Šumivá vína
Šumivá vína se vyrábějí po celém světě a jsou synonymem oslav, slavností a užívání si dobrého života. Skvěle si je vychutnáte samostatně jako aperitiv nebo v kombinaci se vším možným. Od ústřic, humrů a smetanových sýrů až po pikantní asijské pokrmy a saláty. Nejznámějším způsobem výroby šumivého vína je tradiční metoda, která se používá pro šampaňské, Cava a Cremant. Při tomto procesu probíhá sekundární kvašení uvnitř láhve, při kterém vznikají bublinky. Prosecco se vyrábí metodou Charmat, kdy sekundární kvašení probíhá uvnitř velké uzavřené nádrže
.Klíčové oblasti šumivých vín
Champagne v severní Francii je nejznámější oblastí šumivých vín. V těsném závěsu za ním jsou regiony Veneto a Fruili-Venezia Giulia v severní Itálii, které jsou domovem Prosecca. Nejznámějším španělským šumivým vínem je Cava, které se vyrábí převážně v malé oblasti Penedes v Katalánsku. K dalším významným oblastem, kde se vyrábí šumivé víno, patří francouzské údolí Loiry, které je známé svým Cremantem, a také některé oblasti Kalifornie, Austrálie a Nového Zélandu.
Odrůdy šumivého vína
Nejznámějším šumivým vínem je šampaňské, které se obvykle vyrábí z hroznů Chardonnay, Pinot Noir nebo Pinot Meunier. Prosecco se vyrábí z italské odrůdy Glera, zatímco Cava se tradičně vyrábí z místních hroznů Xarello, Parellada a Macabeo. Existují také šumivá růžová vína a šumivá červená vína, která se vyrábějí z černých odrůd hroznů. Například v Austrálii se k výrobě silných šumivých červených vín používá hrozen Shiraz a ve Francii se k výrobě šumivých růžových vín často používají odrůdy Cabernet Franc a Grenache.
Ok!