Je Prosecco totéž co šampaňské?

Prosecco a šampaňské jsou dva velmi odlišné produkty šumivého vína s velmi rozdílnými zdroji, výrobními postupy a také chuťovými vlastnostmi. Domovinou Prosecca je Itálie v regionech Veneto a Friuli Venezia Giulia a vyrábí se převážně z odrůdy Glera, i když se mohou vyskytovat i jiné místní odrůdy. Prosecco se vyrábí metodou Charmat, která zahrnuje sekundární kvašení ve velkých nerezových tancích, čímž vzniká svěží, ovocné víno s jemnějšími bublinkami. Šampaňské se naopak vyrábí pouze ve francouzské oblasti Champagne a vyrábí se především z hroznů Chardonnay, Pinot Noir a také Pinot Meunier. Šampaňské se vyrábí pracnou metodou známou jako tradiční metoda (neboli méthode champenoise), při níž dochází k druhotnému kvašení v láhvi, což vede k menším bublinkám a komplexní chuti v důsledku delšího zrání na kvasničných kalech. Prosecco i šampaňské jsou šumivá vína, ale mají velmi odlišné chuťové profily a hodí se pro velmi odlišné příležitosti.