Vína Chardonnay
Chardonnay je jednou z nejoblíbenějších odrůd na světě díky své chameleonské schopnosti přizpůsobit se většině klimatických podmínek a vinařských postupů. V chladnějším podnebí má tendenci produkovat svěží, elegantní bílá vína s tóny jablek, hrušek a citrusů a dostatečnou kyselinkou. V teplejších oblastech vína z odrůdy Chardonnay obvykle vyzařují tóny zralého tropického ovoce a často kvasí a zrají v dubových sudech, což jim dodává komplexnost a lákavé kořeněné a opečené tóny.
Klíčové oblasti vína Chardonnay
Vína Chardonnay se dnes vyrábějí po celém světě, ale nejznámější oblastí je stále Burgundsko ve Francii, které produkuje nejlepší víno Chardonnay. Burgundské Chardonnay se vyrábí od lehkého Chablis s vysokým obsahem kyselin z chladnějšího severu regionu až po bohatší a jemnější styly z teplejšího Maconnais na jihu. Další významná vína Chardonnay pocházejí z údolí Napa v Kalifornii, kde se často vyrábějí v mohutném dubovém stylu s množstvím tříslovin a vanilkovým kořením.
Párování chardonnay s jídlem
Vína odrůdy Chardonnay jsou díky své široké škále stylů velmi univerzální, pokud jde o párování s jídlem. Křupavá a lehká vína Chardonnay, jako je Chablis, se dobře snoubí s mořskými plody, rybami, sushi a většinou sýrů. Bohatší dubová Chardonnay se mohou postavit k pokrmům s plnější chutí, jako jsou rizota, krémová kuřecí jídla a vydatné lasagne a musaka.
Very good service, fast and reliable.