Dominio de Pingus vína
Historie
Společnost Dominio de Pingus byla založena v roce 1995 a nachází se v provincii Burgos, 30 km od města Roa. Založil ho Peter Sisseck, velmi zkušený a zcestovalý enologický inženýr, a jeho hlavním cílem bylo vyrobit "nezaměnitelné španělské, terroirové víno... garážové víno". To se mu podařilo s přehledem!
Všechno na Dominio de Pingus křičí tradicí. Filozofie výroby vína je však především o kvalitě, nikoli o kvantitě. Jedná se o velmi malou vinici (5 ha) s velmi nízkými výnosy odrůdy Tempranillo (alias Tinto Fino) a celý proces výroby vína probíhá ručně, což umožňuje ručně vybírat pouze ty nejzralejší hrozny z vinic, které byly ručně prořezávány, aby se zajistilo, že nízký výnos bude maximálně využit s nejkvalitnějším ovocem. Vinná réva nebyla nikdy ošetřována pesticidy ani hnojena - dokonalé ovoce je přímým důsledkem péče a úcty, kterou pěstitelé věnují své révě, a jejich pozornosti věnované detailům.
Přirozená macerace a fermentace po dobu 20 dnů probíhá v ocelových kádích, po níž následuje malolaktická fermentace ve 100% novém francouzském dubu. Víno před lahvováním zraje 20 až 23 měsíců.
Vinařství Pingus-Bodegas y Vinedos Alnardo bylo založeno v roce 2007 a je dítětem Petera Sissecka, který v něm ve spolupráci s místními pěstiteli vyrábí víno fantastické kvality, avšak z ovoce od různých pěstitelů a z různých vinic. Výsledné víno dostalo název PSI.
Příklad toho, jak to funguje, si ukážeme při pohledu na PSI 2014. Ovoce bylo získáno z 5 různých obcí, od 126 různých pěstitelů a z 294 parcel. Použito bylo ovoce odrůd Garnacha a Tinta del Pais. Ačkoli je velikost každé parcely skromná (přibližně 2000 kg), každá z nich je velmi pečlivě kontrolována z hlediska kvality, aby bylo zajištěno, že se použije jen to nejlepší ovoce. U všech jednotlivých pěstitelů se také provádí rozsáhlá kontrola kvality, aby se zajistilo, že dodržují pečlivé vinařské postupy. Cílem je zjistit, kde se nacházejí skutečné přednosti oblasti, a to jak z hlediska kvality ovoce a terroir, tak z hlediska místních znalostí, které se v některých případech předávají z generace na generaci. Využití obojího pak umožnilo vyrobit mnohem kvalitnější víno, než se dříve myslelo. Tím se také zlepšila finanční situace mnoha místních pěstitelů. Skutečnost, že PSI je také biodynamické, dodává vínu přidanou hodnotu a kvalitu.
Po sklizni ovoce kvasí v betonu a zraje 17 měsíců v betonu, velkých dubových kádích a několika menších, novějších dubových sudech.
Lokalita
Špitál, s/n. 47350 Quintanilla de Oné simo (Valladolid)
Ribera del Duero
Vlastnictví
Peter Sisseck
Petr Sisseck
Zajímavá fakta
Víno Pingus patří díky velmi malé produkci k nejexkluzivnějším a nejvyhledávanějším vínům ve Španělsku.
Jméno Pingus pochází z přezdívky, kterou Peteru Sisseckovi dala v dětství jeho teta.
PSI je 23. písmeno řecké abecedy a jsou to také iniciály zakladatele Petera Sissecka.
- Vintage 2020
- Velikost 750ml
- Typ Červené
- Alkohol 14%
- Odrůda Tempranillo
- Vinařství Dominio de Pingus
- Region Ribera del Duero
- Země Španělsko
- 2020
- 750ml
- Červené
- 14%
- Tempranillo
- Dominio de Pingus
- Ribera del Duero
- Španělsko
- Vintage: 2020
- Velikost: 750ml
- Typ: Červené
- Alkohol: 14%
- Odrůda: Tempranillo
- Vinařství: Dominio de Pingus
- Region: Ribera del Duero
- Země: Španělsko
- Vintage 2020
- Velikost 750ml
- Typ Červené
- Alkohol 14.5%
- Odrůda Tempranillo
- Vinařství Dominio de Pingus
- Region Ribera del Duero
- Země Španělsko
- 2020
- 750ml
- Červené
- 14.5%
- Tempranillo
- Dominio de Pingus
- Ribera del Duero
- Španělsko
- Vintage: 2020
- Velikost: 750ml
- Typ: Červené
- Alkohol: 14.5%
- Odrůda: Tempranillo
- Vinařství: Dominio de Pingus
- Region: Ribera del Duero
- Země: Španělsko
communication en speed ol service