Červené směsi Bordeaux
Červená vína z Bordeaux jsou téměř vždy směsná, a to díky tradičnímu místnímu postupu kombinování různých odrůd vinné révy, aby vzniklo komplexní, dokonale vyvážené víno. Dvěma dominantními odrůdami v Bordeaux jsou Cabernet Sauvignon a Merlot, které se běžně míchají společně s Cabernet Franc, Malbec a Petit Verdot, čímž vznikají nejlepší červená vína z Bordeaux.
Klíčové oblasti pro červené směsi Bordeaux
Bordeaux se obvykle dělí na dvě oblasti podle toho, na kterou stranu řeky Gironde spadají. Červené Bordeaux z levého břehu má obvykle více odrůdy Cabernet, zatímco na pravém břehu jsou oblíbenější směsi s převahou Merlotu. Mezi hlavní apelace z levého břehu patří St-Estephe, Pauillac, St-Julien a Margaux. Na pravém břehu se zaměřte na apelace Pomerol a St-Emilion. Červené směsi ve stylu Bordeaux se vyrábějí také v mnoha nejznámějších vinařských oblastech světa, včetně údolí Napa Valley, Chile a italských Super Tuscanů, jako jsou Sassicaia a Tignanello.
Párování s červenými směsmi Bordeaux
Bordeaux z levého břehu má obvykle více tříslovin a zemitý nebo bylinný charakter a v mládí může být přísnější. Dobře se hodí k intenzivnějším pokrmům, jako jsou steaky, hovězí pečeně a jehněčí pečeně. Naproti tomu vína z pravého břehu bývají jemnější a méně tříslovinová díky vyššímu podílu Merlotu. Zkuste je kombinovat s libovějšími druhy masa, jako je vepřové nebo dokonce kachna. Směsi typu New World Bordeaux z Napa nebo Toskánska bývají bohatší a zralejší, dobře se hodí ke grilovaným masům s plnou chutí a vydatným dušeným hovězím.
Ok!