Italská vína
Víno se v Itálii vyrábí již nejméně 3000 let a dnes je tato země největším světovým výrobcem vína. Jako první zde vysadili vinnou révu místní Etruskové a Řečtí osadníci, po nichž následovali Římané, kteří začali vyrábět víno ve 2. století př. n. l.. Italská vína jsou obvykle velmi vhodná k jídlu a skvěle se snoubí s vynikajícími těstovinami, vydatnou zvěřinou a dušeným červeným masem a čerstvými mořskými plody z pobřeží. Nakupujte italská vína online na 8Wines.cz a vychutnejte si náš kurátorský výběr těžko dostupných vín.
Klíčové italské vinařské oblasti
Víno se vyrábí po celé Itálii a země má 77 zákonem definovaných apelací neboli oblastí, které nesou označení KZOP (kontrolované a zaručené označení původu). Výrobci musí dodržovat přísná pravidla pro označování svých vín těmito italskými apelacemi, což pomáhá udržovat vysoké standardy kvality v celé zemi. Mezi klíčové italské vinařské oblasti pro červená vína patří Piemont na severu země, kde se pěstují vína Barolo a Barbaresco, Benátsko, které je známé pro své Amarone, a Toskánsko ve střední Itálii. Pro bílá vína se v Itálii zaměřte na vinařské oblasti, jako je Soave v Benátsku, Le Marche pro Verdicchio a ostrov Sardinie pro Vermentino.
Italské odrůdy hroznů
Původní italské odrůdy vína sahají od silného Nebbiolo, z něhož se vyrábí Barolo, až po éterická a osvěžující bílá vína, jako je Pinot Grigio, Verdicchio a Garganega, z nichž se vyrábí Soave. Mezi další známé italské odrůdy patří ikonické toskánské Sangiovese, které se pěstuje po celé zemi, skromná odrůda Glera, z níž se vyrábí Prosecco, a Primitivo, Negroamaro a Aglianico, z nichž se vyrábí silná červená vína v jižních oblastech Basilicata a Apulie.
Ok!