Americká vína
Víno se v USA vyrábí od roku 1769, kdy Španělé založili misii v San Diegu. Vinařství se postupně šířilo dále na sever, jak zakládali další misie, přičemž první hrozny byly vysazeny v údolí Napa ve 30. letech 19. století. Přestože během prohibice došlo k útlumu vinařství, jsou dnes USA čtvrtým největším vyrobcem vína na světě a Američané ho v přepočtu na obyvatele spotřebují více než kterýkoli jiný národ.
Klíčové vinařské oblasti v USA
Více než 90 % amerického vína se vyrábí v Kalifornii, kde teplé klima a obrovská rozmanitost terroirů poskytují optimální podmínky pro výrobu vína. Státu dominuje vinařská oblast Napa Valley, která je známá svými silnými červenými a dubovými bílými víny, a chladnější Sonoma County, kde se nachází například Russian River Valley, Alexander Valley a Dry Creek Valley. Kromě Kalifornie si Oregon a stát Washington v poslední době získaly pověst elegantních červených a bílých vín s chladnějším podnebím.
Americké odrůdy hroznů
V USA jsou nejoblíbenější vína vyráběná téměř ze všech hlavních evropských odrůd, přičemž ve většině regionů dominují oblíbené odrůdy z Bordeaux, jako je Cabernet Sauvignon, Merlot a Sauvignon Blanc. Chladnější oblasti, jako jsou pobřežní části Sonomy a Oregonu, jsou známé svými elegantními odrůdami Pinot Noir a Chardonnay. V teplejších kalifornských vinařských oblastech je oblíbený zejména Zinfandel. Američtí vinaři pokračují v experimentování s velkou škálou dalších odrůd, včetně středomořských stálic, jako je Grenache, Carignan, Mourvedre a Tempranillo.
Very good service, fast and reliable.