Izraelská vína
Tato část světa je proslulá svým starobylým vinařským dědictvím, ale v posledních letech izraelská vína zažívají oživení. V současné době existuje více než 300 izraelských vinařství, z nichž mnohé jsou rodinní butikoví výrobci vyrábějící malá množství vín špičkové kvality.
Klíčové izraelské vinařské oblasti
Nejvýznamnější izraelské vinařské oblasti, které produkují nejlepší izraelské víno, se nacházejí v chladnějších oblastech s vyšší nadmořskou výškou od pobřeží Středozemního moře. Galilea na severu země je známá svým kopcovitým terénem s nadmořskou výškou až 1000 metrů a vulkanickou a terra rossa půdou. Dalším severním regionem s vysokou nadmořskou výškou na mapě izraelských vín jsou Golanské výšiny, které se rozkládají na sopečné náhorní plošině dosahující výšky až 1200 metrů nad mořem. Nedaleko Jeruzaléma v centru Izraele se rozkládají Judské vrchy, kde se nachází třetina izraelských vinic. A konečně na úplném jihu se nachází Negevská poušť, kde se v drsných a suchých podmínkách pěstují skutečně jedinečné izraelské odrůdy Merlot, Chardonnay, Shiraz a Muškát.
Izraelské odrůdy hroznů
Izraelská vína se vyrábějí převážně z klasických francouzských odrůd, jako je Cabernet Sauvignon, Merlot, Sauvignon Blanc a Chardonnay. Místní vinaři experimentují také se středomořskými odrůdami, které jsou vhodnější pro horké a suché léto. Patří mezi ně Grenache, Carignan, Mourvedre a Viognier. Izraelská vína se vyrábějí v obrovské škále stylů a bývají vhodná k jídlu, dobře se snoubí s typickými středomořskými pokrmy.
Ok!