Bílá vína
Bílá vína se vyrábějí jemným lisováním hroznů, aby se z nich získala pouze šťáva. Minimalizace kontaktu mezi slupkou a šťávou obvykle vytváří lehce zabarvené víno s dostatkem svěžesti. Bohatší a komplexnější bílá vína se obvykle vyrábějí kvašením šťávy v dubových sudech nebo ponecháním vína zrát na kvasničných kalech či kvasničných buňkách. V závislosti na požadovaném stylu se bílá vína mohou stáčet mladá nebo zrát v dubových sudech či v neutrálních nerezových tancích. Suchá bílá vína se hodí zejména k čerstvým mořským plodům, grilovaným rybám, salátům, kořeněným asijským kari a kuřecím pokrmům.
Klíčové oblasti bílých vín
Mezi známé oblasti bílých vín patří Burgundsko ve Francii, které je známé svým elegantním Chardonnay, a Bordeaux, kde se vyrábějí úžasné bílé směsi. Odrůdy bílých vín obecně lépe rostou v chladnějších oblastech, proto jsou Německo, Rakousko a Alsasko známé zejména svými svěžími bílými víny Riesling a Gruner Veltliner. Kalifornie je proslulá produkcí silného dubového Chardonnay, zatímco Nový Zéland je známý svým výrazným Sauvignon Blanc s angreštovou příchutí.
Odrůdy bílého vína
Bílá vína se obvykle vyrábějí z bílých hroznů, i když je možné lisovat i černé hrozny a získat z nich světlou šťávu, ze které lze následně vyrobit bílé víno. Nejdůležitějšími mezinárodními druhy bílých vín jsou odrůdy Chardonnay, Sauvignon Blanc, Chenin Blanc, Pinot Grigio a Riesling. Existuje také mnoho oblíbených původních odrůd bílého vína, jako je Albarino nebo Alvarinho ve Španělsku a Portugalsku, Furmint v Maďarsku a Trebbiano a Fiano v Itálii.
Ok!