Portugalská vína
Portugalsko vyváží svá vína již od dob Římské říše a je domovem jedné z nejstarších chráněných vinařských oblastí na světě, údolí Douro. Ačkoli je Portugalsko nejznámější pro svá fortifikovaná portská vína, vyrábí téměř všechny druhy vín, které si lze představit, od svěžích a osvěžujících bílých až po silná suchá červená vína, která lze skladovat po celá desetiletí.
Klíčové portugalské vinařské oblasti
Nejznámější portugalskou vinařskou oblastí, kde se vyrábí nejlepší portugalské víno, je údolí Douro, kde se díky horkému a suchému klimatu a strmým svahovým vinicím pěstují černé hrozny s intenzivní chutí. Ovoce, které se zde pěstuje, se používá jak na výrobu fortifikovaných portských vín, tak na výrobu suchých vín plné chuti. Severní Portugalsko má chladnější podnebí a je známé lehkými a elegantními bílými víny Vinho Verde, která mají často lehký šmrnc. Mezi další klíčové portugalské vinařské oblasti patří Dao a Bairrada pro červená vína a Alentejo na jihu země.
Portugalské odrůdy hroznů
V Portugalsku existuje více než 250 původních odrůd vína, z nichž se vyrábí nejrůznější styly a typy vín. Fortifikovaná portská vína se obvykle vyrábějí z odrůd Touriga Nacional, Tinta Roriz, Touriga Francesa a Tinta Barroca. Bílá vína Vinho Verde se vyrábějí z hroznů Alvarinho, což je portugalský název pro Albarino, a Loureiro. Tato pikantní portugalská bílá vína se skvěle hodí k čerstvým mořským plodům, zatímco k vydatnějším masovým pokrmům se hodí silnější portugalská červená vína.
Ok!