Jaký druh vína je Amarone?

Amarone je slavné italské červené víno ceněné pro svůj jedinečný výrobní postup a komplikovanou chuť. Rodištěm Amarone je oblast Veneto, kde vzniká převážně z místních odrůd révy vinné, jako jsou Corvina, Rondinella a Molinara. Jedinečnost Amarone spočívá v technice appassimento, kdy se hrozny několik měsíců šetrně suší na slaměných rohožích, což jim umožňuje částečně vyzrát a koncentrovat cukr a chuť. Víno pak prochází dlouhým procesem kvašení a nakonec se nechává zrát v dubových sudech, což mu dodává další charakter chuti. Víno je dobře zakulacené s hlubokou vůní a chutí sušeného ovoce, hořké čokolády, pekařského koření nebo někdy s nádechem tabáku či kůže. Amarone má obecně vysoký obsah alkoholu a pevné třísloviny, což z něj dělá velké víno vhodné ke stárnutí, které se skvěle hodí k silným pokrmům, jako jsou dušená masa, stařené sýry a bohaté omáčky k těstovinám.