Super toskánská vína
Termín Super Tuscan označuje červenou směs z Toskánska, která se vyrábí z mezinárodních odrůd hroznů, jako je Cabernet Sauvignon nebo Merlot, namísto původních italských hroznů, jako je Sangiovese. První červená vína Super Tuscan se začala objevovat v 70. letech 20. století, včetně dvou nejznámějších jmen Tignanello a Sassicaia, když místní vinaři začali experimentovat s těmito dalšími odrůdami. Dnes jsou super toskánská vína zpravidla odvážná a silná červená vína, která jsou schopna zrát ve sklepě po mnoho desetiletí.
Klíčové supertoskánské regiony
V rámci Toskánska je podoblast Bolgheri v blízkosti pobřeží obzvláště důležitá pro výrobu supertoskánských vín. Právě zde se nachází vinařství Sassicaia i Antinori, které vyrábí Tignanello. Tato oblast získala v roce 1994 vlastní oficiální označení s pravidly, podle kterých může víno obsahovat až 100 % Cabernet Sauvignon, Merlot nebo Cabernet Franc. V současné době se v apelaci Bolgheri nachází více než 50 vinařství Super Tuscan.
Super toskánské párování jídel
Vína Super Tuscan se díky svému robustnímu a intenzivnímu chuťovému profilu nejlépe snoubí s vydatnými pokrmy, jako je klasický místní dušený divočák nebo bistecca alla fiorentina. K nim se hodí také tvrdé vyzrálé sýry, jako je Pecorino Toscano, nebo bohatý talíř italských uzenin.
Ok!