Španělská vína
Španělsko je druhým největším výrobcem vína na světě a vyrábí vše od ovocných a cenově dostupných vín, která potěší každého, až po ušlechtilá vína, která mohou zrát desítky let. Předpokládá se, že Féničané poprvé zavedli výrobu vína asi před 3 000 lety a Římané později rozšířili tuto praxi po celém Pyrenejském poloostrově. Dnes lze ve Španělsku rozlišit 138 vinařských oblastí.
Klíčové španělské vinařské oblasti
Španělsko je známé především díky červeným vínům z konkurenčních oblastí Rioja a Ribera del Duero. Tato rozsáhlá a rozmanitá vinařská země se však může pochlubit i mnoha dalšími regiony, které stojí za to prozkoumat. Skvělými příklady jsou Priorat v Katalánsku, Jumilla na jihu a Toro, které jsou známé svými silnými červenými víny. K nejlepším španělským oblastem s bílým vínem patří Rueda a Rias Baixas v Galicii. Kultovní španělské šumivé víno Cava se vyrábí převážně v katalánském regionu Penedes, zatímco jižní město Jerez de la Frontera je známé svým fortifikovaným sherry.
Španělské odrůdy hroznů
Nejznámějším a pravděpodobně nejlepším španělským červeným vínem je Tempranillo, které se pěstuje po celé zemi, včetně Rioja a Ribera del Duero. Mezi další významné odrůdy červeného vína patří Garnacha, Carinena a Monastrell. Bílá vína se běžně vyrábějí z místních hroznů, jako jsou Verdejo, Albariño a Godello. Španělská vína jsou velmi vhodná k jídlu, dobře se snoubí s uzeninami, zrajícími sýry, jako je Manchego, a čerstvými mořskými plody ze španělského pobřeží.
Ok!