Sladká vína
Nejjednodušší způsob, jak vyrobit sladké víno, je sklízet hrozny na konci roku, kdy dosáhnou vysokého obsahu cukru. Mnoho nejznámějších sladkých vín na světě se vyrábí pomocí ušlechtilé hniloby, což je druh plísně, která způsobuje vysychání hroznů a zesiluje jejich chuť a sladkost. Běžně se také setkáváme se sladkými víny, která byla obohacena přidáním dalšího alkoholu ve formě brandy nebo jiného alkoholu pocházejícího z hroznů. Sladká vína se vyrábějí v různých stylech a chuťových profilech, takže jsou ideální pro vychutnání na závěr jídla nebo jako meditační víno.
Klíčové oblasti sladkých vín
Sladká vína se vyrábějí po celém světě, ale nejznámějšími příklady jsou Sauternes z Francie a Tokaji z Maďarska, kde si můžete koupit sladké víno nejvyšší kvality. Sauternes je malá oblast nedaleko Bordeaux, která se rozkládá mezi dvěma řekami, jež pomáhají vytvářet ideální podmínky pro ušlechtilou hnilobu. Hrozny pro vína Tokaji se pěstují na malé náhorní plošině chráněné Karpatami, kde se ušlechtilá hniloba rovněž běžně vyskytuje. K dalším významným oblastem sladkých vín patří údolí Douro v Portugalsku pro sladká fortifikovaná portská vína, sladké sherry z Jerezu v jižním Španělsku a ledové víno vyráběné ze zmrzlých hroznů v Kanadě a Německu.
Odrůdy sladkého vína
Sladká vína lze vyrobit téměř z jakékoli odrůdy hroznů. Sauternes se vyrábí ze Semillonu a Sauvignonu Blanc, zatímco Furmint se používá pro Tokaji. V Kanadě se ledová vína často vyrábějí z odolné hybridní odrůdy Vidal, která odolává mrazivým podmínkám. Dalšími oblíbenými odrůdami sladkého červeného vína a sladkého bílého vína jsou Muškát, Chenin Blanc, Ryzlink rýnský a Vouvray.
Ok!