Organická vína
Ekologická vína lze vyrábět pouze z hroznů vypěstovaných bez chemických přísad. To znamená, že na vinici jsou zakázány chemické herbicidy, pesticidy a fungicidy a vinaři nemohou ve vinařství používat chemické zvýrazňovače barvy nebo chuti. Místo toho ekologičtí výrobci používají alternativní prostředky, jako je hnůj a přírodní pastviny, například ovce, k potlačení růstu plevelů. Poptávka po červeném bio víně, bio proseccu a bílém bio víně v poslední době prudce roste, takže je to dnes jedna z nejoblíbenějších možností výběru vína.
Různé definice ekologických vín
Něco, co může být v souvislosti s organickými víny matoucí, je to, že na různých místech existují různé definice. V Evropě a Kanadě musí být ekologické víno vyrobeno z ekologicky vypěstovaných hroznů, ale vinaři mohou přidávat siřičitany. V USA mají vinaři přidávání siřičitanů zakázáno a musí používat pouze ekologicky vypěstované hrozny. Ve většině regionů existují programy certifikace ekologického zemědělství, jako je Národní program ekologického zemědělství USDA a oficiální certifikace EU.
Klíčové oblasti ekologického vína
Ekologická vína se vyrábějí po celém světě, ale v některých oblastech je tato praxe obzvláště rozšířená. Největšími výrobci ekologických vín jsou Francie, Španělsko a Itálie, které dohromady vyrábějí přibližně 80 % světové produkce ekologických vín. Zvláště významná se stala ekologická vína ve Španělsku, kde se rozloha ekologicky pěstovaných vinic za posledních deset let zvýšila o 522 %.
Very good service, fast and reliable.