Šampaňské? Non. Zkoumáme nejlepší šumivá vína mimo uznávanou oblast Champagne. Možná je to největší jméno ve světě vína, ale zdaleka to není jediné šumivé víno, které si můžete koupit. Ve skutečnosti existuje mnoho cenově dostupných alternativ a mnoho lidí zde v 8Wines by si kdykoli v týdnu vybralo Franciacortu nebo Crémant místo láhve Moëtu.
Než začneme objevovat svět jiných než šampaňských vín, začněme se základy a upřesněme si pojmy.
Co je to šumivé víno?
Šumivé víno je druh vína, který obsahuje jednu důležitou složku navíc: oxid uhličitý. Při výrobě tichých vín se tento plyn (který je přirozenou součástí procesu kvašení) obvykle uvolňuje do vzduchu.
Výrobci šumivých vín používají různé techniky, aby zachytili oxid uhličitý v láhvi a dodali mu zvláštní perlivost. Mezi ně patří například metoda "Champagne/traditional", technika známá jako "Charmat", metoda "Asti" nebo "méthode ancestrale". Cenově dostupnější šumivá vína se také jednoduše vyrábějí metodou "karbonizace", kdy se oxid uhličitý do vína vstřikuje ručně, nikoliv kvašením.
Nejlepší Šumivá vína jiná než šampaňské, podle názvu
Crémant z Francie
Je pravděpodobné, že jste již slyšeli starou frázi "Nemůžete tomu říkat šampaňské, když to není ze Champagne". Je to pravda - ale šampaňské se stalo tak populárním pojmem, že jste možná zůstali na pochybách, co je to šampaňské. dělat říkáte vy?
Francouzskému šumivému vínu z oblasti mimo Champagne se říká Crémant a mnohdy je stejně lahodné a ještě cenově dostupnější. Crémant byl poprvé vyroben v jižní oblasti Limoux, ale běžně se setkáte i s francouzským šumivým vínem z jiných, chladnějších oblastí, jako je Burgundsko a Alsasko. Které lahve tedy představují "Créme de la Crémant"?
Naším prvním doporučením je Crémant de Limoux Rosé z vinařství Saint Hilaire. Toto vinařství je základním bodem pro Crémant - každý průzkum šumivého vína vás zavede zpět sem. V roce 1531 údajně mniši ze Saint Hilaire vytvořili první šumivé víno na světě, tedy asi sto let před světoznámým mnichem Domem Pérignonem.
Toto cenově výhodné víno je lososově růžová směs odrůdy Pinot Noir a bílých hroznů Mauzac, Chardonnay a Chenin Blanc. V chuti se v něm snoubí ostré citrusové tóny s jahodami a malinami, takže je ideálním partnerem k masům, jako je vepřový a lososový steak, nebo k jakémukoli vegetariánskému pokrmu.
Pokud se přesunete na sever Francie, můžete objevit sklepy Henri Champliau a jeho lahodné víno. Authentique Brut. Toto vinařství je vycházející hvězdou, kterou v roce 2016 založil Alexander Graffard. Pro svá šumivá vína využívá klasické burgundské hrozny - toto víno je směsí Pinot Noir a Chardonnay.
Navzdory své krásné zářivě žluté barvě je Authentique Brut plný hřejivé chuti červeného ovoce, na kterou navazují tóny sadového ovoce. Vyrábí se tradiční šampaňskou metodou a je ideální pro párování s kuřecím masem. Stejně jako mnoho dalších vín z tohoto seznamu se výborně hodí i jako aperitiv.
Náš poslední výběr pochází z Alsaska a doplňuje svatou trojici oblastí Crémantu. Je to Rosé, z rodinného vinařství Domaine Allimant-Laugner.
Jedná se o 100% víno odrůdy Pinot Noir s krásně světle růžovou barvou a jemnými bublinkami. Je v něm vše, co si od růžového vína přejete: hladké a svěží, s nádechem jahod a zralých červených třešní. Hodí se pro každou příležitost, ale obzvlášť vynikající bude v kombinaci s ústřicemi, lososem nebo pikantním asijským pokrmem.
Prosecco z Itálie
Prosecco je dobře známé mezi lidmi, kteří hledají cenově dostupnou alternativu šampaňského. Na rozdíl od Crémantu je v Itálii omezeno konkrétním regionem - oblast Prosecco se rozkládá v 9 provinciích na severu Itálie, v oblasti Veneto a Friuli Venezia Giulia.
Prosecco musí být vyrobeno z nejméně 85 % z hroznů odrůdy Glera a stalo se nesmírně populární díky svému ovocnému, k jídlu vhodnému a přístupnému stylu. Naše doporučení nabízí něco jiného. Angelin Beo, z vinařství Bortolin Angelo je úžasně suché šumivé víno, které se rozplývá v ústech.
Kromě své atraktivní stříbrné barvy bylo Angelin Beo vyrobeno ve Valdobbiadene, nejlepší lokalitě pro výrobu Prosecca v celém Trevisu. Je to působivě čisté víno, které vykazuje nápadné tóny jablečné slupky a hrušky s pěnovými bublinkami. Skvěle se hodí ke krémovým omáčkám, mořským plodům nebo se podává samostatně jako předkrm.
Franciacorta z Itálie
Franciacorta je italské šampaňské. Nejen proto, že se Franciacorta kvalitou vyrovná francouzskému regionu, ale také proto, že se vyrábí stejnou "tradiční" metodou. Vzhledem k nižší zeměpisné šířce je Franciacorta obvykle o něco ovocnější šumivé víno než Champagne a je oblíbená jak pro svou bezkonkurenční kvalitu, tak pro svou cenovou dostupnost.
Toto šumivé víno je omezeno na konkrétní vinice v italské oblasti Lombardie a na hrozny, které tam rostou. Většinou se jedná o Chardonnay, ale můžete se setkat i s Franciacortou vyrobenou z odrůd Pinot Noir a Pinot Blanc.
Konkurence je ve Franciacortě silná, ale naše první doporučení je od rodiny Uberti a jejich šumivých vín Francesco I Brut.
Franciacorta má dlouhou dobu zrání, a to se rozhodně projevuje. Je nádherně kvasnicová, s výraznými tóny briošky a ořechů, které podtrhují citrusy a tropické ovoce. Díky své suché chuti se skvěle hodí k prokrojení krémových omáček a k pokrmům z mořských plodů.
Essence Nature z vinařství Antica Fratta je naopak Franciacorta s nulovou dávkou. To znamená, že při výrobě nebyl přidán žádný cukr, což z něj činí mimořádně čistý výraz jeho rodiště, Monticelli Brusati.
Essence Nature je nádherně ostrá, ale po 36 měsících zrání v láhvi získala také vrstevnatou a kvasnicovou strukturu. Na patře můžete objevit tóny broskví, citrusů a briošky spolu s přirozenými tóny zimolezu. Skvěle se hodí k mořským plodům a pro úplný gastronomický zážitek jej lze kombinovat i se sushi.
Šumivá vína z celého světa
Crémant, Franciacorta a Prosecco jsou tedy jména, na která si musíte dát pozor, z evropských vinařských velmocí Itálie a Francie. Pokud však hledáte něco zcela nečekaného, můžete najít anglické šumivé víno vyráběné na kentském venkově. Cava je šumivé víno z Katalánska, které má spíše pikantní, minerální nádech. Můžete také navštívit Nový svět a vydat se na jih na australský ostrov Tasmánie, kde se vyrábí úžasně svěží šumivé víno metodou Champagne.
Naše nejlepší šumivá vína, která vyzkoušíte v roce 2024, a proč?
Prošli jsme tedy nejdůležitější oblasti pro šumivá vína, ale možná si stále ještě nevíte rady s výběrem. Dovolte nám, abychom pro vás zúžili výběr. Považujte tento seznam za "to nejlepší z nejlepšího", bez udání pořadí.
Moldavsko je jednou z nejnepravděpodobnějších lokalit pro vynikající bublinkové víno. Zdejší půda a podnebí se však pozoruhodně podobají Bordeaux a špičková vinařství, jako je Chateau Purcari (které podrobněji zkoumáme zde) upevnilo místo Moldavska na scéně prémiových vín.
Jedná se o lahodné růžové víno plné červených bobulí, citrusů a máty. Ačkoli se vyrábí ze známých odrůd Pinot Noir a Chardonnay, terroir nabízí něco zcela nového a zajímavého. Skvěle se hodí k mořským plodům, salátům nebo krémovým sýrům.
Toto úžasné víno pochází z hornaté oblasti Trentino-Alto Adige v severní Itálii. Do našeho seznamu se dostalo díky své kvalitě a je vyrobeno z odrůdy Chardonnay, která se pěstuje v nadmořské výšce 300-600 metrů.
Toto Blanc de Blancs má neuvěřitelný poměr ceny a kvality a bylo vytvořeno s ohledem na prvotřídní restaurace a gurmánské pokrmy. Má velkorysou vůni, krémovou chuť v ústech a jemné tóny citrusových plodů a minerálů. Párujte ho s mořskými plody, bílými rybami nebo buvolí mozzarellou.
Taittinger je jedním z nejznámějších jmen v Champagne, ale toto víno představuje jeho výpravu do cizích zemí. Pokud by se něco dalo nazvat "americkým šampaňským", pak je to právě tato láhev, pocházející ze 138hektarové lokality v Napa Valley.
Brut od Domaine Carneros je svěží, šumivé Chardonnay, které se vyznačuje výrazným ovocem a pěnovou strukturou. V chuti se objevují zralé tóny limetky, citronové kůry a medu, které naznačují jeho původ v teplejším kalifornském podnebí. Je to ideální víno pro kombinaci se smaženým kuřetem, saláty nebo čerstvými mořskými plody.
O Saint Hilaire jsme se zmínili již dříve v článku - jsou to údajní tvůrci šumivého vína, a to již v 16. století ve Francii. Blanquette de Limoux z tohoto vinařství prostě muselo být zařazeno do tohoto seznamu, protože je potomkem tohoto původního šumivého vína.
Jedná se o ochrannou známku Saint Hilaire, nádherný Crémant s tóny ovocného sadu, bílých květů a čerstvě posečené trávy. Je to forma, do které byla odlita všechna ostatní šumivá vína: dokonale vyvážená, vhodná k pití vedle sýrového rizota, pečeného kuřete nebo křehkého salátu.
V našem předchozím článku, ve kterém jsme se zabývali Trendy ve víně pro rok 2024, jsme identifikovali potenciální nárůst vín z neznámých nebo neznámějších zemí. neobvyklých lokalit, jako je bílé víno z Rioja nebo šumivé víno z Anglie. Tato láhev z vinařství Bride Valley je vynikajícím příkladem tohoto trendu.
Toto víno Brut Reserve pochází ze zelených polí v Dorsetu na jihozápadě Anglie a je kvalitou srovnatelné s nejlepšími lahvemi šampaňského. Je plná svěžích tónů jablek a hrušek, podpořených tóny citrusů a bílých květů. Je ideální pro každou příležitost, zejména pro klasickou rybu s hranolky s sebou, nebo pro krájení smetanové omáčky.
Pokud jednoduše hledáte bezkonkurenční šumivé víno a příliš se nestaráte o rozpočet, máme pro vás fantastický výběr. pěstitelského šampaňského. Smetanu mezi nimi představuje toto cuvée z obce Dizy. Je to prvotřídní šampaňské, čistě a jednoduše, a co se týče kvality, je těžké ho překonat.
Cuvée 746 je Extra Brut a před uvedením na trh zrálo 3 roky v láhvi. S výraznými tóny citronové kůry, grapefruitu a briošky je ideální volbou pro zvláštní příležitost. Zvažte jeho kombinaci s kaviárem, pečeným kuřetem nebo smetanovým sýrem.
Na co byste se měli při nákupu šumivého vína zaměřit?
Pokud hledáte jen pár střípků znalostí, které si můžete vzít s sebou do obchodu s vínem, existuje několik klíčových rad. Mnoho faktorů, které ovlivňují výběr vína, závisí na osobním vkusu. Existují však také některé části etikety, které mohou nenápadně naznačovat kvalitu vína bez ohledu na jeho cenu.
Zde je několik věcí, které byste měli znát:
- Existují dva druhy perlivých vín: šumivá vína, která jsou velmi perlivá a obsahují více než 3 bary tlaku, a perlivá vína, která jsou o něco méně perlivá. Pokud náhodou nakupujete italská vína, mohou být pološumivá vína označena jako "frizzante ".
- Vyhněte se "syceným" vínům: V méně kvalitních vínech mohou být bublinky do tichého vína vstřikovány až po kvašení. Aromaticky a chuťově jsou sycená vína identická s tichou verzí vína. Stručně řečeno - nezískáte "pravý" zážitek ze šumivého vína. Místo toho hledejte vína vyráběná tradiční šampaňskou metodou nebo metodou Charmat.
- Šumivá vína se liší sladkostí: Nejsušší perlivá vína, která si můžete koupit, budou označena jako "pas dosé", "nature" nebo "zero dosage", což znamená, že neobsahují žádný přidaný cukr. Etikety pak pokračují takto, od nejsuššího po nejsladší: Vína jsou označena jako Extra Brut, Brut, Extra Dry, Dry, Demi-Sec a nakonec Doux, které může být také jednoduše označeno jako Sweet.
- Některé francouzské výrazy pro označení barvy vína: Pokud je na etiketě uvedeno "Blanc de Blancs", znamená to, že víno je bílé, vyrobené z bílých hroznů - obvykle Chardonnay. Pokud je na etiketě uvedeno "Blanc de Noirs", znamená to, že víno je bílé, ale je vyrobeno z červených hroznů - obvykle Pinot Noir. A konečně, pokud je na něm napsáno Rosé, znamená to, že je růžové. Tato vína se obvykle vyrábějí z červených hroznů metodou, která zahrnuje odstranění slupek na počátku procesu výroby vína. Mohou však být také směsí červených a bílých hroznů.
Šumivé víno není jen šampaňské; není to ani jen zábavný nápoj pro zvláštní příležitosti, který si musíte schovat na svátky. Je to samostatný vesmír, který má dostatečnou hloubku a rozmanitost, aby zabavil i toho nejzkušenějšího milovníka vína. Doufáme, že vám tento článek pomohl učinit informované rozhodnutí, a přejeme vám šťastnou cestu světem šumivých vín.
Good and interesting selection