Bílé směsi
Zatímco červené směsi jsou oblíbené po celém světě, bílé směsi zůstávají pro mnoho milovníků vína pod pokličkou. Je to škoda, vzhledem k tomu, že některá z nejlepších bílých vín, jako je bílé Bordeaux, bílá Rioja nebo bílá vína z údolí Rhôny, jsou ve skutečnosti směsi několika různých odrůd hroznů.
Klíčové oblasti pro bílé směsi
Mezi prestižní vinařské oblasti pro bílé směsi patří oblast Graves v Bordeaux, kde se tradičně kombinuje Sauvignon Blanc se Semillonem a malým množstvím Muscadelle nebo Sauvignon Gris. K dalším významným francouzským bílým směsím patří bílá vína jižní Rhony, která obvykle obsahují kombinaci Grenache Blanc, Roussanne, Viognier, Marsanne, Clairette a Picpoul Blanc. Ve Španělsku se bílá Rioja může vyrábět ze sedmi povolených odrůd, mezi které patří Viura, Malvasia, Verdejo a Garnacha Blanca.
Párování potravin s bílými směsmi
Nejlepší směsi bílých vín se vyrábějí v různých stylech a nabízejí něco pro každou chuť a typ kuchyně. Lehčí bílé směsi s vyšším obsahem kyselin, jako je například některé bílé Bordeaux z Graves, se dobře hodí k čerstvým mořským plodům, grilovaným rybám a krémovým sýrům. Bílé směsi s těžším dubem, jako jsou ty z Rioja, se hodí k pečenému kuřeti, bohatým těstovinovým pokrmům nebo rizotu. Existují také sladké bílé směsi, jako jsou vína Sauternes z Bordeaux, které se skvěle hodí k ovocným dezertům nebo modrým sýrům.
Ok!