Víno je složeno převážně z odrůdy Chardonnay spolu s menším podílem odrůdy Pinot Noir z nejlepších vinic Arzelle, Rovere, San Carlo a Ragnoli. Hrozny se ve vinařství pečlivě lisují a vinifikují v nerezových tancích. Partie z nejlepších viničních tratí pak zrají na kalu v dubových sudech po dobu 6 měsíců.
Na jaře se pak směs sestaví a projde sekundárním kvašením v láhvi podle stejné metody, jaká se používá u šampaňského. Víno se pak nechá zrát na kvasničných kalech nejméně pět let před vypuštěním a poté ještě šest měsíců v láhvi. Vzniká tak bohaté šumivé víno s bohatou chutí, které je plné ovocných plodů, sladké briošky a opečených mandlí. Díky komplexnímu a mnohovrstevnatému chuťovému profilu se skvěle hodí jako slavnostní aperitiv nebo doprovod k vynikající večeři.
Login and Registration Form