Košer vína
Košer vína musí být vyrobena v souladu s přísnými židovskými dietními zákony známými jako "kashrut'. Tato pravidla upravují, kdo smí s vínem během procesu výroby a po něm manipulovat a k čemu ho používat. Ve většině případů musí certifikovaná košer vína vyrábět nebo na proces výroby dohlížet Židé, kteří dodržují šabat. Vše, co se při výrobě vína používá, jako jsou kvasnice nebo zušlechťovací prostředky, musí být také certifikováno jako košer.
Klíčové oblasti košer vína
Tradičně se košer vína vyráběla ve velmi sladkém stylu, ale to se v posledních letech změnilo s příchodem nových a inovativních košer vinařství. Mnoho z nich se nachází v Izraeli, kde poptávka po kvalitních suchých košer vínech podnítila mladé vinaře k experimentům. Mezi významné podoblasti v Izraeli patří Judské vrchy, Golanské výšiny a Galilea. Vynikající košer víno můžete koupit také v některých částech Španělska, Itálie a Kalifornie.
Párování košer vín s potravinami
Košer vína se často kupují na židovské svátky k tradičním pokrmům. Červená košer vína vyrobená z odrůd Cabernet Sauvignon, Merlot nebo Syrah se obvykle dobře snoubí s vydatnými pokrmy, jako je dušený cholent nebo hovězí bůček. Bílá košer vína z odrůd Chardonnay nebo Sauvignon Blanc se hodí k bramborovým latkes nebo grilovaným rybám.
communication en speed ol service