Oranžová vína
Oranžová vína neboli vína ve styku se slupkou jsou vlastně typem bílého vína, které se vyrábí tak, že se šťáva ponechá delší dobu ve styku se slupkou hroznů. Díky tomu získávají výraznou oranžovou barvu, pevné třísloviny a intenzivní chuť medového tropického ovoce, ořechů, kvásku a dokonce i čajových lístků. Díky svému výraznému chuťovému profilu se oranžová vína dobře hodí k živým pokrmům, jako je kořeněné asijské kari, komplexní marocké taginy nebo korejské pokrmy s fermentovaným kimči.
Klíčové oranžové vinařské oblasti
Oranžová vína se vyrábějí po celém světě, ale za rodiště tohoto stylu se považuje Gruzie na Kavkaze. Odtud si můžete koupit oranžová vína, která se vyrábějí ve velkých qvevri neboli hliněných amforách, které se tradičně uzavírají včelím voskem. Oranžová vína se vyskytují také v regionu Friuli-Venezia Giulia v severní Itálii a za hranicemi ve Slovinsku. S novými oranžovými víny experimentují také přírodní vinaři v USA, Austrálii a Jihoafrické republice.
Oranžové odrůdy vína
Oranžová vína se vyrábějí z bílých odrůd hroznů. Italská oranžová vína se často vyrábějí z odrůd Sauvignon Vert (Friulano), Ribolla Gialla a Pinot Grigio, zatímco v Gruzii se používá místní odrůda Rkatsiteli. Vin Jaune z francouzské oblasti Jura se vyrábí z místních hroznů odrůdy Savagnin.
The order arrived within one week, so happy! Thank you! Will order again👍🏻